vrouw

Mandy scheidde voor haar minnaar, maar hij niet voor haar

Mandy (36) had jarenlang een affaire met haar baas. Zij verbrak haar relatie, hij bleef bij zijn vrouw.

Mandy: “Nick nodigde me uit: ‘Ga je mee wat drinken?’ Het was een zwaar beladen uitnodiging, we draaiden al tijden om elkaar heen. We belden en appten de hele dag. Hij was mijn baas, maar onze gesprekken gingen niet alleen maar over werk. Hij vroeg me om naar zijn hotel te komen. We gingen wat drinken en wat eten en daarna ging ik mee naar zijn kamer. Natuurlijk wist ik vooraf dat dit erin zat, maar ik dacht niet bewust: nu gaat het gebeuren, nu gaan we seks hebben. Wat Nick en ik hadden opgebouwd, voelde ook als een vertrouwde vriendschap. We konden het heel goed vinden samen. En ja, hij liet voortdurend doorschemeren hoe knap hij me vond en wat hij met me wilde doen, waardoor ik me gevleid voelde. Ik was nieuwsgierig. En dat terwijl hij eigenlijk helemaal niet mijn type was. En we allebei getrouwd waren.”

Goed gevoel

“Een jaar eerder was ik bij het bedrijf komen werken. Eerst als receptioniste, maar al snel promoveerde ik naar assistente van twee directeuren en vijf managers. Doordat ik een telefoon van de zaak kreeg, liepen werk en privé in elkaar over. Ik nam altijd de telefoon op en antwoordde onmiddellijk op mail, ook als ik thuis was. Dat ging ten koste van de tijd en aandacht voor mijn gezin. Ik kon geen afstand nemen. Eindelijk had ik een leuke baan, waarin ik me belangrijk en onmisbaar voelde. Dat had ik nog nooit gehad en ik hield van het gevoel. Ik wilde mezelf bewijzen.
Ik leerde Nick kennen, een van de managers. Hij werkte eerst op een andere locatie, dus ik sprak hem alleen telefonisch. Meteen hadden we een klik. Ik regelde wat dingen voor zijn verhuizing naar de vestiging waar ik ook werkte, hij prees me om alles de hemel in. Ik was de perfecte assistente, er was niks wat ik niet kon. Hij gaf me een goed gevoel over mezelf, en dat miste ik thuis.

Niet dat mijn man Rob en ik vaak ruzie hadden, maar er werd amper gepraat. We hadden een broer-zusrelatie. We leefden als team, zorgden voor de kinderen en werkten. Samen uit eten gingen we niet, goede gesprekken waren er nooit. Complimenten hoefde ik van Rob niet te verwachten, en daar stond Nick tegenover die niets anders deed dan me vertellen hoe fantastisch ik was. Ik voelde me daardoor enorm gevleid. Ook door het feit dat deze man, met zijn vlotte babbel, zo veel aandacht voor mij had.”

Niets slechts

“Nog voor ik Nick daadwerkelijk had ontmoet, gingen onze telefoongesprekken al verder dan zou moeten. Hij wilde met me uit, zei dat hij me geweldig vond. Ik was naïef. Inmiddels weet ik beter, maar destijds zag ik nooit ergens iets slechts in. Ik nam een collega in vertrouwen, destijds ook een vriendin, die me juist aanmoedigde. Ze was nogal losbandig en ging zelf vreemd, dus daar zag ze niet zo veel kwaad in. Ik heb ook vriendinnen van wie ik weet dat ze zouden proberen me op andere gedachten te brengen. Aan hen vertelde ik bewust niets.
Toen ik Nick voor het eerst echt ontmoette, vond ik hem al leuk. Ik was niet verliefd, maar ik hield van onze gesprekken en van het gevoel dat hij me gaf. Dat hij – klein, gezet en met een baard – totaal niet mijn type was, deed er niet toe. Onze gesprekken gingen maar door, op het werk, aan de telefoon. En op een gegeven moment appten we ook als we allebei thuis waren. Rob had misschien wel door dat ik meer zat te appen dan anders, maar het typeert onze relatie dat hij niets vroeg of zei.
 Met het bedrijf gingen we naar Rome, een managementuitje. Nick en ik draaiden om elkaar heen, maar ik was niet alleen met hem bezig. Er was nog een andere collega die een oogje op me had, ik flirtte met hem. Er gebeurde verder niets. Het was voor mij vooral een moment waarop ik me realiseerde dat er meer was dan mijn huwelijk. Nick is een jager, de aandacht van die andere man maakte hem jaloers. Zo werd de uitdaging voor hem nog groter. Toen we samen bij de lift stonden liet hij me alleen gaan, omdat hij zichzelf niet vertrouwde als we samen zouden gaan.”

