Wat doet zij dan? – Josine is scheidingscoach
20 februari 2023
Een high class escort, een paardencoach, een doula… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Josine die scheidingscoach is. “Scheiden is een rouwproces. Je hebt vaak prachtige tijden met je ex meegemaakt, maar gelukkig is er ook nog een leven na een scheiding.”
Je werkt als scheidingscoach, wat is dat precies?
“Ik coach mensen die in een scheiding zitten of net uit een scheiding komen. Ze willen verder, maar weten even niet hoe. Bijvoorbeeld omdat ze nog met veel onverwerkte emoties zitten. Of omdat de communicatie stroef loopt met hun ex. Door patronen en overtuigingen inzichtelijk te maken, oefeningen te doen en psycho-educatie (het geven van informatie over psychische klachten en hoe je daarmee kunt omgaan, red.) toe te passen, help ik mijn cliënten weer op weg.”
Maar hoe doe je dat dan?
“Ik werk met een methode waarbij we eerst gaan kijken welke onderliggende emoties er allemaal zijn. Vaak gaat een scheiding gepaard met verdriet, boosheid, verwarring en onmacht. Dit kan leiden tot een moeilijke communicatie met je ex. Begrijpelijk, maar niet handig als je samen kinderen hebt en dus op goede voet met elkaar verder wil gaan. Daarom is de eerste stap om inzicht te krijgen in je eigen emoties en daarna hoe je in het conflict met je ex staat. Hoe communiceer je? Wat zeg je als je je ex spreekt? En wat zou je zelf kunnen verbeteren? Als de antwoorden op deze vragen duidelijk voor je zijn, dan kun je eraan gaan werken om de situatie te veranderen. Let wel op: iemand anders kun je niet veranderen, alleen jezelf.”
En dat kun je dus doen door inzicht te krijgen in hoe je communiceert?
“Precies. Door soms al kleine dingen te veranderen in je communicatie (bijvoorbeeld door minder in je emoties schieten of meer vanuit jezelf praten) als je je ex spreekt, kun je de communicatie met hem/haar een stuk verbeteren. De kans is namelijk groot dat hij/zij door jouw aanpassingen ook anders zal gaan reageren. En het doel is natuurlijk om hier rust in te krijgen. Niet alleen het stoppen van het maken van verwijten en/of ruzie, maar ook het accepteren van de scheiding en je daar oké bij voelen.”
Waarom ben je dit werk gaan doen?
“Ik ben zelf zeven jaar geleden ‘gelukkig’ gescheiden. Mijn ex en ik hadden weinig conflicten en gaan nog steeds goed met elkaar om. Dit in tegenstelling tot veel andere mensen die ik na mijn scheiding leerde kennen. Ze zaten middenin in een moeilijk conflict met hun ex of er was amper sprake van een goed contact. En helaas waren de kinderen daarvan meestal de dupe. Dit zette me aan het denken. Een scheiding is heftig voor kinderen, maar conflicten kunnen echt schadelijk zijn. Zo kunnen kinderen in loyaliteitsconflicten komen, terwijl iedereen toch het beste voor zijn kinderen wil?
Daarom heb ik eerst een online platform voor gescheiden ouders opgericht en daarna schoolde ik me om tot scheidingscoach. Inmiddels doe ik dit werk zo’n anderhalf jaar.”
Wat vind je zo leuk aan je baan?
“Het geeft mij energie als ik mensen in een moeilijke fase in hun leven de juiste tools kan bieden, zodat ze zelf weer ruimte voelen om gelukkig te worden. Scheiden is een rouwproces. Je hebt vaak prachtige tijden met je ex meegemaakt, maar helaas is er toch een einde aan je relatie gekomen. En dat doet pijn. Vandaar dat je meestal allerlei fases doorgaat, zoals ontkenning, boosheid en acceptatie. Voor iedereen is dit proces anders. Zo heb ik cliënten die na een coachingsessie super positief de deur uitlopen en de volgende dag weer helemaal terug zijn in hun negatieve emoties. Dat is helemaal niet gek, het hoort er gewoon bij. Na een aantal weken kun je ook denken dat je opeens terug bij af bent, maar eigenlijk is dat nooit zo. Je maakt in zo’n periode wel degelijk stappen, maar dat zie je vaak pas later. Elk einde betekent een nieuw begin. Er is nog een leven na een scheiding en dat is waar ik met de mensen die ik coach graag naartoe wil. Dat ze weer gelukkig zijn met zichzelf en de situatie waar ze zich in bevinden. Als ze dat hebben bereikt of weer ruimte voelen om los te laten en door te gaan, dan is mijn werk ‘geslaagd’.”
Wat verdient het ongeveer?
“Nog niet genoeg om ervan te kunnen leven helaas, maar daar wil ik wel naartoe. Momenteel werk ik daarom ook parttime voor een beddengoedmerk waar ik van alles voor doe, zoals de marketing en het contact met klanten.”
Heb je tips voor anderen die ook scheidingscoach willen worden?
“Mijn advies is om een specifieke opleiding voor scheidingscoach te volgen. Je kunt zelf wel een scheiding doormaken waarbij je waarschijnlijk veel overeenkomsten met andere gescheiden mensen hebt, maar iemand daarin coachen, vraagt echt om een bepaalde vaardigheid die je kunt leren.”
Meer weten over het werk van Josine? Check www.www.josinekoch.nl.
Tekst: Renée Brouwer
Foto: Eline Post
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.