Parijs
7 januari 2013
Angelique is met haar gezin naar Parijs geweest voor een consult van Kyra. Het was een bewogen reis, maar wel één die als het goed is z’n vruchten zal afwerpen.
Angelique is met haar gezin naar Parijs geweest voor een consult van Kyra. Het was een bewogen reis, maar wel één die als het goed is z’n vruchten zal afwerpen.
Gelukkig Nieuw Jaar!
Wat een week is het geweest! Bijna te veel om over te schrijven in één blog. Zoals eerder aangegeven zijn we in Parijs geweest voor een consult. En “even heen en weer naar Parijs” is best pittig! Ik was dus ook blij toen we vrijdagavond weer thuis aankwamen. Heerlijk in mijn eigen bed, na een lange vermoeiende dag.
Nadat we midden in de nacht werden gewekt door het brandalarm van het hotel, de geur van sigarettenrook en ruziënde franse mensen, sliepen we geen van vieren nog goed. En om 11 uur moesten we ons melden in het ziekenhuis, midden n Parijs. Gelukkig was het ziekenhuis snel gevonden, maar een parkeerplek vinden in hartje Parijs is andere koek. Aangezien we met de metro toch nog een stuk moesten lopen en we na het consult naar huis toe wilden, pakten we de auto naar het ziekenhuis. Niet het slimste idee van deze week. Gelukkig is het een bekend probleem en werd er in het ziekenhuis geen punt van gemaakt dat wij iets later waren.
Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis was er niemand die ook maar een woord Engels sprak. Dat is voor mij lastig, ik spreek geen woord Frans. Maar met veel handen- en voetenwerk, hier en daar een tekeningetje maken en een vertaal-app op je smartphone, kom je best een eind. Gelukkig sprak de radiotherapeut best Engels en ging dat gesprek voorspoedig. Al onze vragen werden beantwoord en de hele procedure werd uitvoerig met ons doorgesproken.
En het gaat niet niks worden; 6 weken lang, 5 dagen in de week, onder volledige narcose wordt mijn meisje bestraald. Het te bestralen gebied zal pijnlijk zijn, er is kans op complicaties, maar uiteindelijk zal het het allemaal waard zijn. De “slapende cellen” zullen dood worden bestraald en met een klein beetje geluk zal ze na de protonenbestraling helemaal klaar zijn. Met veel minder blijvende schade dan bij de operatie.
Hoewel het bestraalde gebied niet meer zal groeien, zal ze er niets zichtbaars aan overhouden. Ze zal wel wat kleiner blijven dan als ze gezond had geweest, maar dan hebben we het over 2-3 centimeters. Haar baarmoeder zal wellicht ook wat kleiner blijven dan bij gezonde vrouwen, maar haar eierstokken zullen volgende week buiten het te bestralen gebied worden geplaatst. Zo heeft ze straks geen hormoontherapieën nodig om in de pubertijd te komen of om op latere leeftijd zwanger te worden.