Twee werelden

“Ons eerste afspraakje kwam een paar maanden later, in dat hotel. Ik had tegen Rob gezegd dat ik met een vriendin wat ging drinken. Nick had thuis verteld dat hij voor zijn werk weg moest, iets wat zijn vrouw de jaren daarna nog veel vaker moest horen. Ik kon niet blijven slapen, dus nadat we seks hadden gehad, moest ik naar huis. Rob sliep al en vroeg de volgende dag niet hoe met mijn ‘vriendin’ was geweest. Dat maakte het makkelijk om dit te doen. In mijn hoofd waren het twee verschillende werelden: wat ik thuis had en wat ik met Nick deed. Ik voelde me eerlijk gezegd ook niet schuldig. Na die eerste keer wilde ik meer. Ik bedacht allerlei smoezen, soms heel slechte, om met Nick te kunnen zijn. Rob nam het allemaal aan als de waarheid. Ik wilde geen seks meer met hem. Dat vond hij niet leuk, maar hij moest het wel accepteren. Eén keer vroeg hij me of ik een ander had. Ik zei nee. Achteraf ben ik daar blij om. Anders hadden we nu misschien een minder goede verstandhouding gehad.

Regelmatig ging ik voor mijn werk met Nick mee naar beurzen, in binnen- en buitenland. Dan bedreven we nachtenlang de liefde. Het was voor mij een uitvlucht van een huwelijk waarvan ik geaccepteerd had dat het niet meer zou worden dan dat het was. Ik kon overal over praten. Nick liet me voelen dat ik het mooiste en beste was wat rondliep op de aardbodem.
Als we voor ons werk weggingen, was het makkelijk, dan namen we gewoon één hotelkamer. Dat leidde er alleen wel toe dat ze op ons werk lucht kregen van de affaire. De directeur vroeg ons in aparte gesprekken op de man af: gaan jullie samen verder? Nick wist niet hoe snel hij moest zeggen dat het al voorbij was tussen ons. Ik zei eerlijk dat het voor mij serieus was. We waren onderwerp van geroddel, maar dat vond ik niet erg. Ik was zo verliefd, het maakte me allemaal niet uit.”

Zijn huwelijk

Nick is getrouwd, ze hebben geen kinderen. Zijn vrouw heb ik nooit ontmoet. Hij heeft weleens over haar verteld. Ze doet alles voor hem, smeert zijn boterhammen, wast zijn sokken. Ik kon nooit tegen haar op, zijn hele veilige, stabiele huishouden bestond uit haar. Hij loog ook tegen mij over de staat van zijn huwelijk. Dan zei hij dat hij erover dacht om te scheiden, maar hoorde ik via via dat ze samen naar New York waren. Ook beweerde hij dat hij al jaren geen seks meer had met zijn vrouw, iets wat ik toen geloofde, maar nu niet meer.

Toen zijn vrouw een keer op zijn Facebook keek, ontdekte ze een gesprek dat Nick en ik via Messenger hadden gevoerd. In dat gesprek zei ik dat ik van hem hield. Ze confronteerde hem ermee. Hij belde me, ik was een weekendje met mijn gezin in een vakantiepark. Snel vluchtte ik naar de slaapkamer, ik zei dat ik voor mijn werk moest bellen. Ik was blij, dacht echt dat we het punt hadden bereikt dat hij ervoor uit zou komen en de scheiding zou gaan regelen. Maar nee. Hij had zijn vrouw verteld dat hij met haar verder wilde en dat het tussen ons al een tijdje voorbij was. Dat deed echt pijn.

