Sophie: ‘Het missen van mijn vlucht was nog maar het begin van alle ellende’
2 juni 2020
Sophie stond aan het begin van haar droomreis naar Antarctica. Alleen door een onschuldig dutje liep die vakantie totaal in de soep.
Naar Antarctica
Sophie (29): “Afgelopen winter ging mijn droom in vervulling. Althans, dat dacht ik. Op het Nederlandse tallship Europa zou ik op een vijfweekse zeilexpeditie naar Antarctica gaan. De boottocht begon vanaf de Falklandeilanden. Om daar te komen, had ik een vlucht geboekt vanuit Santiago, hoofdstad van Chili. Omdat de eilanden zo afgelegen liggen, gaat deze vlucht maar één keer per week. Na een paar leuke dagen in Santiago zat ik ’s nachts klaar bij de gate. Met een tas vol thermokleding, mijn zeilpak en Antarctica-proof laarzen. Klaar om aan het ijzig koude avontuur te beginnen. Moe als ik was van al het gereis en het tijdsverschil, besloot ik een dutje te doen.”
Verslapen
“Ik schrok best vaak wakker, maar omdat het rustig bleef bij de gate dacht ik dat ik nog wel even verder kon slapen. Ik zat immers op de goede plek en rustig betekende dat het nog geen vertrektijd was. Maar niets was minder waar! Op een gegeven moment schrok ik wakker. Ik keek op mijn telefoon, die de vertrektijd aangaf. Ik rende naar de balie en kwam er toen pas achter dat het vliegtuig vanaf een andere gate zou vertrekken. Ondanks dat het vliegtuig nog aan de grond stond, was er geen personeel meer om me aan boord te helpen. Ik heb behoorlijk staan vloeken, maar dat hielp niets: ik miste de vlucht.”
Nog een kans
“Omdat ik niet wilde accepteren dat mijn droomvakantie niet doorging, boekte ik mijn vlucht om naar Ushuaia in Argentinië, waar de grootste haven naar Antarctica is. Daar maakte ik wellicht nog kans op een vergelijkbaar fantastisch zeilavontuur. Hier aangekomen ontmoette ik de Australische Jenny, die me koppelde aan een non-profit organisatie. Dit bedrijf zocht nog mensen die mee wilden op zeilexpeditie naar Antarctica. Helaas bleek al snel dat de organisatie een aantal verzekeringen niet op orde had – kwestie van een slechte planning – en daarom mocht de boot niet uitvaren. Deze keer kreeg ik mijn geld gelukkig wél terug, maar wat was ik weer teleurgesteld.”
Lees ook: Cathy had op haar 35ste een vakantieliefde
Meer tegenslagen
“Met mijn laatste beetje energie en hoop zocht ik contact met alle op Antarctica varende zeilschepen die ik kon vinden. Helaas was er op geen enkel schip meer plek of vertrokken ze voor mij veel te laat; ik moest immers op een gegeven moment weer aan het werk. De moed zakte me in de schoenen en ik moest me er nu toch echt bij neerleggen: ik zou Antarctica niet gaan bereiken. Na een flinke breakdown besloot ik met tips van de vrienden die ik had gemaakt in Ushuaia aan een nieuwe reis te beginnen. Door Patagonië, in Zuid-Amerika. Maar de tegenslagen hielden nog niet op. Zo werd ik ’s nachts buitengesloten bij een busstation, terwijl me was verzekerd dat het de hele nacht open zou zijn. Omringd door blaffende honden moest ik, doodsbang, de nacht buiten doorbrengen. Verder verzwikte ik mijn enkel aan het begin van een trektocht, werd ik tegengehouden bij de grensovergang omdat mijn reisgezelschap niet de juiste verzekeringspapieren voor de auto bij zich had en kon ik pas de volgende dag per bus verder.”
Vakantiepechvogel
“Als klap op de vuurpijl draaide een tussenstop van twaalf uur in New York onderweg naar huis dankzij een enorme sneeuwstorm uit op een overwintering van vijf dagen in Brooklyn. En raakte ik mijn bagage kwijt bij de overstap op London Heathrow. Gelukkig hadden ze die snel weer gelokaliseerd en werd mijn tas een dag later bezorgd bij mijn buren. Een stijlvolle afsluiting voor deze pechvogel. De reis ging uiteindelijk voor vijf procent zoals gepland. Maar goed, als mens ben ik wel gegroeid dankzij dat dutje van achtduizend euro. Want dat was ik in totaal kwijt aan de oorspronkelijke reis plus mijn alternatieve plannen. Gelukkig heeft de ANWB mijn pijn wat kunnen verzachten door me als ‘Vakantiepechvogel’ uit te roepen en me een nieuwe reis cadeau te doen, waarvan ik deze zomer ga genieten. Deze keer goed verzekerd via ANWB, want het kan zomaar anders lopen dan gepland, weet ik inmiddels uit ervaring. Net zoals ik nu weet dat je voordat je gaat slapen op een vliegveld altijd een wekker moet zetten. Of beter nog: gewoon wakker moet blijven.”
Lees ook: Mathilde: ‘Na de wintersport was onze vriendschap voorbij’
Dit artikel verscheen eerder in Vriendin.