Vriendin 12: Kim is onvruchtbaar en stoort zich aan de moederschapschallenge
23 maart 2016
Veel trotse moeders delen foto’s van hun kroost op social media. Leuk, vindt Kim (35), maar ze wil ook graag aandacht voor iets anders: ongewilde kinderloosheid. “Want daarop rust nog steeds een taboe.”
Veel trotse moeders delen foto’s van hun kroost op social media. Leuk, vindt Kim (35), maar ze wil ook graag aandacht voor iets anders: ongewilde kinderloosheid. “Want daarop rust nog steeds een taboe.”
Na de ijsblokjeschallenge, confettichallenge en de plakbandchallenge, was ’ie er ineens: de moederschapschallenge. Moeders die op Facebook via foto’s laten zien dat ze trots zijn op hun kinderen en vervolgens andere trotse moeders taggen hetzelfde te doen. Dat niet iedereen deze challenge kan waarderen, blijkt uit de Facebook-post van Kim Schomaker (35) uit Goor. Daarin schrijft ze dat ze de challenge confronterend en kwetsend vindt. Voor Kim is het moederschap niet iets vanzelfsprekends. Een paar jaar geleden werd bij haar de diagnose prematuur ovarieel falen (POF) gesteld, wat betekent dat ze vervroegd in de overgang zit. Op de post kreeg Kim veel steun en bijval van vrouwen die net als zij kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Volgens Kim is het anno 2016 nog altijd taboe om te praten over vruchtbaarheidsproblematiek en kinderloosheid. “Wie niet op de natuurlijke manier zwanger kan worden, kan misschien de eerste paar maanden rekenen op steun en begrip van de omgeving, maar daarna is dat voorbij en mijdt iedereen het onderwerp”, aldus Kim. Met haar post vraagt ze aandacht voor dit probleem waar jaarlijks veel vrouwen tegenaan lopen. En ze hoopt dat het eindelijk eens uit de taboesfeer komt.
Het was op een vrijdagochtend dat Kim Facebook opende, waar ze een post zag van de zoveelste vrouw die meedeed aan de moederschapschallenge. Ineens was ze het zat. Zelf probeert ze met haar man Leon al jaren een kindje te krijgen. Geërgerd post ze een reactie op haar Facebook-pagina. “Je bent als moeder toch sowieso trots op je kinderen? Daar heb je toch geen challenge voor nodig? Bovendien kunnen die berichten en foto’s onnodig confronterend en kwetsend zijn voor vrouwen die niet zo makkelijk of zelfs geen kinderen kunnen krijgen.” Honderden reacties krijgt Kim op haar post, duizenden keren wordt haar bericht geliked en gedeeld. Overdonderend, noemt ze het zelf. “Ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Veel vrouwen denken hier net zo over als ik. De aandacht die ik krijg, heeft me een boost gegeven. Ik breek graag een lans voor meer openheid en begrip over het onderwerp kinderloosheid. Want op geen of niet zo makkelijk kinderen kunnen krijgen rust nog steeds een taboe, is mijn ervaring."
Lees haar hele verhaal in Vriendin 12.