Placeholder

Heel Holland Bakt-winnares Anna bakt nog even door

Met het winnen van Heel Holland bakt werd Anna Yilmaz (29) de beroemdste marinevrouw van ons land. Ze blijft de marine voorlopig trouw, maar droomt wel van een eigen koffietentje met lekkere taartjes. Zelf gebakken uiteraard.

Met het winnen van Heel Holland bakt werd Anna Yilmaz (29) de beroemdste marinevrouw van ons land. Ze blijft de marine voorlopig trouw, maar droomt wel van een eigen koffietentje met lekkere taartjes. Zelf gebakken uiteraard. “Ik vind bakken ontspannend.”

Op haar pols heeft Anna een tatoeage met twee data.  Het zijn de geboortedag en de  sterfdag van haar vader, vertelt ze. “Hij is lang geleden overleden. Daarom vind ik het fijn om hem bij me te hebben, zeker omdat ik veel weg ben voor mijn werk bij de marine. Mijn vader was Turks, ik ben er trots op dat ik via hem die roots heb. Ik ben christelijk, net als mijn moeder, maar mijn vader was islamitisch en mijn zusje Esra is dat ook. Ja, dat is bijzonder, dat in ons gezin beide culturen en geloven naast elkaar kunnen bestaan. Daar ben ik ook trots op. Ik ben half Turks en half Nederlands. Je ziet dat terug in mijn recepten.”

Ik zag een zwart-witfoto van jou als kind in de keuken in je net verschenen boek Heel Holland bakt – lekkers van Anna. Vond je bakken al leuk toen je klein was?

“Ja. Dat kwam door mijn opa en oma, waar ik als kind veel kwam. Ze hadden een boerderij in Brabant met een stukje land, wat kippen en een paar bloemenkassen. Ze waren gewend om alles puur te eten en maakten veel zelf. Er was geen supermarkt, er reed alleen een buurtbus voor de boodschappen. Mijn oma maakte vaak appeltaart, zandkoekjes en boterkoek, mijn moeder en tante doen dat ook nog steeds. Bij ons in de familie gaan we niet naar de bakker. We komen er alleen voor brood of van die lekkere rondo’s, maar voor de rest bakken we alles zelf. Ik hielp mijn oma altijd, zo heb ik het geleerd. Ze bakte voor verjaardagen ook altijd alles. Toen ze wat ouder werd, vanaf dat ik een jaar of zestien was, nam ik dat over. Bij verjaardagen zijn we met een man of 35, dus dan bakte ik vier of vijf verschillende taarten. Een appeltaart, een slagroomtaart met marsepein en vers fruit erover, precies zoals mijn oma dat lekker vindt, en bijvoorbeeld een Schwarzwalder Kirschtaart en een kwarktaart. Eigenlijk allemaal klassieke taarten. Daar was ik dan drie dagen mee bezig.”

Lees ook: Hans won als 22-jarige Heel Holland Bakt

Wat veel!

“Dat deed ik voor mijn omaatje hè, voor haar heb ik dat wel over. Ze is nu 86 en zit in een verzorgingstehuis. Ze is nooit verder van huis geweest dan Luxemburg of Duitsland. Als ik voor mijn werk weg moest, ging ik altijd langs met de Bosatlas, want ze had geen idee. Dan ging ik bijvoorbeeld voor tien weken jungletraining naar Belize en wees ik aan waar dat was. ‘Wat moedde gij daar doen in die jungle?’ vroeg ze dan in plat Brabants. Ze vond dat maar zielig voor haar arme kleinkind. Ik zorgde altijd dat ik een keer per week naar huis kon bellen met een satelliettelefoon, in ieder geval naar oma. Dan hoorde ze mijn stem weer even. Toen ik meedeed aan Heel Holland bakt, ging het soms boven haar pet. Als ik zei dat er bijna vier miljoen mensen hadden gekeken, kon ze dat niet bevatten. Dat mijn boek uitkomt, vindt ze bijzonder. Het gaat allemaal een beetje snel voor haar. Maar het is fijn dat ze dit nog kan meemaken.”

Wat vind je zo leuk aan bakken?

“Als ik een taart bak, wil ik dat die eruitziet alsof hij zo uit een patisseriewinkel komt. Als dat lukt, kan ik daar enorm van genieten. Ik ben perfectionistisch, ja. Ik heb een kleine keuken en dat is superirritant, zeker toen ik tijdens Heel Holland bakt veel moest oefenen. Maar ondanks die kleine keuken probeer ik toch nieuwe dingen te bedenken of een klassiek recept zo te maken dat ik er tevreden mee ben. Ik vind bakken ontspannend. Bij de marine wordt wekenlang voor mij bepaald wat ik eet. We hebben een bakker aan boord die brood bakt en af en toe een koekje bij de koffie, dus we hebben weinig te klagen. Maar als je zolang weg bent, verlang je naar iets van thuis. Dus het eerste wat ik deed als ik thuiskwam, was boodschappen doen en iets bakken waar ik in de weken daarvoor zo veel zin in had gehad. Ik nam ook weleens iets mee voor aan boord. Dat vond iedereen lekker en gezellig. Zeker als er fysiek zwaar werk moet worden gedaan voordat we weggaan.”

Annemarie won Heel Holland Bakt in 2016: ‘Ik run nu een bed and breakfast’

Wat voor zwaar werk?

“Als we naar zee gaan, moet het schip van tevoren worden beladen. Hagelslag, pindakaas, limonade, fusten bier: dat wordt allemaal met de hand aan boord gebracht. Alle kratten worden wel met een kraan midden op het schip gezet, maar daarna moeten we alles in een lift zetten, het weer uit de lift halen en naar een koelcel of bergruimte brengen. Dat is superzwaar en iedereen moet meehelpen, of je nou man of vrouw bent. De kraan doet het ook weleens niet, dan sjouw je je helemaal het schompes. Overal in het schip zijn drempels, je loopt trappen af en alles is smal. Wat lekkers bij de koffie is dan welkom. Meestal maak ik iets simpels, een plaatkoek of een cake. Het gaat er meer om dat je als team even bij elkaar bent. Dat vind ik belangrijk.”

Tekst: Ella Mae Wester. Foto’s: Bart Honingh. Visagie: Linda Huiberts.
Dit verhaal komt uit Vriendin 22