financiën inzicht stappenplan

Jennifer: ‘Ik wil sparen voor later, hij wil nu genieten’

Waar Jennifer (31) en haar vriend Boris vroeger nooit kibbelden over geld, is het nu elke week raak. “Een etentje, de kroegrekening, zijn nieuwe spijkerbroek, allemaal van de gezamenlijke rekening. Ik was zó boos.”

Jennifer: “In goede tijden is het goed afspraken maken, leerde mijn vader me. Zelf was hij door schade en schande wijs geworden nadat hij een onderneming met zijn broer was begonnen en de zakelijke afspraken maar losjes had vastgelegd. Toen ze wind tegen kregen, ging dat fout met een grote financiële strop en een familieruzie tot gevolg. Een relatie is natuurlijk geen zakelijke onderneming, maar toch, toen Boris en ik gingen samenwonen, was ik erop gebrand om goede financiële afspraken te maken. Allebei een eigen rekening plus een gezamenlijke voor de gezamenlijke kosten. Elke maand maakten we allebei een bedrag over naar die rekening – hetzelfde bedrag omdat we ongeveer evenveel verdienden. Simpel en doeltreffend en ach, de tijden wáren goed. Er kwam veel binnen, er ging ook veel uit maar toch spaarden we elke maand een paar honderd euro. En deden verder waar we zin in hadden.
Maar zes jaar en een kind later, zijn de tijden wat minder goed. Niet dat we op een houtje moeten bijten en we zijn ook zeker niet zielig, maar we zijn minder gaan werken sinds onze zoon er is én alle kosten zijn flink gestegen. Niet alleen de vaste lasten zijn omhoog gegaan, ook hebben we te maken met kosten voor de kinderopvang en alle andere dingen die erbij komen wanneer je een baby krijgt. Natuurlijk hebben we vooraf gerekend en we kunnen die kosten dragen, maar er blijft minder geld over voor andere dingen. We waren allebei bereid dat te accepteren – onze kinderwens was groot en dan zie je de toekomst misschien wat minder scherp en realistisch. Maar onze zoon is nu acht maanden en voor het eerst sinds we bij elkaar zijn, ruziën Boris en ik wekelijks over geld. Terwijl ik dat zeg, vind ik het echt zó stom. Ik bedoel: géld, kom op zeg. Stoppen we hier onze energie in? En het is ook nog eens alleen maar negatieve energie.”

Op is op, toch?

“Onze laatste ruzie, eergisteren, ging zo: de gezamenlijke rekening was weer leeg terwijl de maand nog niet om is, dus ik vroeg me af wat er aan de hand was. De bedragen die wij overmaken, moeten voldoende zijn om de kosten te dekken, ook als we losgaan bij Albert Heijn en een keer een hele rits van die lekker borrelhapjes of iets duurdere wijn kopen. Die ruimte moet er zijn, vinden we allebei. Maar dat de incasso van de kinderopvang niet meer lukte omdat er te weinig geld op de rekening stond, dat klopte niet. Ik logde in en zag allemaal afschrijvingen die er niet horen: een etentje bij een tapastent van Boris, een heleboel biertjes in de kroeg, een nieuwe spijkerbroek – dat zijn geen kosten die we van de gezamenlijke rekening betalen. Het was niet voor het eerst dat hij die pas gebruikte waarvoor hij niet was bedoeld en ik was, dat geef ik toe, meteen geïrriteerd. De maand ervoor was het gebeurd, en de maand daarvoor ook. En elke keer vul ik het tekort aan vanaf mijn eigen rekening of teren we in op ons spaargeld, en dat gaat de laatste tijd behoorlijk rap omlaag. Ik werd zó boos. We hebben toch afspraken? Houd je er dan ook aan. Woedend vroeg ik toen hij thuiskwam hoe dit zat. Waarom niet gewoon je eigen rekening hiervoor gebruiken? En ja, daarvoor geldt: op is op. Jammer dan, we hebben nou eenmaal geen bodemloze pinpassen.
Bram schoot meteen in de verdediging. Zodra ik praatte, rolde hij met zijn ogen. ‘Begin je weer?’ Die reactie maakte mij nog bozer. Alsof het allemaal gezeur is dat de kinderopvang betaald moet worden, alsof het maandbedrag van de energiemaatschappij míjn keuze is. Dit zijn kosten waar we allebei verantwoordelijk voor zijn, dus hoezo: begin je weer? Ik zei dat ik niet hoefde te beginnen als hij zich aan zijn afspraken zou houden, maar dat vond hij gezeur want ja, zijn geld was even op. Hij had toch ook een verjaardagscadeau voor mij gekocht? En zijn deel van ons maandelijkse spaarbedrag betaald? Vooral dat eerste viel bij mij helemaal verkeerd. Dus omdat ik een paar mooie oorbellen had gekregen, moest ik nu maar accepteren dat ik of zelf moest bijstorten, of we ons spaargeld moesten aanbreken voor vaste lasten, of dat de kinderopvang dan maar even niet betaald zou worden. Dat is toch de wereld op z’n kop?”

