Ontwerp Zonder Titel 2024 10 21t151339.167

Lisa leeft uit én verdient geld met haar moestuin

Wat lijkt op een doorsnee eengezinswoning, is in werkelijkheid de ‘boerderij’ van Lisa (29). Ze leeft uit én verdient haar geld met haar moestuin. “De hele dag tussen de komkommer- en tomatenplantjes: fantastisch!”

Het zelfvoorzienend leven is geen droom die al lange tijd op de bucketlist pronkt van de enthousiaste Lisa, maar meer iets wat in de loop der jaren is ontstaan. “De liefde voor voeding heeft er altijd al wel ingezeten. Mijn moeder had een jamkraampje op de markt waar ze haar eigen jam, chutneys en relish verkocht. Als tiener hielp ik haar maar wát graag mee. Jampotjes verzamelen, uitstallen op de markt, verkopen. Fantastisch, vond ik het. Het leek mij heel gaaf om dit later niet alleen met jam, maar ook met andere producten te kunnen doen. Ik denk dat hier het eerste zaadje voor een zelfvoorzienend leven is geplant. Ik ging studeren aan de kunstacademie, kreeg een baan in de filmindustrie, maar ondertussen ontwikkelde ook mijn passie voor moestuinen zich. Mijn vrije uurtjes bracht ik door op YouTube. Uren keek ik naar video’s over hoe je tomatenplanten moest snoeien, hoe je planten voorzaait en hoe je ze het beste kunt laten groeien. Ik werd steeds enthousiaster en voorzichtig begon ik met wat kruidenplantjes in de vensterbank van mijn appartement. Daarna heeft het nog vijf jaar geduurd voordat ik écht van start ben gegaan. Ik had nog geen idee dat je ook gewoon op je balkon kunt beginnen. Ik wachtte op een huis met een tuin – en dat kwam er.”

Eten uit eigen tuin

In 2019 betrokken Lisa en haar vriend een rijtjeshuis in het Utrechtse Wilnis. Met een voor- en achtertuin was er voor Lisa voldoende ruimte om haar moestuindroom in vervulling te laten gaan. “Ik had door al die tutorials op YouTube zo veel kennis opgedaan, dat ik precies wist wat ik moest doen. Ik begon heel voorzichtig met een aardbeienplant, wat tomaten en sla. Dat was meteen zo’n succes dat ik het tweede jaar volop ben gaan kweken. Van tomaten, komkommers, wortels, bieten, sperziebonen, sla, paprika en sojabonen tot aardbeien, bramen en peren. Ik kweek, oogst en conserveer alles zelf. Het conserveren vind ik het allerleukste om te doen. Het idee dat je maanden geleden iets in de grond hebt gestopt, het alle liefde hebt gegeven en het zich dan ontvouwt tot een volledige maaltijd die ’s avonds op je bord ligt, blijft fantastisch. Wat ik conserveer, verschilt per oogst. Groenten als wortels, mais, bieten en broccoli gaan in hun pure vorm de pot in, maar ik maak ook complete maaltijden. Denk aan pastasaus, tomatensoep, salsa’s en sauzen. Dit sla ik allemaal op in een slaapkamer die we hebben omgetoverd tot mini-supermarkt. Iedere avond ga ik óf naar buiten om te kijken wat ik vers uit de tuin kan bereiden óf ik ga met mijn winkelmandje naar boven om iets uit de ‘supermarkt’ te halen.
Deze manier van leven zorgt ervoor dat we bijna het hele jaar door groente uit onze eigen tuin kunnen eten. Geheel zelfvoorzienend leef ik niet. Simpelweg omdat we niet alles kunnen verbouwen. Denk aan meel, rijst of tropisch fruit. Maar groente zul je mij niet snel zien halen in de supermarkt. Héél af en toe champignons of een avocado, maar dat is het wel. Simpelweg omdat het uit eigen tuin gezonder, lekkerder en goedkoper is.”

Moestuinavonturen

Om vrienden en familie op de hoogte te houden van haar moestuinavonturen, besluit Lisa om een YouTube-kanaal te beginnen. “Ik werkte in die tijd nog in de filmindustrie als setdresser, waarbij ik als styliste sets creëerde voor films. Ik had die baan vooral nodig om inkomsten te genereren, maar mijn droom was om te kunnen leven van mijn moestuin. De hele dag tussen de komkommer- en tomatenplantjes: dát leek mij fantastisch. Ik had nooit kunnen bedenken dat mijn YouTube-kanaal zo’n hit zou worden, want de kijkers namen in hoog tempo toe. Ik neem kijkers in mijn video’s mee in mijn eigen moestuin, maar geef ook tips over álles wat er komt kijken bij het moestuinieren, variërend van het maken van een plan, het zaaien tot inmaken. Daar heb ik ook online cursussen over gemaakt, waardoor ik nu, na vijf jaar, mijn brood verdien met mijn eigen moestuin. Dat had ik nooit kunnen bedenken, maar ik houd mij altijd vast aan de quote van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Het vergt vooral veel doorzettingsvermogen, tijd en energie, maar daardoor kan ik nu wel eten uit mijn eigen tuin én er ook nog mijn geld mee verdienen. Het is een fulltime baan die bestaat uit het onderhouden van mijn tuin, het filmen, editen en alle marketing eromheen. Dat ik mijn hobby, kennis en enthousiasme met mensen mag delen en ze, hopelijk, kan inspireren om zelf aan de slag te gaan, vind ik een van de allerleukste dingen aan mijn werk. Dat in combinatie met de vrijheid die het mij geeft, maakt voor mij dat ik nooit meer anders zou willen.”

