De 5 winnaressen van de Slankie-contest
5 september 2012
In Vriendin 29 werd iedereen opgeroepen zijn/haar Slankie-recept met ons te delen. De reacties waren overweldigend! Uiteindelijk hebben we 5 deelnemers genomineerd die hun gerecht hebben mogen maken voor niemand minder dan Willeke Alberti. Deze heerlijke recepten hebben we voor jou onder elkaar gezet, zodat jij ze kan uitproberen!
In Vriendin 29 werd iedereen opgeroepen zijn/haar Slankie-recept met ons te delen. De reacties waren overweldigend! Uiteindelijk hebben we 5 deelnemers genomineerd die hun gerecht hebben mogen maken voor niemand minder dan Willeke Alberti. Deze heerlijke recepten hebben we voor jou onder elkaar gezet, zodat jij ze kan uitproberen!
Gevuld bierdeeg hapje van Jolanda Splinter
Boodschappenlijstje:
- 1 bakje Slankie 20+ smeerkaas magere ham
- 1 zakje Slankie Rasp
- stukje Slankie 20+ Pittig van 175 gram
- 1 dikke plak gekookte beenham van 175 gram
- 4 gedroogde tomaatjes op olie
- 2 bosuitjes
- 1 pak witbroodmix à 500 gram
- 3 dl bier
- 50 gram zachte roomboter
- 1 ei
Aan de slag!
- Deeg kneden van broodmix, bier, roomboter, ei en 3/4 van de Slankie Rasp en deeg een half uur laten rijzen op wam plekje.
- Het stukje Slankie Pittig, de beenham, de tomaatjes en de bosuitjes in kleine stukjes snijden.
- Deeg uitrollen tot een lap van 20×40 cm en deze besmeren met de Slankie smeerkaas.
- De stukjes Slankie, beenham, tomaat en bosui erover verdelen, de deegrol vanaf een smalle kant oprollen en de rol in 8 plakken snijden.
- De plakken op een vel bakpapier op de ovenbakplaat leggen en nog 20 minuten na laten rijzen bij kamertemperatuur onder een vochtige doek.
- De oven onderhand verwarmen tot 200 graden Celsius.
- De broodjes bestrooien met de rest van de Slankie Rasp en in 20 minuten gaar bakken in het midden van de voorverwarmde oven.
Slankie borrelhapje van Ine Verploegen
Boodschappenlijstje:
- 1 casino wit
- Slankie sambal
- ontbijtspek
Aan de slag!
- Haal de korstjes van het casinobrood
- Besmeer het casinobrood met Slankie sambal en leg er een tweede boterham op
- Snijd deze doormidden en elke helft weer in drieën
- Doe er een plakje ontbijtspek omheen
- In de oven op 180 graden ongeveer 15 à 20 minuten, kijk hoe bruin je ze hebben wil
Tip:
Heerlijk als hapje op een verjaardag of gewoon bij de borrel. Je kan dit al van te voren klaarmaken en later in de oven zetten.
Amsterdamse garnalentimbaaltjes van Wina van Dijk
Boodschappenlijstje:
- 1 kuipje Slankie 20 + smeerkaas naturel
- 1/2 dl jonge jenever
- 2 dl magere melk
- 125 gram gepelde Hollandse garnalen
- 3 blaadjes witte gelatine
- 2 eetlepels zure bom in piepkleine blokjes
- 2 eetleepls wit van prei in flinterdunne ringtjes
- 3 verpulverde jeneverbessen
- 1 dl stijfgeslagen slagroom
- peper en zout
- waterkers
Aan de slag!
- Bekleed 4 timbaalvormpjes of kleine rechte glazen met plastic folie.
- Week de gelatine in ruim koud water tot ze zacht is.
- Verwarm de melk maar laat hem net niet koken.
- Laat er de Slankie 20+ smeerkaas met tuinkruiden in smelten en neem de pan van het vuur zodra alles mooi weggesmolten is.
- Los de uitgeknepen gelatineblaadjes erin op.
- Roer er de jenever door en zodra de massa flink stevig begint te worden ook de garnalen, zure bomblokjes, prei en jeneverbessen en breng alles op smaak met peper en zout.
- Spatel er de slagroom door en verdeel de massa over de 4 vormpjes.
- Laat die ca. 3 uur in de koelkast opstijven en stort de timbaaltjes op 4 koele bordjes.
- Haal het folie weg en garneer de timbaaltjes met een handje waterkers.
Slankie mosselen uit de oven van Francis Proost
Boodschappenlijstje:
- 1 kilo mosselen
- zakje mosselkruiden
- 250 ml. witte wijn
- Slankie
Aan de slag!
- Kook bovenstaande ingrediënten op en laat 3 x de kook erover komen (steeds de pan even opschudden).
- Pak een grote ovenschaal en leg de schelpen met steeds 1 mossel en wat groenten erin in de schaal.
- Doe daar overheen een theelepel Slankie.
- Doe de schaal ca. 5 minuten onder de grill tot de kaas is gesmolten.
Tip: Een slank en lekker voorgerecht of serveer bij de borrel.
Pittige pitabroodjes van Suzanne van Setten
Boodschappenlijstje:
- 2 volkoren pitabroodjes
- Slankie naar keuze
- 2 tomaten
- een teentje knoflook
- een uitje
- Italiaanse kruiden
- groenten (paprike, courgette etc.)
- Slankie geraspte kaas
Eventueel: plakje salami of tonijn
Aan de slag!
- Neem de 2 volkoren pitabroodjes en deze snijd deze door midden.
- Dan besmeer je ze royaal met Slankie naar keuze (tip: Slankie sambal)
- Dan ontvel je 2 tomaten en pureer je deze met een teentje knoflook, een uitje en italiaanse kruiden.
- Ook dit smeer je dun over de pita's.
- Dan lekker beleggen met groente naar keuze: paprika, courgette, uitjes etc. Je kan er ook kleine plakjes salami of tonijn op doen, keuze genoeg
- Om het extra lekker te maken bestrooi je de pita's met Slankie geraspte kaas en dan even 20 minuutjes in een voorverwarmde over op 180 graden.
Boodschap van de chef:
Voilà, een heerlijke gezonde en slanke pizza! Ik ben ruim 50 kilo afgevallen en met deze pita pizza kan ik genieten van pizza zonder alle slecht Kcal! Slankie, bedankt!