Ontwerp Zonder Titel 2023 02 24t124702.011

Ayleen Charlotte werd opgelicht door de Tinder swindler, maar pakte hem terug

We leerden haar een jaar geleden kennen door de documentaire The Tinder swindler. Ayleen Charlotte (35) werd voor tienduizenden euro’s opgelicht door haar ‘vriend’ Simon. Hoe het nu met haar gaat? “Ik heb mijn lot weer in eigen handen gelegd.”

Voordat Ayleen Charlotte kennismaakte met de ‘Tinder swindler’, was haar leven goed, vertelt ze. “Ik had een goede baan: ik werkte in de luxe mode in de Amsterdamse PC Hooftstraat, ik had mijn eigen huis en een auto.” Ze had alleen geen vriend. Daarom schreef ze zich in op Tinder. In november 2017 kwam ene Simon voorbij. “Ik vond ’m meteen charismatisch. Ik hou wel van mannen in pak of in een blazer, die er goed verzorgd uitzien. Zo kwam hij ook over op zijn foto’s.” Simon was de zoon van de bekende Israëlische diamanthandelaar Lev Leviev, vertelde hij. In december ontmoetten ze elkaar. Hij overstelpte haar in de periode daarna met complimentjes, cadeautjes en bloemen. “Ik heb nog nooit in mijn leven zo veel bloemen gehad als van hem. Hij liet merken dat hij me echt heel leuk vond. Achteraf bleek dat ‘love bombing’ te heten, wat oplichters doen om je helemaal in te pakken, maar dat wist ik toen nog niet. Anders had ik het natuurlijk meteen afgekapt.” Al snel werd Ayleen tot over haar oren verliefd. Zo verliefd, dat Simon in de zomer van 2018 bij haar introk. Dat had ook een praktische reden, want: “Simon had vijanden, vertelde hij mij.” Omdat hij zo’n rijke vader had, hadden ongure types het op hem voorzien. Daarom had Simon een onderkomen nodig waarop hij niet geregistreerd stond. “Een mooi hotel in Amsterdam was makkelijker te traceren dan mijn huis. Om hem te helpen, stelde ik hem voor om bij mij in te trekken.” 

Tienduizenden euro’s

Ayleen: “Redelijk snel nadat hij in mijn huis kwam wonen, vroeg hij of hij mijn creditcard even mocht lenen voor een vliegticket dat hij nodig had.” Ook in de periode daarna vroeg Simon haar regelmatig om geld. Altijd had hij wel een goede reden: hij had geld geïnvesteerd, maar dat project ging niet door, of zijn rekening was opeens geblokkeerd. “Simon was mijn vriend, ik ging ervan uit dat hij eerlijk tegen mij was.” En dus leende ze hem het geld. Tot ze geen geld meer had op haar spaarrekening en een lening afsloot voor tienduizenden euro’s. Alles leek goed te komen toen Simon haar die zomer een cheque gaf waarmee hij haar terugbetaalde. Maar ze werd gebeld door de bank: er was iets mis met de cheque. Even schoot er een gedachte door haar hoofd: zou hij een oplichter zijn? Ze had het erover met een vriendin. Maar nee, dan zou hij er te goed in zijn, bedachten ze. Bovendien leek Simon zoveel op Lev Leviev, dat hij wel echt zijn zoon moest zijn. “Dit soort dingen maakten wel dat ik ging twijfelen aan onze relatie. Maar ik bleef bij hem. Alleen al omdat mijn geld terugwilde.”

Miljoen gedachten

Alles veranderde op die ene dag, 16 februari 2019. Ayleen was met Simon een weekend naar Praag geweest. Ze zou alleen terugvliegen naar Nederland en Simon bracht haar naar het vliegveld. “Ik zwaaide hem uit en ging buiten het vliegveld nog even een sigaret roken. Tijdens het roken opende ik mijn Instagram en keek ik recht in zijn gezicht. Ik dacht: what the fuck is dit? Ik zag dat hij onderwerp was van een artikel over een oplichter. Daarover waren twee Scandinavische vrouwen geïnterviewd, Pernilla en Cecillie. Mijn telefoon was bijna leeg, dus ik rende naar binnen om een stopcontact te vinden. Daar downloadde ik het artikel en appte ik het hem. Met daarbij de vraag: Wat ís dit?
Eenmaal in het vliegtuig las ik het artikel. Steeds maar weer opnieuw. Ik voelde meteen dat alles klopte, dat die vrouwen de waarheid spraken. Toen hoopte ik dat mijn vliegtuig nooit zou landen. Het voelde alsof ik uit het vliegtuig sprong zonder parachute, zonder dat de grond dichterbij kwam, als in een vrije val. Ik wist niet waar mijn leven heen zou gaan nadat ik zou landen. Er gingen een miljoen gedachten door me heen, daar in die vliegtuigstoel. De man met wie ik een relatie had, was niet degene die hij zei dat hij was. Dat betekende dat ik mijn geld kwijt was en in de schulden zat, maar ook dat de laatste anderhalf jaar van mijn leven een leugen was geweest. Ik vroeg me af hoe ik daar ooit weer bovenop zou komen. Ik was flink van de kaart.”

