Placeholder

Petra: ‘De nieuwe klassenindeling blijft voor ouders een dingetje’

Stampvoetende schoolpleinouders. Afgelopen weken waren er vast weer een paar te zien, want de indeling van de klassen voor het nieuwe schooljaar zijn bekend gemaakt. En dat blijft voor ouders een ‘dingetje’.

Stampvoetende schoolpleinouders. Afgelopen weken waren er vast weer een paar te zien, want de indeling van de klassen voor het nieuwe schooljaar zijn bekend gemaakt. En dat blijft voor ouders een ‘dingetje’.

Verontwaardigde ouders

Via de mail worden de ouders geïnformeerd en dan ontstaat er op het schoolplein ineens een rare sfeer. Er staan boze, verontwaardigde ouders, maar ook ouders die tevreden zijn. Dat is altijd een beetje ongemakkelijk en ik ben blij dat ik dan niet op de stoel van de directie zit. Sommige ouders komen stampvoetend de school binnen omdat ze het niet eens zijn met de nieuwe indeling. Ze dreigen zelfs hun kind van school te halen. Ik verwonder mij daar altijd over. Want een kind naar een andere school sturen, heeft veel impact en daar los je niets mee op. Meestal blijft het ook bij een loos dreigement.

Blinde vlek

De school houdt zich meestal gewoon aan de indeling. Heel goed: als ze één keer toegeven is het hek van de dam. En waarschijnlijk is nooit iedereen tevreden. Het lijkt mij wel dat een school weloverwogen keuzes maakt, want de juf of meester kent de kinderen en de groep het beste. Bovendien hebben veel ouders een blinde vlek voor hun kind waardoor ze sommige dingen niet zien.

Ik zeg niet dat je niets mag zeggen als ouders: je moet altijd aangeven als je kind zich niet fijn voelt in klas. Het lijkt mij alleen dat je daar al eerder gesprekken over hebt en dit niet in de laatste week stampvoetend komt doen.

Srcum teams

Op het werk maak je dit soort zaken ook mee. Teams worden overhoop gegooid omdat ze multidisciplinair, zelfsturend of scrum moeten worden. Allemaal mooie termen om te melden dat teams anders ingedeeld worden. Dit wordt niet altijd gewaardeerd en sommige medewerkers gaan dan stampvoetend naar het management. Waarschijnlijk zijn dat de kinderen van stampvoetende schoolpleinouders. Maar ook op het werk heeft dit weinig effect.

Naaldhakjes

Het blijft lastig om op een goede manier te reageren. Overal klakkeloos mee akkoord gaan is passief en voelt uiteindelijk ook niet goed. Het stampvoeten is de categorie agressief en lost zéker niets op. Het beste is assertief gedrag. Op een rustige en overtuigende manier je mening geven. Kinderen zijn meestal nog niet assertief genoeg, maar wij als ouders kunnen wel het goede voorbeeld geven. Ik doe in ieder geval mijn best. Ik draag tegenwoordig naaldhakjes naar het schoolplein, want daar kan ik niet zo makkelijk mee stampvoeten.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.