Vriendin 11: Sandra reanimeerde Annelies’ echtgenoot Ad
15 maart 2016
Toen ze Ad (55) haast levenloos zag liggen, aarzelde Sandra (29) geen moment en begon hem te reanimeren. Met succes. Via Hart4ALL kon Annelies, de vrouw van Ad, Sandra bedanken en haar vertellen dat het goed gaat met Ad. Sandra:“Dat was zo fijn om te horen. Steeds had ik me afgevraagd of Ad nog leefde, of ik het wel goed had gedaan.”
Toen ze Ad (55) haast levenloos zag liggen, aarzelde Sandra (29) geen moment en begon hem te reanimeren. Met succes. Via Hart4ALL kon Annelies, de vrouw van Ad, Sandra bedanken en haar vertellen dat het goed gaat met Ad. Sandra:“Dat was zo fijn om te horen. Steeds had ik me afgevraagd of Ad nog leefde, of ik het wel goed had gedaan.”
Sandra en haar vriend Tom zijn die dag naar de Efteling geweest, omdat Tom jarig is. Ze hebben nog even een hapje gegeten. Daarna wil Sandra gaan sporten. Maar het loopt anders. Als Tom en Sandra in de auto onderweg naar Best zijn, zien ze een mountainbike in de berm liggen. “‘Vreemd om daar je fiets neer te leggen’, zei ik nog,” vertelt Sandra. Totdat Tom ziet dat er iemand in de berm ligt. Het is de 55-jarige Ad. Die avond heeft hij met zijn vriend Jan in de bossen tussen Best en Son gefietst. Sandra: “We hebben direct de auto aan de kant van de weg gezet. Drie omstanders waren al aan het reanimeren. Dat ging stuntelig en niet helemaal goed.” Als bedrijfshulpverlener (bhv’er) weet Sandra precies hoe je moet reanimeren. Ze werkt bij een groothandel medische benodigdheden. Tijdens haar opleiding kreeg ze EHBO-lessen. “Ik heb het van de jongens overgenomen en ben begonnen met de hartmassage. Terwijl ik dat deed, telde ik steeds tot dertig, zoals ik geleerd had. 112 was gebeld, dus de ambulance was al onderweg. Voor mijn gevoel duurde dat wel een halfuur, maar het zal een minuut of vijf, tien zijn geweest. Ik wist niet of ik Ad nog kon redden. Hij was meer dood dan levend en zag helemaal blauw. Maar ineens begon hij naar adem te happen, gaspen noemen ze dat ook wel, en daardoor wist ik dat ik goed bezig was.” Wanneer de ambulance arriveert, sporen de hulpverleners haar aan door te gaan met de hartmassage. “‘Je doet het goed. Hou dit vol’, zeiden ze. Intussen laadden ze de benodigde spullen uit om Ad te verzorgen en in de wagen te kunnen dragen.” Sandra krijgt van het
ambulancepersoneel een polsbandje van Hart4ALL. Daarop staat een code waarmee ze zich kan registreren op de site van Hart4ALL. Ad krijgt zo’n zelfde bandje met een code om zijn enkel. Als hij of zijn familie daar behoefte aan heeft, kunnen ze via de website contact opnemen met Sandra.
Spanning en emoties
Sandra ziet de ambulance wegrijden en blijft wat ontdaan achter. Pas als ze thuis is, komt de echte klap. “Op het moment dat het gebeurde, handelde ik in een impuls. Er ging een knop om. Het was een noodsituatie. Ik móest helpen, kon niet anders. Maar eenmaal thuis kwamen alle spanning en emoties eruit. Ik was gestrest, liep als een kip zonder kop door de kamer. Steeds vroeg ik me af of ik het wel goed had gedaan, hoe het met Ad ging, of hij nog leefde."
Hoe werkt Hart4ALL?
Hart4ALL is een initiatief van Bettina Heefer-Maas. Via deze organisatie krijgen burgerhulpverleners antwoord op de vragen waar zij anders mee blijven rondlopen: hoe gaat het met de patiënt? Heeft hij of zij het gered? Ambulances beschikken over een Hart4ALL-pakket, waarin vijf clickbandjes zitten met een unieke code. Bij een reanimatie of ernstig ongeval krijgt de patiënt een bandje om z’n pols of enkel. De overige bandjes worden gegeven aan de burgerhulpverleners. Met de code kunnen zij en de patiënt zich aanmelden. Als de patiënt aangeeft contact te willen, maakt Hart4ALL een match.
Lees het hele verhaal in Vriendin 11 (vanaf morgen in de winkels).
Heb je aan een ongeval ook een bijzonder contact overgehouden met een hulpverlener of omstander? Je kunt op ons forum je verhaal kwijt.