Aangifte bij de politie

Nadat ze was geland, stelde ze het zo lang mogelijk uit om haar telefoon van de vliegtuigstand te halen. “Ik wist dat hij me constant zou gaan bellen, en dat deed hij ook. Hij begon meteen weer met liegen. Maar ik wist inmiddels wat de waarheid was.” Thuis nam Ayleen contact op met Pernilla en Cecillie. “Ik wilde ze bedanken dat ze dat interview hadden gegeven en mij de ogen hadden geopend. Toevallig waren de journalisten die week in Amsterdam en kon ik ze spreken. Ik wilde toch nog een extra zekerheid hebben dat Simon écht een oplichter was. Hij had naast me gelegen, ik hield van hem en hij van mij, dat had hij zo vaak gezegd. Zoiets doe je toch niet? Maar ze gaven mij de bevestiging die ik nodig had. Het was echt waar.”
Diezelfde week deed Ayleen aangifte bij de politie. “Ik vond dat het niet ongestraft kon blijven wat hij had gedaan. De agente die mijn verhaal aanhoorde, luisterde vier uur lang met open mond naar mijn verhaal.”
Intussen had ze nog steeds contact met Simon, én geldproblemen. “Maar die had hij ook. Simon is een geldwolf: alles wat hij doet, draait om geld, dus hij bleef mij om geld vragen. Ik zei dat ik niets meer had en niets meer voor hem kon betekenen. Maar omdat hij onder de radar moest blijven, kon ik wel zijn merkkleding voor hem verkopen, vertelde ik hem. Vanwege mijn werk wist ik dat die kleding van het laatste seizoen was, en ik wist ook dat ik die eigenlijk zelf had betaald. Ik zou de opbrengsten van zijn kleding natuurlijk zelf houden, dan had ik in ieder geval nog iets terug. Simon was meteen enthousiast. Hij boekte een ticket voor mij naar Praag, waar ik met drie lege koffers heen ging. Daar haalde ik hem op met een huurauto. We hebben nog hand in hand door de stad gelopen. Daarna vloog ik naar huis met drie koffers van meer dan dertig kilo. Pas in het vliegtuig had ik rust. Ik had mijn lot weer in mijn eigen handen gelegd. Van de opbrengsten kon ik de komende tijd mijn hoofd weer even boven water houden. Bang voor Simon was ik niet. Die was zelf veel te bang dat er een internationaal arrestatiebevel tegen hem zou zijn en hij ingerekend zou worden zodra hij de grens over ging.”
Toch is dat precies wat Simon op een gegeven moment wél deed. In juni 2019 vloog hij naar Griekenland. Ayleen wist te achterhalen op welke vlucht hij zat. “Dat was een beetje FBI-werk, mijn vrienden noemen me dan ook FB-Ayleen. Toen stond Interpol hem op te wachten op Athene Airport, waar hij werd opgepakt.”

Vechter en doorbijter

“Op dat moment dacht ik er niet zo over na, maar achteraf voel ik me een vechter en een doorbijter. Ik zat in de ellende, maar was sterk genoeg om naar oplossingen te zoeken om hieruit te komen. Eigenlijk vind ik dat best knap van mezelf. Tegen andere vrouwen in een soortgelijke situatie zou ik willen zeggen: probeer het heft in eigen handen te nemen. Dat is een eerste stap naar heling en naar verbetering van jouw situatie. Veel vrouwen die in een toxische relatie hebben gezeten, denken dat het hun schuld is. Maar dan kom je in een negatieve spiraal. Vrouwen zien geen uitweg meer, durven er niet over te praten of er werk van te maken. Maar dat kan wél, dat zie je aan mij. De eerste stap is om erover te praten. Het is de hoogste drempel die je over moet, maar ook het beste wat je kunt doen. Zelf heb ik twee dagen nadat ik dat artikel op mijn telefoon las mijn familie en vrienden ingelicht. Uit geldnood had ik lang smoesjes verzonnen waarom ik niet mee uit eten ging, of naar een concert of een verjaardag. Daar had ik gewoon geen geld meer voor. Maar toen ik vertelde dat ik in geldnood zat omdat ik was opgelicht, kreeg ik meteen begrip. Dat was een enorme opluchting.”

