6 mogelijke oorzaken waarom je geen zin hebt in seks (én de oplossingen)
4 november 2020
Jij en je partner zijn al jaren bij elkaar en sinds een tijdje is jouw zin in seks ver te zoeken. Geen punt, dat is hartstikke normaal.
En het hoeft helemaal niet aan de aantrekkingskracht te liggen.
Misschien ligt het aan deze oorzaken:
1. Stress
Waarom: stress zet je hersenen in de overlevingsstand. Je bent continu klaar om tot actie over te gaan: vluchten of aanvallen. “Het stresshormoon cortisol remt alles wat niet bijdraagt aan de korte termijn. Jezelf voortplanten bijvoorbeeld: gestreste mensen denken niet aan seks”, beschrijft Mark Mieras in zijn boek Liefde, wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere. Als je stress hebt, is seks bovendien minder belonend. Want als je hoofd er niet bij is, blijft een hoogtepunt vaak uit. “Het is vergelijkbaar met nadenken over het perfecte cadeau voor je man. Wie zijn best doet een origineel en persoonlijk cadeau te bedenken, slaagt daar vaak maar moeilijk in. Ook wie zijn best doet een hoogtepunt te bereiken, is langer onderweg. Kopzorgen werken bij seks dus averechts. Overtuigingen over wat hoort en mag, wat netjes en raadzaam is en de druk die je voelt om seksueel te presteren zorgen voor topdrukte in je brein. Een orgasme is dan kansloos”, aldus Mieras. Om zin in seks te krijgen moeten er meer belonende dan remmende factoren zijn. En stress is een grote remmer.
Tip van de deskundige: Willem Fonteijn geeft trainingen over vrijen met aandacht en adviseert: “Mindfulness kan helpen je aandacht op iets anders te richten dan je gepieker en je zorgen. Met mindfulness richt je je op wat er nú gebeurt, en op wat je voelt op dat moment. Dit komt van pas tijdens het vrijen, want je laat je niet afleiden door gedachten maar richt je aandacht op een ervaring in het hier en nu: genieten van seks. Vind je het moeilijk? Begin dan eens met mindful ademhalen: richt je aandacht volledig op je ademhaling, die steeds langzamer en dieper wordt. Terwijl je aandacht in het nu is, zul je merken dat je over allerlei dingen gaat nadenken. Laat die gedachten voorbij gaan, je hoeft er niets mee te doen. Hiermee neemt je stress heel snel af.”
2. De overgang
Waarom: tijdens de overgang wordt je huid dunner en minder elastisch, net als de vaginawand. Ook worden de vochtproducerende kliertjes in de vagina kleiner. Als je merkt dat je minder vochtig wordt, kan dit een domper zijn voor je lustgevoelens omdat seks dan stroever kan gaan. Je kunt bovendien last krijgen van stemmingswisselingen, slapeloosheid en opvliegers. Ook hierdoor kun je minder zin in seks hebben.
Tip van de deskundige: Astrid Kremers brengt in april haar boek Aandacht voor seks uit: “De overgang is vaak een moment waarop vrouwen (her)ontdekken waarvan ze opgewonden raken. Waarschijnlijk ben je dan al een tijd met dezelfde partner en dan kan meer variatie en sterkere stimulatie helpen bij het vergroten van je seksuele opwinding. Om te ontdekken wat voor jou plezierig is, kun je een seksuele ontdekkingsreis maken: wat is er allemaal op het gebied van seksualiteit? Wat vind jij belangrijk? Meer romantiek, of heb je explicietere seksuele prikkels nodig? Laat je fantasie de vrije loop en ontdek waar jij geprikkeld van raakt. Opwinding is tenslotte echt een voorwaarde voor fijne seks.”
Langs de arts: “Als je ook buiten het vrijen last hebt van vaginale droogheid, adviseren artsen weleens om Premeno duo vaginaal ovules te gebruiken. Dat zijn capsules met glijmiddel zonder hormonen die veel vrouwen prettig vinden. En je kunt altijd een afspraak maken met een overgangsconsulent of een seksuoloog NVVS voor advies”, raadt Kremers aan.
