Zo vermijd je het jojo-effect
26 oktober 2017
Voedingsdeskundige Yneke (52) en ervaringsdeskundige Monique (51) schreven een dieetboek dat niet alleen over het kwijtraken van gewicht gaat, maar ook over op gewicht blíjven. Dat blijkt namelijk erg moeilijk. Hoe komt dat toch?
Voedingsdeskundige Yneke (52) en ervaringsdeskundige Monique (51) schreven een dieetboek dat niet alleen over het kwijtraken van gewicht gaat, maar ook over op gewicht blíjven. Dat blijkt namelijk erg moeilijk. Hoe komt dat toch?
Monique: “Sinds mijn twintigste worstelde ik met mijn gewicht. Steeds volgde ik een nieuw dieet, viel ik succesvol af en kwam vervolgens geleidelijk weer aan, alsof er niets was gebeurd. In de periode waarin ik afviel en gedisciplineerd met mijn eten bezig was, zat ik in een positieve ow. Dit gebeurt me nooit meer, dacht ik dan, nu blijf ik slank. Ik voelde me fit en tevreden. Maar er kwam altijd weer een punt waarop de klad erin kwam. De ene keer door stress of slaap- gebrek, de andere keer door een nieuwe baan of een andere grote verandering in m’n leven. Op zo’n moment raakte ik teleurgesteld in mezelf, want waarom hield ik dit gezonde patroon nooit vol? Als ik de controle eenmaal kwijt was, werd het moeilijk de draad weer op te pakken. Met als gevolg: terug op mijn vroegere gewicht of, met een beetje pech, zelfs zwaarder dan voorheen.”
Uitlaatklep
Yneke: “Het verhaal van Monique was herkenbaar. Ik ontmoette haar in mijn praktijk, waar ze hulp zocht voor haar strijd tegen de kilo’s. Monique stortte zich op haar werk en nam nauwelijks tijd voor zichzelf, waardoor gezond eten geen prioriteit had. Daarin was ze niet de enige, want ik zie veel vrouwen die alles op orde hebben – gezin, relatie, carrière en sociale leven – behálve hun eetpatroon en gewicht. Niet zo gek, want een mens moet toch ergens een uitlaatklep hebben. Vooral in stressvolle periodes, waarin je bijvoorbeeld verhuist, een baby krijgt, relatieproblemen hebt, gebukt gaat onder een zware studie of nanciële problemen, val je makkelijk terug in oude gewoontes.”
Bewuster worden
“Ik hielp Monique door de jaren heen geregeld met het bijstellen van haar leefpatroon. Totdat ik, twee jaar geleden, met de gedachte speelde een boek te schrijven over de periode ná afvallen. Het is namelijk veel lastiger om op gewicht te blijven dan op het juiste gewicht te kómen. ‘Waarom doen we dat niet samen?’ vroeg ik haar. ‘Niet langer als coach en cliënt, maar schouder aan schouder: met een rugzak vol tips en persoonlijke ervaringen?’ Monique weet als consultant op het gebied van verandermanagement als geen ander hoe je het roer kunt omgooien.”
Monique: “Ik vond het meteen een geweldig idee. Tijdens het schrijven van ons boek kwam ik mezelf alleen ink tegen, want ik deed het allemaal naast mijn drukke baan. Ik kreeg een burn-out, maar stond erop om verder te gaan met het beschrijven van mijn ervaringen. Omdat ik wist: nu kom ik pas écht tot de kern van mijn probleem met eten en alle mislukte pogingen in het verleden om op gewicht te blijven. Al die jaren dacht ik dat mijn drukke baan mijn valkuil was van mijn gewichtstoename, maar door verder te zoeken, besefte ik dat ik een diepe behoefte aan rust en ontspanning stelselmatig negeerde door mijn leven vol te plannen met doe-dingen. Ik stond permanent ‘aan’, was altijd bezig met mijn carrière, sporten, afvallen: noem maar op. Dat betekende dat ik ging eten als ik me door alle drukte vervelend voelde. Terwijl ik het liefst mijn hoofd leeg wilde maken. Ik wilde af van de automatische piloot en me bewuster worden van lichaam en geest. Nu weet ik: als ik weer de behoefte voel om te veel te eten, is het tijd voor yoga of meditatie.
Nieuwsgierig naar het boek van Yneke en Monique, (Af)vallen, opstaan en weer doorgaan van uitgeverij Prometheus? Vriendin mag er 10 weggeven! Vul het winformulier hieronder in om kans te maken. Zelf het boek bestellen kan via www.voedingsadvies.info/shop.