pillen

Irene slikte gevaarlijke afslankpillen: ‘Ik was bang dat mijn hart ermee zou stoppen’

In haar strijd tegen de kilo’s gaat Irene (30) aan de afslankpillen. De heftige bijwerkingen houden haar niet tegen. Tot ze hartkloppingen krijgt en denkt dat ze een hartaanval heeft.

Irene: “Er zijn veel redenen waarom mensen dieetpillen gaan gebruiken. Zelf deed ik het omdat ik een eetstoornis had, ik had boulimia. Ik had geen overgewicht, integendeel: ik heb altijd een gezond gewicht gehad. Toch wilde ik afvallen. Ik had – zo zie ik achteraf – een verstoord lichaamsbeeld en een slecht zelfbeeld. Ik was helemaal niet te dik, maar vond mezelf wel te dik. Als er dan een pil is die belooft dat je er dunner van wordt, is dat natuurlijk erg aantrekkelijk. Bijna te mooi om waar te zijn – en dat was het ook. Andere mensen denken misschien: dat doe je toch niet, zo’n afslankpil slikken? Maar met een eetstoornis ga je makkelijker bepaalde grenzen over, zo is mijn ervaring.”

Natuurlijk product

“Zo begon ik tien jaar geleden met het slikken van dieetpillen. Ik heb al met al ontzettend veel afslankpillen en -producten gebruikt. Sommige producten waren tamelijk onschuldig en hooguit zonde van mijn geld. Maar er waren ook producten bij die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Die lagen gewoon bij de drogist of kon je online kopen, maar hadden een heftige werking. Zelf kocht ik de meeste producten bij een natuurwinkel. Dan verwacht je toch dat het veilig is, omdat het natuurlijk zou zijn, of van kruiden is gemaakt. Maar dat is dus niet zo.
Vroeger zat in sommige afslankpillen de natuurlijke, maar gevaarlijke stof efedrine, afkomstig uit de ephedraplant. Dat stofje is inmiddels verboden bij wet, en zit er nu niet meer in, maar dat wil niet zeggen dat afslankpillen niet schadelijk zijn. In de meeste afslankpillen zit namelijk een hoge dosis cafeïne of een ander oppeppend middel, dat ervoor kan zorgen dat je last kunt krijgen van hartkloppingen, onrust, slapeloosheid, tintelingen, duizeligheid en overmatig zweten. Op lange termijn is dat belastend voor je hart- en bloedvaten en zorgt het voor een hoge bloeddruk. Dit alles wist ik niet toen ik met die pillen begon.”

Opgefokt

“Toch bevielen die afslankpillen mij al meteen niet zo goed. Je mag er twee per dag nemen, maar bij één pil per dag kreeg ik al trilhanden. Ik werd ook misselijk en zweterig, mijn hartslag ging omboog en ik kreeg het koud. Ik voelde me een beetje opgefokt, kortom: eigenlijk helemaal niet lekker. Soms vroegen mensen in mijn omgeving zelfs of er iets was, omdat ik er dan niet echt ontspannen en goed uitzag. Desondanks ging ik toch door met die pillen. Ik dacht: misschien moet ik hier gewoon even doorheen. Maar het feit dat ik tegen niemand vertelde dat ik dieetpillen gebruikte, geeft aan dat ik ergens ook wel wist dat ik niet goed bezig was. De ene week nam ik ze een paar keer in. Daarna was ik weer geschrokken van hoe ik erop reageerde en stopte ik er even mee, maar na een tijdje probeerde ik het toch nog een keer.
Een paar jaar nadat ik met die afslankpillen was begonnen, ging het mis. Ik was op de sportschool. Even daarvoor had ik thuis twee afslankpillen genomen. Ik wilde even flink wat calorieën verbranden tijdens het sporten, en ik dacht dat dat met die pillen sneller zou gaan. Op de gebruiksaanwijzing stond dat ik er maximaal drie per dag mocht slikken, en één pil per keer. Daar zat ik dus al overheen.
Iemand vroeg me of ik me wel goed voelde, omdat ik helemaal wit weggetrokken was. Ik voelde me niet gefocust en was zó opgefokt dat ik niet eens goed gesprekken kon voeren. Alles wat ik zag, leek te trillen, ik was zenuwachtig, had last van koud zweet en hartkloppingen. Als je een eetstoornis hebt, ben je vaak sowieso al wat angstig. Door die pillen werd ik alleen maar nog angstiger. Ik voelde me niet goed genoeg om te sporten, dus ben weer naar huis gegaan. Daar ben ik op bed gaan liggen tot ik me beter voelde.”

