Placeholder

Lilian Marijnissen: ‘Ik zat bij de jongerenraad om de kroegen een uur langer open te krijgen’

De politiek zit in haar genen, ze zat op haar achttiende al in de gemeenteraad van Oss. Nu zet Lillian Marijnissen (31), als nummer 3 op de SP-kandidatenlijst, de stap naar ‘Den Haag’. “En dat terwijl de politiek mij niet eens leuk leek, met al die lange debatten en stukken lezen…”

De politiek zit in haar genen, ze zat op haar achttiende al in de gemeenteraad van Oss. Nu zet Lillian Marijnissen (31), als nummer 3 op de SP-kandidatenlijst, de stap naar ‘Den Haag’. “En dat terwijl de politiek mij niet eens leuk leek, met al die lange debatten en stukken lezen…”

Het zijn spannende tijden voor Lilian. Jarenlang zat ze in de gemeenteraad van Oss en werkte ze vervolgens acht jaar lang voor de FNV, maar nu zet Lilian de stap naar de landelijke politiek. Ze belandde op plek 3 van de SP-lijst. Aardje naar haar vaartje, voormalig SP-leider Jan Marijnissen? Dat niet alleen: ook haar moeder zat jarenlang voor de SP in de gemeenteraad en was zelfs een periode wethouder, vertelt Lilian. “Ik kom dus inderdaad uit een politiek nest!”

Sterker nog: op je vierde deed je al mee met een campagne…
Lilian lacht: “Dat klopt! Destijds besloot de SP om niet alleen in de gemeente actief te zijn, maar de stap te zetten naar de landelijke verkiezingen. Dus moesten er affiches komen en het leek de partij leuk als ik daarop voor op de fiets bij mijn vader zat. Die poster hing vervolgens aan elke lantaarnpaal. In dat jaar is het de SP niet gelukt om landelijk door te breken, dat gebeurde pas daarna. ‘Toen jij op de affiches stond, is het niet gelukt’, grapt weleens iemand. Ach ja, laten we het er maar op houden dat ik er zelf niets meer van weet.”

En je was al vroeg politiek actief, toch?
“Op school zat ik in een medezeggenschapsraad. En toen ik ging studeren, trad ik toe tot iets soortgelijks, dat was de opleidingscommissie. Vanaf mijn veertiende zat ik bij de jongerenraad in Oss, waar ik later voorzitter werd. Dat had nog niets met partijpolitiek te maken, maar had als enige doel de gemeente zo leuk mogelijk te maken voor jongeren. We organiseerden bijvoorbeeld een popconcert omdat er weinig te doen was in Oss, voerden actie omdat we vonden dat de kroegen een uur langer open moesten kunnen blijven, we protesteerden tegen de sluiting van een jongerenpodium, dat soort dingen.” 

Waarom is de politiek voor jou belangrijk? Voor wie doe je dit?
“De politiek is slechts een middel om iets te bereiken. In mijn geval wil ik graag de wereld veranderen, want ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt, ongeacht waar je woont, of je man of vrouw bent, wat je geaardheid is of hoe dik je portemonnee is. Op zich leek de politiek me helemaal niet zo leuk: al die lange debatten, veel stukken lezen en af en toe gaat het hard tegen hard. Maar wat me wel aanspreekt, is dit: als je wilt dat er dingen veranderen, kun je twee dingen doen. Langs de kant blijven staan en mopperen, of er iets aan doen. Niet alleen in de gemeenteraad of de Tweede Kamer, ook op straat door heel Nederland, de wijken ingaan om te horen wat er speelt.” 

Lees meer over Lilian in Vriendin 9