Tessa richtte het platform Motormeiden op: ‘We hebben enorm veel bekijks’
14 maart 2022
Tessa (35) is dol op motorrijden, maar ze miste maatjes om mee te toeren. En ze vond motorkleding niet zo lekker zitten, omdat het meestal ontworpen wordt door mannen. Aan beide dingen heeft ze wat gedaan. “Motormeiden zijn gewoon heel daadkrachtig, blijkt wel weer.”
Tessa: “Ik kom niet uit een familie waarin iedereen motorreed. Alleen mijn vader had een motor, een Honda Goldwing. Als kind, ik was een jaar of tien, ging ik weleens met hem mee op pad. Dan zei mijn vader: ‘Kom Tess, spring maar achterop, dan gaan we naar het strand.’ De hond ging vaak ook mee, die zat dan in de tanktas. Voor de veiligheid zat ik met een stevige band aan mijn vader vast en reden we niet over de snelweg, maar toerden we over tussendoorweggetjes in de natuur. Op zonnige dagen stond er vaak een lange file richting het strand en ik vond het enorm stoer dat wij er op de motor gewoon langs konden.
Ik ben zelf gaan motorrijden om puur praktische redenen: ik woonde in het centrum van Amsterdam, waar parkeren met de auto lastig is. Elk jaar maak ik een bucketlist met drie realistische doelen en ik dacht: weet je wat? Ik ga mijn motorrijbewijs halen! Dit was vierenhalf jaar geleden. Tot die tijd had ik er nog nooit over nagedacht. Maar na een paar rijlessen merkte ik al hoe ontzettend leuk motorrijden is en hoeveel energie ik ervan krijg.
Al snel wist ik: ik wil een eigen motor! Maar toen ik via Marktplaats een leuke motor op het oog had en ik een afspraak had gemaakt voor een proefritje, bleek die motor totaal geen match met mij te zijn. Motorrijden is een gevoelskwestie. De ene motor kan voor mij lekker rijden en voor een ander helemaal niet. Dus zocht ik verder. De tweede die ik testte, was een Suzuki GSR 600. Die was wel raak. Al bij de eerste bocht had ik een yes-gevoel: alsof ik erop kon wegvliegen. Mijn vader ging mee naar de onderhandelingen, apetrots op zijn dochter.”
Ultieme vrijheid
“Motorrijden staat voor mij voor het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Wat fijn is, omdat er in het leven al zo veel voor je bepaald wordt. Vrouwen die motorrijden vind ik dan ook daadkrachtige types: motormeiden durven het heft in eigen handen te nemen.
Als ik onderweg iets moois zie, zet ik de motor gewoon even aan de kant. Zo ben ik eens op een mooie zomeravond met prachtig oranjerode ondergaande zon een binnendoorweggetje ingeslagen en reed ik langs bossen, water en mooie, vrijstaande huizen. Plotseling viel mijn oog op een verscholen steiger. Ik heb de motor neergezet en ben in mijn motorpak op het einde van de steiger gaan zitten om daar te genieten van de rust, het prachtige uitzicht en de stilte.
Het heeft ook een mindful en zelfs eentherapeutisch effect. Als ik me niet zo lekker voel of ik heb stress van mijn werk, probeer ik tijd vrij te maken om er even op de motor op uit te gaan. Je trekt de gashendel open en weg ben je, ik heb dan altijd het gevoel dat ik vlieg. Tijdens het rijden moet je goed je koppie erbij houden, je kunt niet gelijktijdig met je sores bezig zijn. Na zo’n ritje ben ik een totaal ander mens, omdat ik heerlijk ben uitgewaaid, mijn hoofd heb leeggemaakt en ik de vrijheid weer even heb gevoeld. Zodra het maar even mooi weer is, pak ik de motor. In de zomer ben ik er ieder weekend op te vinden.”
Bont gezelschap
“Toen ik mijn motorrijbewijs en een motor had, kwam ik erachter dat ik eigenlijk niemand anders kende die ook motorreed, behalve mijn vader. En het is juist zo leuk om met anderen tochtjes te maken. Ik zocht op internet naar gezellige motorclubs voor vrouwen, maar ik kwam niet verder dan clichéfoto’s van fotomodellen in bikini op een stilstaande motor. Daarom plaatste ik een oproep op Facebook: welke motormeiden hebben zin om met mij een tochtje te maken?
Ik had een leuke route uitgestippeld en getest en dacht: als we met zes motoren gaan rijden, is mijn missie geslaagd. Ik kreeg maar liefst zestig aanmeldingen! Het was een enorm leuk en bont gezelschap van jonge twintigers, moeders, advocaten, juffen, buschauffeurs en Marokkaanse meiden met en zonder hoofddoek. Ik kon het bijna niet geloven! Halverwege de route had ik een pitstop ingelast op een gezellig terras. De mensen die op het terras zaten, keken hun ogen uit: al die vrouwen die van hun motoren afstapten! We hadden enorm veel bekijks, al die girlpower! Omdat de toer een groot succes was, besloot ik om een website te maken. Hier plaatste ik ook allerlei interviews op, want bijna iedere vrouw heeft wel een bijzonder verhaal waarom ze is gaan motorrijden. Soms had iemand van jongs af aan al die wens, of ze wilde graag iets nieuws leren.
In drie jaar tijd groeide de website uit tot een actieve community, Motormeiden, met ruim twintigduizend vrouwen. Ik vind het nog steeds ongelofelijk hoe snel het gegaan is.”
