Ilse ontwikkelde zelf een afvalmethode
7 februari 2018
Ilse (32), beter bekend als Weight Loss Ninja, ontwikkelde de POWER Methode waarin ze mensen helpt met afvallen.
Ilse (32), beter bekend als Weight Loss Ninja, ontwikkelde de POWER Methode waarin ze mensen helpt met afvallen. Inspiratiebron: haar eigen strijd tegen de kilo’s.
“Als er iemand een expert in (crash)diëten is dan ben ik het wel!”, lacht Ilse. “Ik heb in mijn leven 284 afvalpogingen gedaan. Op mijn veertiende zat ik voor het eerst bij de diëtiste. Een beetje chubby en nog niet te dik, maar mijn moeder voorzag dat dit in de toekomst weleens kon veranderen. Ik had in die fase helemaal geen zin om bezig te zijn met mijn gewicht en volgde de tips van de diëtiste nauwelijks op. Natuurlijk wist ik dat snoepen niet verstandig was, maar toch smokkelde ik chocola en koekjes in mijn rugzak mee naar boven. Al snel werd dit gedrag vertrouwd en genoot ik op mijn kamer van al het lekkers dat ik van mijn zakgeld kocht. Het hielp ook niet mee dat ik als tegendraadse puber nauwelijks bewoog, tot frustratie van mijn ouders. Liever speelde ik klarinet en saxofoon. Zweten in de sportschool? Nee, dat was niets voor mij.”
Diëten, diëten en nog eens diëten
Rond haar zeventiende baalde Ilse dat ze steeds steviger werd. Ilse: “Ik zag meiden in mijn omgeving met een slank figuur en voelde me vaak onzeker over mijn lichaam. Een dagje naar het strand met klasgenoten vermeed ik, omdat ik niet in bikini wilde. Daarom besloot ik om af te vallen en als het even kon: zo snel mogelijk! Ik koos voortdurend voor kortetermijnoplossingen en begreep best dat er structureel iets aan mijn eetgedrag moest veranderen, maar ik had geen idee hóé ik dat moest doen.
Zo begon ik met het ziekenhuisdieet. In één woord? Vreselijk! Een week lang mocht ik alleen maar soep eten en na twee dagen kwam die soep mijn neus al uit. Daarna probeerde ik kilo’s kwijt te raken met behulp van Sonja Bakker, South Beach, Weight Watchers, het koolhydraatarme dieet: noem maar op of ik heb het geprobeerd. Ik at zelfs twee dagen lang alleen maar groente en fruit.”
‘Als ik nu niet verander, doe ik het nooit meer’
Nu of nooit
De druppel was voor Ilse een vakantie in Praag. Ilse: “Toen ik de foto’s van deze citytrip terugkeek, kon ik wel janken. Ik zag een veel te dikke, ongezonde vrouw met een rond hoofd. Ik dwong mezelf om op de weegschaal te gaan staan en liet de uitkomst met tranen in mijn ogen volledig op me inwerken. ‘Nu is het klaar’, zei ik tegen mezelf. ‘Als ik nu niet verander, doe ik het nooit meer’. Inmiddels wist ik dat het zoveelste dieet geen zin had. Ik moest mijn levensstijl veranderen en aan mezelf werken. Uitzoeken wáárom ik steeds de mist in ging.”
Inzicht
Zo maakte Ilse als het ware een casestudie van zichzelf. Ilse: “In een dagboek hield ik uitgebreid bij hoe ik me voelde en gedroeg. Ook schreef ik op wat ik at en wanneer. Zo probeerde ik inzicht te krijgen in mijn gedrag. Al snel kwam ik erachter dat snoepen en te veel eten een soort vertrouwde bubbel voor me waren. Ik hoefde maar gestrest, verdrietig of moe te zijn en ik viel terug in oude gewoontes. Vervolgens voelde ik me zo’n enorme loser dat ik dacht: Wat heeft het nog voor zin om gezond en minder te eten? Ik kan het toch niet! Daardoor lukte het niet om mijn goede gedrag weer op te pakken en was ik terug bij af.”
Je kunt het boek van Ilse winnen, lees hier.
Frustratie kwijt
“Nu ik dat eenmaal in de gaten had, schakelde ik hulplijnen in. Zo kon ik op een avond niet stoppen met snoepen, terwijl ik al tweeënhalve maand goed bezig was met afvallen. In tranen belde ik mijn vriend, want ik zag mijn poging weer volledig in het water vallen. ‘Lieverd, hoeveel moeite is het om nu je wandelschoenen aan te trekken en een uur te gaan lopen?’, vroeg hij. Ik deed wat hij zei en terwijl ik de pas er in zette, luisterde ik via Spotify naar I’m a survivor van Destiny’s Child. Geloof het of niet, maar het hielp! Toen ik thuiskwam, was ik al mijn frustratie kwijt en kon ik de draad meteen weer oppakken.”
Lees haar hele verhaal in Vriendin 6.
3 x zo start je
1. Emotiedagboek
Ilse: “Houd een week lang bij hoe jij je voelt. Welke emoties ervaar je en waarom? Pas als je tot de kern van je gevoel komt, kun je je (eet)gedrag veranderen.”
2. Ideale Ik
Ilse: “Visualiseer jouw Ideale Ik. Hoe ziet ze eruit? Wat voelt ze? En hoe staat ze in het leven?”
3. Move it!
Ilse: “De beste manier om je energieker te voelen is door te bewegen! Muziek in je oren en gaan!”