Gelukkig leven

Lisa staat op met haar moestuin en gaat ermee naar bed, maar genoeg kan ze er nooit van krijgen. “Soms als ik een hele dag in de tuin heb gewerkt, plof ik ‘s avonds op de bank om op YouTube te kijken naar de moestuin van andere liefhebbers. Het is mijn lust en mijn leven. Mijn vriend is heel blij dat het mijn grote hobby is om eten op tafel te zetten, maar soms heeft hij in huis geen centimeter meer over om zijn eigen ding te doen, omdat alles vol staat met oogst, keukenspullen of geconserveerde potten. Dan moet ik toch echt even wat ruimte voor hem maken. Maar over het algemeen vindt hij het vooral leuk dat ik er zoveel plezier aan beleef en helpt hij ook graag een handje mee. Vooral met grote klussen zoals grasmaaien, aardappels poten en rooien. Voor vriendinnen geldt hetzelfde. Ik vind het leuk om te delen over mijn moestuin, maar het is niet zo dat je door de moestuin-ballotage moet om mijn vriendin te zijn. Ik heb ook nog genoeg andere dingen om over te praten. Zo vind ik het ook erg leuk om te dansen en geef ik twee avonden per week les bij mij in het dorp. Verder wandel ik graag en vind ik het heerlijk om tijd door te brengen met vrienden. Die zijn ook altijd geïnteresseerd in mijn moestuin. Soms geef ik ze een plantje mee, maar het meeste wat we oogsten, is voor eigen gebruik. Dat heb je ook wel nodig als je het hele jaar uit eigen tuin wilt eten. Als er elke week pasta op het menu staat, heb je al 52 potten pastasaus nodig. Geloof mij: dat zijn heel veel tomaten. Het is een hobby, maar ook een manier van leven. Ik heb er bewust voor gekozen om een leven te leiden dat niet veel geld kost. Mijn huur is laag, ik heb geen dure spullen en koop bijna alles tweedehands. Geld besparen, mede door ons zelfvoorzienende leven, doe ik niet om op vakantie te gaan of te investeren, maar meer om van een klein inkomen een rustig, goedkoop en gelukkig leven te leiden.”

Moestuintips

Ambities om het veel groter te laten groeien, heeft Lisa niet. “Het is juist mijn missie om het laagdrempelig te maken en mensen te laten zien dat je een moestuin prima kunt toevoegen aan je bestaan. Ik merk dat er steeds meer behoefte is om zelf voeding te kweken. Om zelfvoorzienend te leven, geld te besparen of kinderen te betrekken bij het voedingsproces. Alleen haken nog steeds mensen af omdat ze het idee hebben dat je daar zeeën aan tijd en ruimte voor nodig hebt. Ik hoop te laten zien dat je overal een moestuin kunt creëren. Zet drie bakken in je voortuin of op je balkon en begin. Je kunt het zo groot laten worden als je zelf wilt, maar écht: het is mogelijk voor iedereen. Om het mensen nog makkelijker te maken, heb ik alvast drie tips. Allereerst: begin klein. Je zult zien dat je in het begin veel moet leren en veel vragen hebt. Concentreer je op twee groentes, dat voorkomt een hoop teleurstelling. Mijn tweede tip is om niet te beginnen met ingewikkelde groenten zoals tomaten. Die zijn nogal wispelturig in ons Nederlandse klimaat, je moet ze snoeien en ze vragen veel aandacht. Ga liever voor simpele groenten zoals sla, courgette, radijs of paprika. Deze zijn vrij eenvoudig te kweken. En de laatste tip: sla jezelf niet voor het hoofd als er een keer iets mis gaat. Je bent écht niet meteen ongeschikt als een oogst mislukt. Met een beetje doorzettingsvermogen, vertrouwen in jezelf én in de natuur, kom je een heel eind.”

Wil je meer weten over Lisa bekijk dan haar YouTube-kanaal ‘Boerderij in een rijtjeshuis’ of haar instagram @boederijineenrijtjeshuis

Tekst: Eline Roerdink
Foto: Yasmijn Tan
Visagie: Wilma Scholte

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.