Rollercoaster

]
Ayleen werd niet lang daarna gevraagd om mee te werken aan de documentaire The Tinder swindler. Ze stemde na maandenlang nadenken toe. “Ik wilde ervoor zorgen dat zijn gezicht meer naar buiten zou komen, en andere mensen helpen door te vertellen wat er gebeurt als je voor jezelf opkomt: dat dat je sterker maakt. Maar ik wilde ook dat de politie hier meer werk van zou maken.”
Ze had nooit gedacht dat de documentaire zo groot zou worden. “Ik had van tevoren aan vrienden gevraagd of ze weleens documentaires keken, maar niemand deed dat, ze vonden documentaires saai. Dus ik dacht: wie gaat dat nou kijken? Nou ja, heel veel mensen dus blijkbaar.”
Hoe het nu met haar is? “Het gaat heel goed eigenlijk. Door The Tinder swindler wasafgelopen jaar een rollercoaster. Maar mede door gesprekken met een psycholoog ben ik er redelijk doorheen gekomen. Financieel sta ik er ook beter voor doordat ik de afgelopen jaren mijn schulden heb kunnen aflossen, waarvoor ik hard heb gewerkt.” Met haar baan is ze inmiddels gestopt. “Ik had zo lang in de ellende gezeten dat ik dacht: ik wil nu iets doen wat ik leuk vind, en er is bijna niets wat ik leuker vind dan wijn drinken. Ik wilde dus een eigen wijnlabel opzetten. Dat is inmiddels gelukt: in november heb ik mijn eerste eigen wijn gelanceerd, samen met twee vrienden, van wie er een sommelier is. Het is een mooie, exclusieve en oranje wijn die mijn naam draagt: AY-wines unfiltered. Ik vind het mooi dat hij uit Nederland komt en vijf jaar gerijpt is: net zo lang als ik gevormd ben door dit proces. Dus hij past goed bij mij.” Ze is ook bezig om een boek te schrijven. “Ik merk aan alle reacties dat mensen respect hebben voor hoe ik heb gehandeld, en er ook kracht uit putten. Ik denk ook dat het voor mezelf goed is om mijn verhaal op papier te zetten. Veel mensen begrijpen niet hoe ik zo veel geld aan Simon heb kunnen lenen. Ik voel de drang om uit te leggen hoe zoiets werkt.”

Karma

Ayleen is haar onbezorgdheid niet kwijt. “Niet helemaal, in ieder geval. Ik ben me er inmiddels bewust van dat dit iedereen kan overkomen. Mijn psycholoog vertelde dat Simon gediagnosticeerd zou worden als een narcistische psychopaat. Dat gaf me rust. Simon is ziek en heeft waarschijnlijk zelf niet door wat voor ellende hij aanricht. Hij heeft geen gevoel en empathie. Ik weet nog dat ik nog maar drie euro op mijn rekening had en mijn verjaardag niet kon vieren. Maar zijn problemen waren altijd erger. Ik deed er eigenlijk niet echt toe. Dat ik mijn geld niet terugkreeg, was mijn schuld, want ik gaf hem geen geld meer zodat hij zijn projecten kon afmaken. Dat gelooft hij echt. Hij gelooft ook niet dat hij een oplichter is. Als ik iets fout doe, besef ik dat en bied ik mijn excuses aan. Maar hij heeft niet het vermogen om dat in te zien.” Simon loopt na een gevangenisstraf van vijf maanden inmiddels weer vrij rond. “Maar ik geloof in karma. Deze man kan niet lang vrij blijven rondlopen. Ik moet geduld hebben, maar ooit komt het goed.”

Tip van de redactie

In tegenstelling tot wat romantische films ons beloven, is het niet zo makkelijk om de liefde van je leven tegen het lijf te lopen in de supermarkt. Dus begeven singles zich vol goede moed in de onlinedatingjungle: Tinder. Maar hoe pak je dat het best aan? Wat doe je na het blijde nieuws: ‘It’s a match’? En – misschien nog het leerrijkst – hoe fout kan het gaan op Tinder? Lees hier meer over in dit boek.

Overleven Op Tinder
Bekijk bij bol.com

Tekst: Ella Mae Wester
Foto: Yasmijn Tan
Visagie: Wilma Scholte

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.