3. Bloedarmoede
Waarom: bloedarmoede betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat die niet goed werken. Hierdoor vervoert je bloed minder zuurstof en kun je je vermoeid of zwakjes voelen. En als je moe bent of je niet fi t voelt, heeft je lichaam meer behoefte aan slaap dan aan seks.
Tip van de deskundige: gynaecoloog en seksuoloog Myrthe Bandell: “Door een bloedtest te doen weet je of je bloedarmoede hebt en wat de oorzaak hiervan is. De meest voorkomende oorzaak is een ijzertekort. Je kunt dit onder andere krijgen door extreem bloedverlies door bijvoorbeeld een bevalling of zware menstruatie, of door verkeerde voeding. Als je een tekort hebt, kun je ijzertabletten slikken.”
4. Schildklieraandoening
Waarom: je schildklier is een klein maar belangrijk orgaan. Deze klier produceert namelijk hormonen die allerlei belangrijke lichaamsfuncties regelen: je hartfunctie, lichaamstemperatuur, geestelijke ontwikkeling, menstruatie en je stofwisseling. Een te snelle of te langzame schildklier kan je lustgevoel doen verminderen.
Tip van de deskundige: “Een schildklieraandoening kan onder meer zorgen voor moeheid en gewichtstoename”, aldus gynaecoloog en seksuoloog NVVS Myrthe Bandell. “Hierdoor kan het zijn dat je geen energie meer hebt voor seks. Bovendien: als je lichaam verandert, kan dit je seksuele zelfvertrouwen een knauw geven. Door schildklierhormonen te slikken (bij een te traag werkende schildklier) of schildklierremmers (bij een te snel werkende schildklier) zul je weer meer energie krijgen, en dat kan je seksuele verlangen een boost geven.”
Langs de arts: wil je weten of je een schildklieraandoening hebt? Test het met een bloedtest die je kunt aanvragen bij de huisarts.
5. Pijn bij het vrijen
Waarom: seksuoloog Astrid Kremers: “Een op de vijf vrouwen geeft aan weleens pijn bij het vrijen te hebben, vooral jonge vrouwen hebben hier last van. Dat kan komen doordat je niet voldoende opgewonden bent en je vagina niet vochtig genoeg wordt. Hierdoor ontstaan kleine wondjes in de vagina. Wat ik regelmatig van vrouwen hoor, is dat zij door schaamte, onwetendheid en onzekerheid toch geslachtsgemeenschap hebben, ondanks de pijn. Zo kan een ‘pijncirkel’ ontstaan: de volgende keer dat je seks hebt, ben je bang voor de pijn en zorgt de gedachte hieraan voor meer gespannenheid. Hierdoor word je minder vochtig en spannen je bekkenbodemspieren zich aan, waardoor geslachtsgemeenschap weer pijn kan doen.”
Tip van de deskundige: doet penetratie pijn? Stop er dan (tijdelijk) mee, zodat pijnplekjes kunnen helen en richt je op andere seksuele handelingen die wel fijn zijn. “Seksuele opwinding is belangrijk als je geslachtsgemeenschap wilt hebben zonder pijn. Wanneer je goed gestimuleerd wordt, of dat zelf doet, word je vochtig. Als je bekkenbodemspieren dan ook ontspannen zijn en je geen vaginale klachten hebt, is je lichaam pas klaar voor penetratie”, zegt Kremers.
Langs de arts: als je pijn blijft houden, ga dan samen met een huisarts of gynaecoloog op zoek naar de oorzaak. Kremers: “Pijn bij het vrijen kan allerlei oorzaken hebben. Een van de mogelijkheden is dat je je bekkenbodemspieren onbewust aanspant. Een bekkenfysiotherapeut zou je hierbij kunnen helpen.”
6. Antidepressiva
Waarom: tijdens een depressie is je zin in seks meestal zo’n beetje tot het nulpunt gedaald. Logisch: somberheid en angst verminderen je behoefte aan seks. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat vrouwen die zich met de klacht ‘verminderd verlangen’ bij een arts melden, bijna drie keer zo vaak in hun leven een depressieve episode hebben doorgemaakt als vrouwen met een ‘normaal’ verlangen. Helaas kunnen ook verschillende antidepressiva zorgen voor minder zin.
Langs de arts: bespreek met je huisarts of er een antidepressivum met minder bijwerkingen bestaat, dat geschikt is voor jou.