Canva1 2023 03 08t143945.271

Wat doet zij dan? – Loes (47) is paardenfluisteraar

Een high class escort, een sporthypnotiseur, een seksspeeltjestester… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Loes die paardenfluisteraar is. “Voor een eigenaar is niks zo erg als je ziet dat er iets is met je dier, maar dat je niet weet wat. En als ik hen dan kan helpen met het vinden van de oorzaak, dan geeft mij dat heel veel energie.”

Je werkt als paardenfluisteraar, wat is dat precies?

“Mensen komen bij mij met hun paard dat een gedragsprobleem of een fysiek probleem heeft. De eigenaren hebben vaak al van alles geprobeerd, maar helaas zonder afdoende resultaat. Ondertussen hebben ze sterk het gevoel dat er iets is met hun paard, maar wat? Dat is waar ik om de hoek kom kijken. Door mijn achtergrond in de veterinaire natuurgeneeskunde heb ik veel kennis over paarden, maar ik werk ook veel vanuit mijn gevoel. Zo communiceer ik met een paard op energieniveau en op die manier kan ik uiteindelijk altijd achterhalen wat het probleem is.”

Maar hoe doe je dat dan: communiceren op het energieniveau van een paard?

“Om dat uit te leggen, kan ik misschien eerst beter vertellen hoe paarden communiceren. Ze gaan veel meer op hun gevoel af dan wij. Als ze bijvoorbeeld worden benaderd door een mens dan gaan ze altijd bij zichzelf na: is deze persoon oké of niet? En hoe voelt hij zich? Is hij blij, gestrest of misschien wel verdrietig? Het zijn allemaal emoties die paarden feilloos kunnen aanvoelen bij ons. Maar andersom kunnen wij dat minder goed bij hen. Hierdoor missen we soms signalen die een paard aan ons wil afgeven. En als je die steeds blijft missen, dan kan dat ontaarden in gedragsproblemen of fysieke problemen bij paard.”

En jij vangt die signalen wel op?

“Ja, door in te tunen op de energie van het paard. Hierbij houd ik altijd respect voor zijn of haar grenzen. Zo had ik eens een paard dat al zeven jaar tegen mensen vocht. Met moeite kon ze worden verzorgd of bereden, maar het kwam vaak voor dat het paard zomaar begon te steigeren of probeerde te bijten. Haar eigenaresse was echt wanhopig toen ze contact zocht met mij, want niemand kon haar helpen. En dat terwijl haar paard eerst zo lief was.
Toen ik het paard bezocht, kreeg ik al heel snel door dat ze geen zin in me had. ‘Weer iemand die iets van mij wil’, hoorde ik haar denken. Daarom bleef ik het eerste uur op tien meter afstand van haar staan. Langzaamaan mocht ik één stap dichterbij doen. Dit ging een tijdje zo door, totdat ik eindelijk naast haar mocht staan om haar te behandelen. Door mijn handen op haar lijf te leggen, voelde ik waar de knelpunten lagen. Dit paard had in haar leven al zoveel meegemaakt, ze was haar vertrouwen in de mens bijna helemaal kwijt. Het maakte me erg emotioneel, maar door haar twee jaar lang intensief te behandelen, kon ik tot het paard doordringen dat er ook mensen zijn met goede bedoelingen. Inmiddels zit ze veel beter in haar vel en is ze volgens haar eigenaresse een heel ander paard.”

Wat mooi! Maar moet een paard altijd zolang in therapie om van bepaalde klachten af te komen?

“Nee hoor, soms zijn een of meerdere sessies genoeg. Ik heb bijvoorbeeld ook wel eens een paard gehad dat een verdraaide ruggenwervel had. Hij moest met drie man worden vastgehouden als iemand wilde opstijgen, maar niemand wist waarom. Totdat ik met hem communiceerde en ik zijn lichamelijke pijn ontdekte. Tijdens de behandeling schoot zijn verdraaide ruggenwervel uit zichzelf weer recht. Ook behandelde ik hem voor zijn negatieve associatie met opstijgen. Voor hem stond dat gelijk aan disbalans wat weer zorgde voor pijn, maar door hem van deze negatieve gevoelens te ontladen, voelde hij zich een stuk beter.”

Waarom ben je dit werk gaan doen?

“Mijn hele leven komen dieren altijd bij mij als ze ergens last van hebben. Vroeger had ik dat zelf nooit door, totdat ik zelf enorme last kreeg van mijn darmstelsel en daardoor anders in het leven ging staan. Ik dacht: wat als paarden hier last van hebben, maar niemand ze kan helpen? Vanuit daar heb ik me verder ontwikkeld.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Ik vind paarden echt geweldige dieren, maar wat ik vooral heel bijzonder vind, is de hechte band die ze met mensen hebben. Voor een eigenaar is niks zo erg als je ziet dat er iets is met je dier, maar dat je niet weet wat. Als ik hen dan kan helpen met het vinden van de oorzaak, geeft mij dat heel veel energie.”

Wat verdient je werk ongeveer?

“Ik heb een uurtarief van 85 euro plus kilometerkosten. Dit klinkt misschien veel, maar ik rijd echt door heel Nederland en België en die reistijd verreken ik niet. Helaas kan ik niet leven van mijn werk als paardenfluisteraar. Ik zou het heel graag willen om nog meer paarden te helpen, maar daar heb ik momenteel nog niet genoeg werk voor. Daarom heb ik ook nog een parttime baan als office manager.”

Heb je tips voor anderen die ook paardenfluisteraar willen worden?

“Naast het volgen van de praktische studies en het opdoen van genoeg paardenkennis zou ik ook willen adviseren: luister echt naar je gevoel. Probeer zonder oordeel naar een paard te kijken en naar hem te luisteren. Wat vertelt het paard je via je eigen lijf? Ik voel letterlijk de lichamelijke klachten van een paard. Zo weet ik hoe ik hem kan helpen, dus dat is wat ik anderen ook aanraad die dit werk willen doen. Leer te luisteren.”

Meer weten over het werk van Loes? Check www.mensendiertotaalcoaching.nl.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: privébezit

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.