Canva1 2023 01 19t124738.438

Wat doet zij dan? – Liara (30) is professioneel zeemeermin

Een doula, een stamboomonderzoeker, een etnobotanica… De komende weken vertellen verschillende lezeressen over hun bijzondere beroep. Deze week Liara die professioneel zeemeermin en onderwateracrobaat is. “Ik kan ruim vier minuten lang mijn adem inhouden.”

Je bent professioneel zeemeermin en onderwateracrobaat. Wat houdt dat in?

“Eigenlijk zoals de namen al doen vermoeden; op onder andere festivals, bruiloften, events en (kinder)feestjes geef ik magische optredens als zeemeermin en onderwateracrobaat. Dit kan op het droge (ik zit dan bijvoorbeeld in mijn zeemeerminstaart op een grote opblaasbare zeeschelp en ga met mensen op de foto) of in het water. In een aquarium of watertank geef ik dan een show als zeemeermin, vaak in combinatie met hoepels en flow art (dit is dansen met een tool, zoals een hoepel) met led-licht. Als onderwateracrobaat doe ik onderwatersalto’s, blaas ik bubbelringen en speel ik soms via het raam steen-papier-schaar met het publiek. Echt heel leuk om te doen, want ik houd van het entertainen van mensen. Daarnaast ben ik momenteel bezig met het ontwikkelen van een theatershow over het mythische zeewijf van Purmerend waarbij mijn aerial moon (een grote maan aan touwen) gebruikt wordt.”

Hoelang ben je gemiddeld onder water?

“Ik kan ruim vier minuten lang mijn adem inhouden onder water. Daarna moet ik even naar boven voor nieuwe lucht, maar tussendoor haal ik vaak ook even aan de oppervlakte adem. Het ligt er net aan wat ik precies onder water doe. Zolang mijn adem inhouden, heb ik geleerd tijdens mijn opleiding freediven. Dit is een watersport waarbij je leert om zonder hulpmiddelen langere tijd onder water je adem in te houden. Iets wat met mijn werk goed van pas komt. Daarnaast deed ik al aan acrobatiek en flow art voordat ik als professioneel zeemeermin en onderwateracrobaat aan de slag ging.”

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Zeven jaar geleden las ik ergens een interview met een vrouw die professioneel zeemeermin was. Ze vertelde er met zoveel passie over, ik dacht: dat wil ik ook! Daarom kocht ik een zeemeerminstaart met de bedoeling er iets hobbymatig mee te doen, maar drie jaar later vond ik het zo leuk dat ik er mijn werk van maakte.”

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?

“Alle momenten die ik met mijn werk meemaak, zijn mooi. Maar om er één uit te kiezen: die ene keer toen ik op een festival in een duiktank ter grootte van een caravan een zeemeermin speelde, zal ik nooit vergeten. Er kwamen zoveel mensen naar me kijken. Ze vonden het allemaal te gek wat ik deed en bleven maar foto’s maken.
Een ander leuk moment is toen ik een ‘droog’ kinderfeestje bij iemand thuis gaf. Omdat we de een spelletje met muziek gingen doen, pakte ik mijn mobiele telefoon om muziek aan te zetten. De kinderen riepen direct: ‘Hoe kun je nou een zeemeermin zijn? Een mobiel kan toch niet onder water?’ Ik zei dat het natuurlijk een waterdichte mobiel was en dat wilden ze weleens zien. Met een glimlach stopte ik mijn telefoon in een kommetje water. Hij deed het nog perfect en de kinderen waren helemaal flabbergasted. Het was precies wat mijn werk zo leuk maakt. Het is het hele magische plaatje dat ik bied en mijn publiek gaat daar helemaal in mee.”

Zijn de verdiensten ook ‘magisch’?

“Haha, ik mag niet klagen inderdaad. Omdat de aanvragen soms erg wisselen, kan ik dit werk alleen niet fulltime doen. Daarom werk ik ook als tekstschrijver, maar de optredens die ik als professioneel zeemeermin en onderwateracrobaat doe, leveren meestal wel duizend euro per maand op. Genoeg als fijne extra dus.”

Heb je nog tips voor anderen die graag professioneel zeemeermin of onderwateracrobaat willen worden?

“Jazeker. De eerste is: zorg dat je in ieder geval je freedivebrevet haalt. Met deze opleiding leer je zoveel handige zwemvaardigheden, die kun je allemaal goed gebruiken tijdens een show of optreden.
Daarnaast zou ik als tweede tip willen meegeven dat je nooit alleen moet gaan zwemmen. Bij mijn optredens gaat er altijd iemand met me mee om een oogje in het zeil te houden. Ik treed bijvoorbeeld weleens op in clubs en sommige mensen worden naarmate ze gedronken hebben best handtastelijk. Het is dan heel fijn als er iemand is die mij daar tegen beschermt.
En als laatste tip zou ik zeggen: ontwikkel een extra skill die je optredens een extra dimensie geven. Hierbij kun je denken aan jongleren, zingen, acteren of muziek maken. Door net even iets meer te doen dan alleen sierlijk te bewegen als een zeemeermin neem je je publiek nog meer mee in je show en maak je jezelf unieker in de best wel kleine markt van professionele zeemeerminnen.”

Meer weten over Liara’s werk? Check www.mermaidliara.com of volg haar op Instagram via @mermaidliara voor prachtige foto’s en video’s.

Tip van de redactie

Deze lichtroze damestas van Life of Bulu is gemaakt van teddy en heeft een effen kleur. De tas heeft een verstelbare schouderband. Voor meer info klik op onderstaande button.

Life Of Bulu Teddy Shopper Lichtroze
Bekijk hier

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Rob Aarsen