Geen geklaarde lucht

“Ik begon er aan het eind van de middag over en we ruzieden door tot in de avond. Geen van beiden waren we van plan te buigen. Hij was doof voor mijn stellige argument dat geen geld betekent dat er ook geen etentjes, biertjes of nieuwe spijkerbroek zijn. Volgende maand maar weer dan. Hij vond mij rigide en principieel en zei dat hij niet met een accountant was getrouwd dus dat ik me ook niet zo moest gedragen. Uiteindelijk maakten we het goed, maar dat was meer omdat we allebei moe waren van het gedoe. Een ruzie kan de lucht ook eens flink klaren, maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk logde Boris in bij de bank en vulde het tekort aan vanaf de spaarrekening. ‘Nou je zin?’ vroeg hij en ik zei maar gewoon niets meer. Het werd die avond niet meer gezellig.
Andersom vindt Boris ook dat ik te veel uitgeef. Aan kleding voor onze zoon bijvoorbeeld, of nieuwe schoenen voor mezelf. Ook al betaal ik dat van mijn eigen rekening, bij elk pakketje dat binnenkomt, levert hij commentaar. ‘Hadden we dat echt nodig?’ vraagt hij dan. Nee, vast niet, maar ik betaal het in elk geval niet van de gezamenlijke rekening. Onzinargument, vindt Boris. We hadden dat bedrag ook extra kunnen sparen. Doordat hij commentaar op mij levert, werkt zo’n uitgave van hem natuurlijk als een rode lap op een stier bij mij. Ik zeg niet dat hij ongelijk heeft, we hádden dat bedrag extra kunnen sparen. En onze zoon heeft veel kleren. Maar ik vind het belachelijk om commentaar van hem te krijgen als ik me gewoon houd aan onze afspraken. Laat hem dat eerst maar eens gaan doen voordat hij mij bekritiseert.”

