Hanna Bervoets

5 vragen aan Hanna Bervoets, schrijfster van het Boekenweekgeschenk

Van 29 mei t/m 6 juni is het Boekenweek. Dit jaar is het thema Tweestrijd, waarvoor Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk ‘Wat wij zagen’ schreef.

5 vragen aan de schrijfster.

Waarmee of met wie voer jij soms tweestrijd?

“‘Tweestrijd’ is dit jaar het thema van de Boekenweek, en natuurlijk breed interpreteerbaar. Zelf associeer ik de term vooral met innerlijke tweestrijd. Ik ben van nature geen twijfelaar, ik weet meestal vrij goed wat ik wil, wat niet betekent dat ik me nooit zorgen maak; ik kan best lang tobben als ik vrees dat de dingen niet gaan zoals ik wil. Wanneer ik wel in tweestrijd ben, vraag ik dierbaren om advies. Heb ik bijvoorbeeld twee opties voor de titel van een nieuwe roman, dan val ik iedereen daarmee lastig, of men nu wil of niet.”

Wat is het eerste verhaal dat je ooit geschreven hebt (voor zover je je kunt herinneren)?

“Ik schreef als kind graag verhalen, ik was er goed in. In groep vijf of zes begon ik aan mijn eerste boek: ‘Tim en Tom en hun cavia’. Over twee jongens en hun cavia, ze namen het dier graag mee naar het zwembad en hadden regelmatig ruzie met hun moeder, dat is wat ik me ervan herinner. Ik heb het nog ergens liggen, drie, vier hoofdstukken in een Oranje Elftal-schriftje. Mijn beste vriendin maakte tekeningen bij het verhaal – we hadden grootste plannen.”

Wat is je favoriete boek en waarom?

“Ik heb niet echt één favoriet boek, maar krijg deze vraag wel veel. Ik noem dan vaak dezelfde paar titels, boeken die ik heel goed vind, maar het is ook een ingesleten antwoord: Een klein leven, van Hanya Yanagihara, De Uren, van Michael Cunningham, Her body and other parties, van Carmen Machedo. Ik merk dat dit soort lijstjes maar traag evolueren, ik kan een geweldig boek lezen, maar als ik dan een vraag als dit krijg, grijp ik toch terug op mijn standaardantwoorden – ik kom er gewoon niet op dat nieuwe, geweldige boek te noemen. Loop steeds hetzelfde breinpaadje. Ik denk dat het ook zo werkt met canons; wie of wat wij als literair relevant beschouwen, verandert maar traag, dat zie je terug op de leeslijsten, in het theater, overal in onze cultuur. Vaak domineren steeds dezelfde namen en titels. Ons collectief geheugen werkt misschien dus niet heel anders dan ons particuliere geheugen. Dat is niet per definitie erg, maar het is goed om er soms bij stil te staan, om soms eens een ander paadje in te slaan.”

Kun je al tipje van de sluier oplichten hoe je het thema ‘Tweestrijd’ in het Boekenweekgeschenk gaat vormgeven?

“Nou, ik schreef het Boekenweekgeschenk nog voor ik het thema kende. Ik kreeg de opdracht eind 2019, en die opdracht was helemaal vrij. Officieel heeft de geschenkauteur niet zoveel met het thema te maken, het is de auteur van het Boekenweekessay die ermee aan de slag gaat. Dit jaar is dat Roxane van Iperen, ik heb haar essay al gelezen en het is geweldig geworden, ik voel plaatsvervangende trots. Toen ik zelf het thema hoorde, was mijn geschenk al bijna af. Maar toevallig zit er redelijk wat ‘tweestrijd’ in het boek. Het gaat over content moderatoren; mensen die voor grote social media platforms zoals Twitter, Facebook en YouTube controleren of content aan de richtlijnen van hun opdrachtgever voldoet. Die mensen moeten binnen heel korte tijd allerlei beslissingen maken: zet dat filmpje aan tot geweld, valt dit plaatje binnen de richtlijnen over racisme, mag die piemel blijven staan? Daar zit hem een zekere tweestrijd in, maar dat thema komt ook terug in de grotere vragen die ik met dit boek wilde aansnijden: wie of wat bepaalt onze norm? Wat is waar, en hoe bepaal je wat waar is? Kies je voor je eigen norm, of die van de groep? Die laatste vraag komt overigens ook terug in Roxane’s essay; zo is de cirkel rond.”

Wat is je favoriete karakter uit je boeken?

“Dat is een moeilijke! Ik ben gehecht aan al mijn personages, heb niet één favoriet. Voor nu kies ik Kayleigh, het hoofdpersonage uit mijn Boekenweekgeschenk Wat wij zagen. Kayleigh is eind twintig, anderhalf geleden gestopt als content moderator en nu vertelt ze redelijk stoer haar verhaal, maar tussen de regels door lees je veel kwetsbaarheid, en schaamte. Kayleigh is hoog intelligent, maar stond er al vroeg alleen voor en gedraagt zich soms een beetje als een puber – daarin doet ze me soms denken aan hoe ik zelf was als middelbare scholier.”

Bestel nu bij BookSpot
je favoriete boek(en) en ontvang het Boekenweekgeschenk ‘Wat wij zagen’ gratis bij besteding vanaf 15.- aan Nederlandstalige boeken.

Bron: BookSpot
Foto: ANP