Die maandag op kantoor zag ik hem weer. Ik was er nog niet klaar voor om hem te laten gaan. ‘Ik wil met je verder, maar ik wil niets meer horen over je huwelijk’, zei ik. Als dat het beste was wat ik kon krijgen, dan moest het maar. Ikzelf was er wel klaar voor om te scheiden. Doordat we geen seks meer hadden, begon het bij Rob ook door te dringen dat het tussen ons niet goed zat. Langzaam begonnen we gesprekken over hoe het verder moest. Als we nog samen verder wilden, moesten we in elk geval tijdelijk uit elkaar. Nadenken. Ik vond een eigen woonruimte. Die situatie duurde een jaar, en ondertussen was ik met Nick. Na een jaar besloten Rob en ik toch uit elkaar te gaan. In vriendschap, daar ben ik blij om. Rob is inmiddels gelukkig met een ander.”

Afstand nemen

“Mijn scheiding veranderde voor Nick niets. Hij vond het goed van mij dat ik ging scheiden, maar zag dat als iets wat ik voor mezelf deed. Niet als een kans voor ons om samen verder te gaan. Als ik zei dat ik van hem hield en met hem verder wilde, zei hij dat hij er niet klaar voor was om bij zijn vrouw weg te gaan. Daar waren allerlei redenen voor. Dan was hij de helft van zijn spaargeld kwijt, en hij had nogal wat geld. En de helft van de waarde van het huis. En de gezamenlijke vrienden. En moest hij dan naar een andere stad verhuizen? En zo gingen we door. We beleefden de meest geweldige nachten samen. Maar altijd ging hij weer terug naar haar.

Uiteindelijk wist ik: ik moet hem de deur wijzen. Het maakte me kapot dat hij geen keuze kon en wilde maken. Altijd was het hetzelfde: dat hij het nú niet kon, maar tijd nodig had. En dat het echt wel goed kwam, want wij waren de toekomst. Niks was beter dan wij samen. Ondertussen kreeg ik een burn-out en een lichte depressie. Ik nam ontslag, zodat ik Nick niet meer hoefde te zien. Eindelijk deed ik wat eerder niet was gelukt: afstand nemen.
Precies een jaar geleden heb ik Nick voor het laatst gezien. Doordat hij zo bleef dralen en draaien, werden mijn gevoelens voor hem uiteindelijk minder. In een moment van zwakte sprak ik toch weer met hem af. Toen ik hem weer zag voelde ik: dit was het, het is over. Ik liet hem binnen, we kletsten en namen afscheid. Een maand of vier later belde hij. Ik nam niet op. Toen app’te hij dat hij aan me bleef denken, dat hij een fout had gemaakt, dat wij samen de toekomst waren. Ik blokkeerde hem en na twee mails nam hij geen contact meer op.”

Bij mij zijn

Zo makkelijk als het nu klinkt, was het niet om hem te negeren. Maar het is beter. Zelfs als hij nu gaat scheiden – wat ik niet denk – zou het niet werken. Dan wil hij bij mij zijn, van de ene op de andere dag. Hij is niet iemand die eerst op zichzelf gaat wonen. Bij mij intrekken kan niet, dat kan ik de kinderen niet aandoen.

Ik kijk anders tegen mannen en tegen de liefde aan door deze hele ervaring. Maar toch wil ik graag diegene ontmoeten. Die man waarmee ik alles kan delen, met wie ik gave dingen kan beleven. Met wie ik kan lachen en kan huilen. Die er voor me is en me beschermt. Dat ik voor hem kan zijn, wat hij voor mij is. Met wie ik de meest geweldige seks ooit heb. En die helemaal voor me wil gaan.”

Vriendin’s favoriet

Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt. In Liefde in verhouding geeft psychotherapeut Esther Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.