Placeholder

Bianca deelde haar verhaal in Vriendin: ‘Het was goed voor mijn verwerkingsproces’

Bianca (37) is getrouwd met Jan-Willem en werkt als letselschadebehandelaar bij een verzekeringsbedrijf. In Vriendin deelde ze haar verhaal over de twee herseninfarcten die ze had gehad. Het hielp haar bij de verwerking.

Bianca (37) is getrouwd met Jan-Willem en werkt als letselschadebehandelaar bij een verzekeringsbedrijf. In Vriendin deelde ze haar verhaal over de twee herseninfarcten die ze had gehad. Het hielp haar bij de verwerking.

Vrouwen waarschuwen

“Vorig jaar werd ik geïnterviewd voor een serie verhalen van vrouwen wiens vakantie totaal anders liep dan verwacht. Ik kon hier helaas over meepraten. Op weg naar ons vakantieadres, een jaar daarvoor, kreeg ik twee herseninfarcten waardoor ik acht dagen in een Duits ziekenhuis verbleef. Mijn infarcten bleken veroorzaakt door een gaatje in mijn hart.

Toen ik besloot mijn verhaal te delen in Vriendin deed ik dat in eerste instantie om vrouwen te waarschuwen. Hartklachten kunnen zich anders openbaren bij vrouwen dan bij mannen, wat kan zorgen voor een verkeerde diagnose. Sinds mijn vijftiende had ik last van onverklaarbare klachten zoals een slechte conditie, duizeligheid en spierreuma. De oorzaak werd pas op de Intensive Care gevonden, toen het bijna te laat was.

Nog nooit had ik mijn verhaal van begin tot het eind aan iemand verteld. Natuurlijk sprak ik er wel over, maar altijd in delen, met mensen die me kenden. Het was een totaal nieuwe ervaring om het aan een journalist toe te vertrouwen. Het vertellen van mijn verhaal bracht meer teweeg dan ik aanvankelijk dacht.”

Lees ook: Marielle verloor bijna alles wat ze had: ‘Pas toen vond ik mezelf terug’

Grote impact

“Ook mijn moeder, die met me meeging naar het interview en de fotoshoot, vond het bijzonder. Aandachtig luisterde ze naar het gesprek dat ik met de journalist voerde. Op een gegeven moment zag ik tranen over haar wangen rollen. De journalist moest ook een paar keer slikken. Toen ik hun reacties zag, realiseerde ik me pas dat alles wat ik had meegemaakt zwaar was geweest. Eerder lukte het me niet om dat te beseffen. Ik wilde vooruit, beter worden, weer aan het werk. Maar natuurlijk hadden mijn jarenlange gezondheidsproblemen een grote impact gehad. Door het interview kon ik mijn gevoel eindelijk een plek geven.

Achteraf was het heel goed voor mijn verwerkingsproces om te worden geïnterviewd. Inmiddels heb ik mijn leven weer op de rit. Wat ik zo graag wilde: weer aan het werk, is gelukt. Het gaatje in mijn hart is operatief gedicht waardoor ik geen lichamelijke klachten meer heb. Voor het eerst sinds twintig jaar kan ik weer sporten. Mijn hersenen hebben wel een flinke knauw gekregen door de infarcten. Ik kan minder prikkels verdragen en me minder goed concentreren. Maar doordat ik alles een plek heb kunnen geven, geniet ik nu meer dan ooit van het leven.”

Lees ook: Jolanda kreeg een hartinfarct, maar de artsen herkenden de signalen niet

Tekst: Sonja Brekelmans.

In Vriendin 38 vertellen nog meer vrouwen waarom ze Vriendin dankbaar zijn.