Maak je eigen jam
13 september 2016
Het laatste zomerfruit ligt in de schappen. Tijd om daar een superlekkere jam te maken. Dit kan je gemakkelijk zelf doen. Wij leggen je graag uit hoe.
Het laatste zomerfruit ligt in de schappen. Tijd om daar een superlekkere jam te maken. Dit kan je gemakkelijk zelf doen. Wij leggen je graag uit hoe.
Wat heb je nodig?
– Fruit voor de jam (denk aan aardbeien, frambozen, bramen)
– Geleisuiker (je kunt ook normale suiker, pectinepoeder of Marmello Jammaker gebruiken)
– Grote hoge pan
– Houten lepel
– Potje
Aan de slag!
We beginnen met het fruit goed te wassen. Verwijder kroontjes, steeltjes en/of pitjes. Pak vervolgens de hoge pan erbij en meng hierin de vruchten met de geleisuiker. Breng aan de kook en roer voorzichtig met een houten lepel. Laat de jam nog 1 minuut goed doorkoken. Is er een laagje schuim ontstaan? Haal deze dan weg met een schuimspaan. Wanneer de jam klaar is vul je je potje (zorg dat deze goed schoon en goed afsluitbaar is) met de jam. Klaar is je eigen gemaakte jam! Lekker op de boterham of in je toetje.
Tip: laat de jam goed afkoelen en bewaar op een koele, donkere plaats. Zo blijft de jam langer houdbaar.