Placeholder

Petra: ‘Het voelt nu pas alsof ik op de goede weg ben’

Een dienstverband van 25 jaar is tegenwoordig bijna uniek. Toch feliciteerde ik deze week maar liefst twee jubilarissen.

Een dienstverband van 25 jaar is tegenwoordig bijna uniek. Toch feliciteerde ik deze week maar liefst twee jubilarissen. De twee waren trots op het jubileum en gaan iedere dag nog met plezier naar hun werk.

Daar ben ik best een beetje jaloers op, want zij hebben jaren geleden dus de juiste keuze gemaakt. Persoonlijk voelt het of ik nu pas op de goede weg ben. Schrijven is mijn passie en daar richt ik mij helemaal op. Als ik dat vroeger al had geweten, had ik een heel andere studie gekozen. Veel leeftijdsgenoten zie ik daar ook mee worstelen. Via loopbaantrajecten worden verschillende testen gedaan om erachter te komen waar je ambitie en kwaliteiten écht liggen. Vaak volgt dan omscholing waardoor nog heel veel mooie dromen uitkomen.

Gap Year
De jongere generatie pakt het heel anders aan. Die wisselen tijdig van studie of nemen een tussenjaar. Dat heet tegenwoordig een Gap Year. Een jaar om te ontdekken wat je wilt, wie je bent, welke (studie-)richting je op wilt of om gewoon vrij te zijn. Het internet staat zo vol met ideeën voor het tussenjaar dat daar ook keuzestress van komt. Het aanbod is divers; cowboy op een ranch in Australië, assisteren bij het tracken van de Big Five in Afrika, bootcamptrainer op Bali.

Gewone cursus
Gelukkig zijn er ook ‘gewone’ dingen zoals au pair of een taalcursus. Maar tijdens zo’n cursus reis je wel naar twee of drie bestemmingen terwijl je één taal leert. En je gaat van een klein dorp naar een grote stad en van skiën in de bergen tot surfen op zee. Eigenlijk kan gewoon alles. Iedereen hoopt dat er na dat jaar duidelijkheid is. Dat de passie is gevonden en dat de juiste studierichting is gekozen zodat werken later een hobby is. Waarschijnlijk is dat de ideale situatie en volgen er in werkelijkheid toch allerlei beroepskeuzetesten.

Vriendenboekje
Volgens mij heb ik de oplossing voor die ingewikkelde zoektocht: het vriendenboekje van vroeger. Daarin stond de vraag ‘wat wil je later worden?’ Als kind gaf je het antwoord op basis van dromen en fantasieën en was je nog niet bewust van status, macht of geld. Dus vergeet alle ingewikkelde testen, loopbaantrajecten of tussenjaren. Lees gewoon je vriendenboekje. Daarin staat wat je écht wilt worden! Als iedereen zijn hart volgt lossen we misschien meteen de tekorten in de zorg en het onderwijs op én hebben we straks weer meer blauw op straat. Want juf, verpleegster en politieagent staan er vast en zeker bij.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.