Placeholder

Digitaal fotoboek

Stefanie gaat aan de slag om een digitaal fotoalbum voor Adriana te maken, maar de techniek werkt niet altijd mee. Fotoalbums maken ging vroeger een stuk gemakkelijker.

Stefanie gaat aan de slag om een digitaal fotoalbum voor Adriana te maken, maar de techniek werkt niet altijd mee. Fotoalbums maken ging vroeger een stuk gemakkelijker.

Ik zou anderhalve maand geleden al met een digitaal fotoboek voor Adriana beginnen, maar met slechts twee uurtjes vrije tijd per dag (als er niets tussen komt) is dat nog niet gelukt. Ik kan gemakkelijk loskomen van televisie en Facebook. Dat levert tijd op. Toch gaat alles de laatste tijd moeizaam. Het loopt niet altijd lekker thuis. Ik vind het niet gemakkelijk om met een paar jong volwassenen samen te wonen, die hun weg nog niet hebben gevonden. Ik ben een beetje afgeleid van mijn eigen dingetjes, maar besluit toch software van de Hema te downloaden voor het maken van een digitaal fotoboek.

Hoe moet het allemaal? De omslag levert al problemen op. Uiteindelijk lukt het en begin ik met foto’s van Adriana’s tweede verjaardag. Kiekjes uit haar eerste en tweede levensjaar heb ik nog in een ouderwets fotoboek geplakt. Aanvankelijk gaat het stroef, maar ik word behendiger en ontdek leuke thema-achtergronden en grappige cliparts. Na een paar pagina’s weet ik al dat ik meer dan de standaard 24 bladzijden nodig zal hebben. Het zijn allemaal mooie foto’s. Adriana staat er altijd prachtig op en er mag geen onvergetelijk moment worden overgeslagen. Ik verdubbel het aantal pagina’s en zie de prijs omhoog schieten.

Vroeger hield ik voor 4 kinderen fotoboeken bij en ging ik met fotohoekjes en fijnschrijver aan de slag. Veel werk, maar ik ben nog langer bezig met dit ene boek. En dit boek voor Adriana wordt erg mooi. Ik voel me een beetje schuldig naar de oudste kinderen toe, maar destijds bestonden er geen digitale fotoboeken. In onze beginjaren hadden we zelfs geen digitale camera en liet ik fotorolletjes ontwikkelen. Er zijn nu zoveel mogelijkheden! Ik kan kaders en achtergrondkleuren gebruiken, een foto als achtergrond toepassen en met schaduwen en omgekrulde fotoranden werken.

Ik blijf tot in de kleine uurtjes met foto’s heen en weer schuiven en ben een stuk vrolijker dan toen ik eraan begon.

‘Kijk!’ zeg ik trots tegen Dirk en klik door het digitale boek.
‘Een theepot?’
‘Ja, dat is een clipart. Die past wel bij deze foto.’
‘Blauw? Verschrikkelijk!’
‘Nou ja, misschien iets te…’

Even slikken, maar een beetje kritiek is niet erg. We moeten er allebei om lachen. Ik zal nog eens naar de kleuren kijken. Ondanks wat verbeterpuntjes ben ik nog steeds vrolijk. Het heeft toch een helende werking gehad.


Meer van Vriendin