Spoedeisende hulp

“Door dat voorval op de sportschool was ik flink geschrokken en ben ik even gestopt met die pillen. Maar na een jaar, toen ik mezelf weer eens te dik vond, begon ik er toch weer mee. Tót ik op de spoedeisende hulp terechtkwam… Ik had tijdens een eetbui heel veel gegeten. Daarna ging ik altijd braken, maar ik had me net voorgenomen om daar in ieder geval mee te stoppen. Ik raakte compleet in paniek van de gedachte dat ik nu zou aankomen, omdat ik zo veel had gegeten… Ik dacht: weet je wat, ik neem nu even extra veel afslankpillen. Als ik dan ga slapen, is het morgen vast weer goed en ben ik vast niet aangekomen. Natuurlijk wist ik ergens wel dat het nergens op sloeg, want zo werkt het natuurlijk niet. Maar ik deed dat in een soort paniek – en vanuit die eetstoornis, waardoor je niet meer normaal kunt nadenken.
Die avond lag ik in mijn bed met gigantische hartkloppingen. Ik besefte dat ik veel meer pillen had genomen dan in de gebruiksaanwijzing stond. Ik werd op dat moment zo angstig. Mijn hart ging tekeer, ik voelde dat mijn bloed snel door mijn lichaam werd gepompt, en mijn ademhaling werd steeds sneller. Ik raakte in paniek, was bang dat mijn hart ermee zou stoppen. Toen heb ik 112 gebeld en gezegd dat ik bang was dat ik een hartstilstand kreeg. Niet veel later kwam er een ambulance voorrijden. Tegen de ambulanceverpleegkundigen heb ik meteen verteld dat ik een eetstoornis had en te veel afslankpillen had genomen. Ze namen me mee naar het ziekenhuis, want ik bleek inderdaad een verhoogde hartslag te hebben. Die nacht moest ik in het ziekenhuis blijven. Pas nadat mijn hartslag de volgende ochtend gezakt was, mocht ik weer naar huis.”

Heftig spul

“Ik schaamde me kapot dat ik door mijn eigen toedoen in het ziekenhuis terecht was gekomen. Ik dacht: waar ben ik mee bezig? Daarna heb ik al die pillen weggegooid. In een openbare prullenbak. Dan kon ik ze er tenminste niet meer uitvissen. Daarna heb ik nooit meer afslankpillen genomen. Iedereen in mijn omgeving die ik vertelde dat ik afslankpillen had gebruikt en in het ziekenhuis terecht was gekomen, schrok van mijn verhaal. Maar ze wilden er graag voor me zijn. Ik besloot om in therapie te gaan om mijn eetstoornis aan te pakken.
Gezondheid is een lichamelijk én mentaal begrip. Het heeft ook te maken met lekker in je vel zitten en sociaal contact kunnen leggen: op een sportclub of waar dan ook. Ik dacht dat ik me beter zou voelen als ik slanker zou zijn. Maar die dieetpillen werkten voor mij alleen maar averechts, ik kwam er nota bene door in het ziekenhuis terecht. Die pillen zijn gewoon heftig spul. Ik vind het verontrustend dat dit soort pillen tegenwoordig gewoon via TikTok worden verkocht. Er zou echt iets moeten worden gedaan om jongeren, en al helemaal jongeren met een eetprobleem, te beschermen. Als zij op die manier die afslankpillen kunnen kopen… Mijn afslankpillen kwamen nog gewoon van een natuurwinkel, maar de pillen die je op TikTok kunt kopen, zouden zomaar heftiger kunnen zijn. Als je een mentale stoornis hebt of je zit niet lekker in je vel, doe je sneller dingen waar je misschien niet altijd even goed over nadenkt. Maar je belast je lichaam er wel mee. Dat vind ik zorgelijk.”

Beter zelfbeeld

“Ik zou daarom iedereen afraden om er überhaupt mee te beginnen. Ik zou zelfs willen zeggen: als je af wilt vallen of je hebt een eetstoornis, ga dan geen afslankpillen gebruiken, maar praat erover met mensen in je omgeving. Als je daarna nog steeds wilt afvallen, doe dat dan op een gezonde manier en schakel via je huisarts hulp in van een diëtist. Die laatste zit voor een deel in het basispakket. En let een beetje op elkaar. Het is niet aan mij om te zeggen of iemand wel of niet mag afvallen, dat moet je natuurlijk zelf weten. Maar dat is niet altijd nodig. Als je je niet fijn voelt, kun je misschien ook iets anders doen om ervoor te zorgen dat je je beter voelt dan door te proberen je lichaam aan te passen. Andere dingen kunnen jou ook meer zelfvertrouwen en een fijner gevoel geven. Leuke herinneringen maken met mensen om je heen van wie je houdt bijvoorbeeld. Of een nieuwe hobby proberen, lekker naar buiten gaan, sociale contacten hebben of de zon op je gezicht voelen. Daardoor verbetert je zelfbeeld ook, zonder dat er iets aan je lichaam hoeft te veranderen.
Zelf ben ik al een aantal jaren hersteld van mijn eetstoornis. Ik werk inmiddels als ervaringsdeskundige bij het hulpplatform Proud2Bme.nl. Door de therapie die ik heb gevolgd, en door zelfontwikkeling, heb ik geleerd om mijn kwetsbaarheden te omarmen en ben ik genezen van mijn eetstoornis. Ik voel nu niet meer de drang om af te vallen – wat voor mij in wezen een copingmechanisme was. Gelukkig heb ik aan die pillen niets overgehouden. Althans, dat denk ik. Al weet je het natuurlijk nooit, want ik ben er niet echt op onderzocht. Je lichaam heeft gelukkig een groot zelfherstellend vermogen. Maar als je dat zelfherstellend vermogen niet op de proef hoeft te stellen, zou ik dat niet doen. Soms kun je je zo blindstaren op wat je in de spiegel ziet, of in de selfie-stand van je camera. Het leven is zoveel meer dan je lichaam of je gewicht. Natuurlijk is je gezondheid belangrijk, en ook uiterlijke verzorging is waardevol, wat het voor jou ook betekent. Maar sla er niet in door en blijf gezond. En vergeet niet te kijken naar wat je nog meer gelukkig maakt.”

Tekst: Ella Mae Wester
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.