Placeholder

Waarom kokos toch niet zo gezond is als iedereen denkt

Even werd het gezien als superfood, maar kokosnoot is toch niet zo gezond als werd gedacht…

Even werd het gezien als superfood, maar kokosnoot is toch niet zo gezond als werd gedacht…

In Vriendin 23 bespreken we het Tropisch Fruit Dieet: ideaal voor de warme zomerdagen. Het is warm, dus je hebt niet veel zin in zware maaltijden en uitgebreid koken. Kies daarom voor dit dieet, met prachtige kleuren, lekkere geuren en heerlijke smaken. Afvallen wordt op deze manier letterlijk een feestje. Met deze tropische fruitsoorten kun je alle kanten op. Kies voor lekkere salades, soepjes of heerlijke smoothies.

Exotische vruchten
Een dieet met exotische vruchten zorgt voor heel veel gezonde vitamines. Toch bevat fruit veel suikers, vandaar dat dit dieet wordt gecombineerd met proteinen uit zuivel, ei, vis of vlees. Dit zorgt ervoor dat je snelle opname van koolhydraten in je bloed niet zulke hoge pieken doormaakt. Hierdoor heb je niet zo snel trek als wanneer je alleen fruit zou eten. Kijk voor lekkere recepten uit het Tropsch Fruit Dieet in Vriendin 23 op pagina 68.

Kokosnoot niet aanwezig
Maar het valt op dat de kokosnoot nergens voor komt in dit dieet. Waarom is dat dan toch? Het Voedingscentrum wijst uit dat kokosnoot helemaal niet zo gezond is als wat er altijd werd gezegd. Kokos en kokosvetten bestaan uit veel verzadigd vet en komen niet voor in de schijf van vijf. Er wordt zelfs aangeraden dit niet te vaak te eten.

Het vruchtvlees (kopra) van kokosnoot bevat veel vezels, maar ook veel vet (maar liefst 34%). Kokosvet, ook wel kokosolie genoemd, bevat volgens het Voedingscentrum zelfs het meeste verzadigd vet (wel 85%) van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit ‘gezonder’ vet zou zijn. Het zou je juist beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur is van de verzadigde vetten juíst het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA (European Food Safety Authority).

Ook kokoswater mag eigenlijk helemaal geen etiket ‘gezond’ krijgen: een normaal glas van 200 ml bevat 40 calorieën en geen noemenswaardige voedingsstoffen. Je kunt beter gewoon kraanwater drinken. Onderzoek van de New York Times wijst daarnaast uit dat kokoswater niet beter is dan een glas water en een banaan. Kokoswater is een tijd dé kracht geweest, maar het wijst dus uit dat het niet nodig is je te vergrijpen aan de kokosnoot en kokoswater.