Placeholder

Vera heeft een schildklierziekte: ‘Na vijftien jaar heb ik weer zin in de dag’

Vera (41) heeft een traag werkende schildklier. Met de gevolgen als vermoeidheid en overgewicht wilde ze niet leren leven. Ze besloot de oorzaak aan te pakken en staat nu iedere morgen energiek op.

Vera (41) heeft een traag werkende schildklier. Met de gevolgen als vermoeidheid en overgewicht wilde ze niet leren leven. Ze besloot de oorzaak aan te pakken en staat nu iedere morgen energiek op.

Vechten tegen schildklierziekte

Vera: “Ken je dat gevoel als je midden in de nacht moet opstaan om een vroege vlucht te halen? Dat er een soort mist in je hoofd lijkt te hangen die pas na een stevige kop koffie wegtrekt? Zo voelde ik me elke dag, ná een volle nacht slaap. Meer dan vijftien jaar lang vocht ik tegen mijn vermoeidheid, maar ook tegen mijn overgewicht en mijn stramme spieren. Ik voerde een constante strijd. Een strijd die ik met geen mogelijkheid kon winnen. Want vechten tegen mijn schildklieraandoening Hashimoto was eigenlijk een gevecht met mezelf. Telkens als ik baalde van mijn ziekte of mijn grenzen over ging door na het werk toch nog met vrienden af te spreken, produceerde mijn schildklier minder hormonen om energie aan te maken. Het gevolg was dat het fysiek en geestelijk steeds slechter met me ging. Pas toen ik naar mijn lichaam leerde luisteren, kreeg ik meer energie, viel ik af en werd ik blijer. Maar voordat ik zover was, moest ik een lange weg afleggen.”

Motor van het lichaam

De lange weg die ze zelf heeft afgelegd, wil Vera andere patiënten met dezelfde schildklieraandoening besparen. In haar praktijk Happy Hashimoto helpt ze mensen met Hashimoto door ze te coachen op het gebied van voeding, lifestyle en mindset. Want alles wat je als mens meemaakt, denkt, doet en eet, heeft effect op je hormonen: de stofjes die alle processen in je lichaam regelen. Dit klinkt zweverig, maar is het allerminst. Wonderlijk is het wel dat overal in je lijf verschillende soorten hormonen worden aangemaakt die processen aansturen. Zo maakt de schildklier, een vlindervormig orgaantje net boven het kuiltje in je nek, hormonen aan die alle cellen in je lichaam van energie kunnen voorzien. Om die reden wordt de schildklier ook wel de motor van het lichaam genoemd.”

Vele klachten

“Als je schildklier goed werkt, bruis je van de energie, werkt je spijsvertering goed, heb je een volle bos haar en zin in het leven. Maar bij maar liefst 800.000 Nederlanders gaat daarin iets mis: zij hebben een schildklieraandoening. Een schrikbarend hoog aantal. Het merendeel van de schildklierpatiënten is vrouw, waarvan het grootste deel kampt met een traag werkende schildklier. Als je schildklier te langzaam werkt, beïnvloedt dat lichaam én geest. Intense vermoeidheid, kouwelijkheid, vergeetachtigheid, gewichtstoename, depressieve gevoelens en een laag libido zijn slechts een paar van de vele klachten. Hoe komt het dat je zo weinig over een traag werkende schildklier hoort terwijl zo veel vrouwen er last van hebben?”

Leannes kinderen hebben een metabole ziekte

Ermee leren leven

Volgens Vera doordat de meesten van hen de hoop op beterschap hebben opgegeven. Vera: “Nadat patiënten zijn ingesteld op hun medicijnen krijgen ze het advies met de restklachten te leren leven. Vrouwen zijn er een ster in om zichzelf weg te cijferen. De meesten accepteren hun gebrek aan concentratie, energie en overgewicht. Sommigen leven al zo lang met de symptomen dat ze niet meer weten hoe het is om wél energie te hebben. Daarbij weten veel mensen niet dat ze Hashimoto hebben. Ik vind het zonde als vrouwen zich bij hun diagnose neerleggen. Je hoeft niet te leren leven met de gevolgen van een traag werkende schildklier. Er is veel winst te behalen als je weet wat de achterliggende oorzaak is. De meeste artsen kijken hier niet naar. Met medicatie worden alleen de symptomen bestreden. Maar als je erbij stil staat dat je voeding, je nachtrust, je stresslevel, kortom: álles wat je inneemt en waarmee je wordt omringd, invloed heeft op je hormoonhuishouding, kun je ook keuzes maken die een positief effect hebben op je hormonen. Ook met Hashimoto kun je je goed en energiek voelen. Ik ben daar het bewijs van en ken inmiddels veel vrouwen die dit ook is gelukt.”

Waardevol hulpmiddel

In Vera’s praktijk hangt een schilderij van een vlinder. Het diertje staat symbool voor de schildklier en voor het proces dat ze heeft afgelegd. Waar Vera vroeger baalde van haar schildklier, ziet ze het nu als een waardevol hulpmiddel dat haar vertelt hoe ze het beste voor zichzelf moet zorgen. Want alleen als ze zich energiek voelt, kan ze alles uit zichzelf en haar leven halen. Vera: “Kortdurende stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een bedreigende situatie. Het hormoon cortisol zorgt ervoor dat je in gevaarlijke situaties snel kunt reageren en je spieren voldoende energie krijgen om te vechten of te vluchten. Op het moment van overleven is het niet belangrijk dat je spijsvertering, libido of haargroei floreren, dus worden deze processen van minder schildklierhormoon voorzien. Mooi systeem. Alleen hebben veel mensen tegenwoordig last van chronisch stress, waardoor veel systemen regelmatig minder schildklierhormoon krijgen en er klachten kunnen ontstaan.”

Dit verhaal komt uit Vriendin 13. In de video hieronder vertelt Vera waarom je waaróm je niet moet leren leven met een schildklierziekte.

Lees ook: Annemiek lijdt sinds haar vijftiende aan depressies