Zonde van ’t geld

“Ik word er soms wel echt moe van. Vroeger hadden we echt nooit gedoe over geld en ik had ook niet verwacht dat dat ooit zou gebeuren. We zijn echt allebei de moeilijkste niet, we zijn bereid om elkaar dingen te gunnen en we zijn van nature geen ruziezoekers. Maar geld is blijkbaar een onderwerp dat ons allebei zo bezighoudt, dat we de confrontatie voortdurend opzoeken. Op rustige momenten hebben we het weleens over hoe dat toch komt. Deels is onze nieuwe situatie de oorzaak, ik hoor van vriendinnen ook dat ze meer gedoe hebben gekregen toen er minder te besteden viel en er andere kosten bij kwamen. Bijvoorbeeld doordat ze een huis kochten of een kind kregen. Het gemak is minder, het zorgeloze ook. Er komen verantwoordelijkheden bij terwijl de hoeveelheid geld juist afneemt. Dat is soms stressvol. En anderzijds komt het ook echt doordat alles ineens zo duur is. Bij ons valt die enorme inflatie en de gestegen energiekosten ongelukkig genoeg samen met onze nieuwe situatie. Maar het is toch niet normaal meer wat je in de supermarkt moet afrekenen? Zelfs zonder die luxe hapjes of wijn sta ik soms echt met grote ogen te kijken naar wat ik moet afrekenen. We gaan vaak al naar een goedkopere supermarkt voor de weekboodschappen, maar dan nog. Zo zonde van het geld, die tientjes extra. Daar hadden we leukere dingen van kunnen doen. Ik denk dat ik onbewust mijn ongenoegen daarover meeneem in alles wat met geld te maken heeft, zeker het tekort eraan. En dat reageer ik dan weer op Boris af. Terwijl hij ervan houdt als hem niet al te veel strobreed in de weg wordt gelegd en wanneer ik iets zeg over geld, voelt hij zich belemmerd. Het ís er toch? En dat we spaargeld opmaken, tja, dat zijn zorgen voor later.
Soms denk ik weleens dat geen onderwerp zoveel zegt over je karakter als geld. En dat het daarom ook botst als er op dat gebied spanning ontstaat. Ik hou van zekerheid en wil het graag goed regelen voor later, ook voor onze zoon. Daarom wil ik sparen en aflossen op ons huis en misschien wel investeren in aandelen. Boris leeft meer in het nu en wil het graag leuk en gezellig hebben. Geld is voor hem een middel om dat te bereiken, geen doel op zich in zijn leven. Het is moeilijk om ‘tegen’ te zijn als iemand zegt: hé, laten we zorgen dat we later ook nog goed kunnen leven. Dus geeft hij me gelijk als ik zeg wat mijn doelen zijn. Maar het is net zo moeilijk om tegen te zijn als hij aangeeft dat hij graag nu wil genieten, want voor je het weet, is er geen later meer. Zijn vader is immers al jong overleden en dat heeft hem getekend. Ja, wat moet je daar nou op zeggen? Natuurlijk moeten we genieten. Maar dat hoeft geen geld te kosten.”

Gratis genieten

“Op zich, als ik het zo vertel, denk ik: er zou toch een makkelijke middenweg moeten zijn tussen sparen en genieten? Maar in de praktijk gaat het dan vaak om details, en ook om dat ik er niet tegen kan als afspraken niet worden nagekomen. Geld staat voor zoveel meer dan een betaalmiddel. Het staat voor karakter, voor principes, voor respect, voor eerlijkheid – waarvoor eigenlijk niet? En je kunt ook niet zonder. Het onderwerp vermijden is lastig en een compromis hebben we voor mijn gevoel al gesloten, maar dat werkt ook niet goed. Soms denk ik: ik laat het er gewoon op aankomen. De vaste lasten niet betalen en afwachten tot er mails en brieven komen van de hypotheekverstrekker, de verzekeringsmaatschappij, de kinderopvang, het energiebedrijf. En het dan door Boris laten oplossen. Zou hij dan gaan voelen dat vaste lasten geen keuze zijn? En als hij graag wil genieten, kunnen we ook gaan picknicken in het bos of op het strand. Dat is vrijwel gratis en minstens zo leuk als in een restaurantje zitten. Ik wil dat ook aan onze zoon meegeven: genieten hoeft niet duur te zijn. En met weinig geld moet, en kun, je creatief zijn. Maar ja, hoe ga ik dat doen als ik wekelijks met zijn vader strijd over dit onderwerp?”

Tip van Vriendin

Hoe krijg je grip op je geld in plaats van dat het geld jou in zijn greep houdt? Dat begint in de eerste plaats met inzicht krijgen in je financiën. Daarin zijn het pensioen, de hypotheek en het vermogen op de bankrekening hot items op dit moment, want waar doe je slim aan? In Grip op je geld en je leven kun je er alles over lezen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Mariëtte Middelbeek. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd, De echte namen zijn bekend bij de redactie.​​​​​​
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.