Nieuwe vriendinnen
“Waarom een community alleen voor vrouwen? Vrouwen onder elkaar is toch anders dan met mannen erbij. Ik heb het idee dat er bij mannen onderling op een gegeven moment toch een sfeertje ontstaat van ‘wie heeft de grootste’ en dat is bij vrouwen totaal niet het geval. Er komt juist veel support vanuit de groep, bijvoorbeeld wanneer er vragen worden gesteld. En er worden ook veel handige motorrijtips uitgewisseld.
Ik was een keer bij de Autosalon, dat is de grootste auto- en motorbeurs in België waar alle nieuwe motoren worden gepresenteerd, toen er een vrouw op me af kwam rennen. Ze zei: ‘Jij bent mijn grote voorbeeld, door jou ben ik gaan motorrijden!’ Ze vertelde dat ze dankzij Motormeiden eindelijk de stap had durven nemen. Mooi, toch?
Het geeft me veel voldoening om te zien dat zo veel vrouwen plezier beleven aan het platform. Dat was precies mijn bedoeling: ik wilde vrouwen ontmoeten die ook motorrijden en dat gebeurt continu in de community. Er zijn al veel nieuwe vriendschappen door ontstaan. Ik heb zelf ook een compleet nieuwe vriendinnengroep. Mensen die ik in het dagelijks leven niet zo snel zou ontmoeten, omdat we niet bij elkaar in de buurt wonen of niet hetzelfde werk doen. Maar door onze passie is afstand makkelijk te overbruggen en kun je bijvoorbeeld halverwege afspreken.”
Lachen, gieren, brullen
“Het platform is heel actief. Met elkaar organiseren we elke maand een mooie rit door Nederland. Hier mag iedereen gratis aan meedoen. Vorig jaar hebben we voor het eerst een motormeidenvakantie georganiseerd: Tour DELUXEmburg. De nadruk lag op luxe: met bijna vijftig motormeiden sliepen we drie nachten in een viersterrenhotel met een spa en wellness. We noemden het gekscherend ons motormeidenhotel. Overdag maakten we supermooie tochten in groepen van hetzelfde niveau – met een instructeur, zodat je ook nieuwe moves kon leren. Zoals achtjes maken of heel schuin door de bocht gaan. Zo krijg je steeds meer feeling en vaardigheden op de motor, waardoor het plezier alleen maar toeneemt. Het is een beetje te vergelijken met skiën: je kunt elk jaar weer iets bijleren, wat het leuker maakt.
’s Avonds was er een motorquiz en dronken we motormeiden-cocktails. Het was echt lachen, gieren, brullen met elkaar, net een vriendinnenvakantie. En dat met heel verschillende types motormeiden, variërend van achttien tot wel vijfenzeventig jaar! De meeste vrouwen komen trouwens alleen. Dat is natuurlijk heel spannend, maar al snel heb je vriendinnen voor het leven.
Ik maak door de Motormeidenclub veel bijzondere dingen mee. Zo mag ik soms de mooiste en duurste motoren testen van merken als Suzuki, Kawasaki, Triumph en BMW. Toen ik een keer bij mijn ouders aankwam met een dikke BMW met gouden velgen en een retro leren zadel, wilde mijn vader maar wat graag een testritje maken. Ik heb hem het eerste half uur daarna niet meer gezien!
En ooit ging ik met twee collega’s naar de TT in Assen. We vroegen in de community wie een slaapplaats voor ons had. Nou, dat hebben we geweten: de mailbox ontplofte zowat, zo veel reacties kregen we! Een van de berichten was van Irma Knol, de moeder van YouTuber Enzo Knol. Irma rijdt ook motor en nodigde ons bij haar thuis uit. Ze had luchtbedjes in haar woonkamer klaargelegd en heeft ons enorm in de watten gelegd. Zo leuk!”
Perfecte motorjas
“Met het stijgende aantal vrouwen dat motorrijdt, is het aanbod in motorkleding voor vrouwen gelukkig ook gegroeid. Maar die wordt meestal ontworpen door… mannen. Niet zo gek dat het vaak misgaat met de pasvorm, omdat onze vrouwelijke billen, heupen of borsten er niet goed in passen. En dat zit gewoon niet lekker.
Daarom besloot ik om samen met het bekende motormodemerk Rusty Stitches een prijsvraag uit te schrijven: ontwerp de perfecte vrouwelijke motorjas. Iedereen kon een kleurplaat van de jas downloaden en hem helemaal zelf vormgeven, van de ritsjes tot de kleuren. We kregen ruim tweehonderd inzendingen binnen, geweldig! De muren hingen vol met alle ingestuurde ontwerpen. Hieruit kozen we vijf modellen die haalbaar en betaalbaar waren om te laten maken. Iedereen mocht vervolgens stemmen. De nummer één werd de basis van de jas die we uiteindelijk in productie hebben genomen.
In de toekomst lijkt het me leuk om ook de perfecte motorbroek te ontwerpen. We hebben trouwens ook al motormeiden-gelukssokken, daar slaagt iedereen mee voor zijn motorrijexamen! Mijn broer en zijn vriendin heb ik een setje cadeau gedaan voordat ze vorige week examen moesten doen – bijzondere verrichtingen, het allermoeilijkste onderdeel. Wat denk je? Geslaagd! Ja hoor, ook mannen mogen onze motormeidensokken dragen.”
Tekst: Esmir van Wering
Foto: Ruud Hoornstra
Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.