Ymke is een hit op TikTok met haar zelfgenaaide creaties
6 november 2024
Handwerken: vroeger associeerden we het met oma’s, nu leven jongeren zich uit met naald, draad en meer uit de naaidoos. Ook Ymke (20), zij deelt haar zelfgemaakte kleding en tassen met bijna 30.000 volgers op TikTok!
Ze zijn helemaal hip, die zogenoemde ‘granny hobbies’. Op Instagram en TikTok circuleren tips, filmpjes en foto’s van zelfgemaakte kleding, tassen en accessoires en vooral hoe je die maakt. Zo nu en dan zit daar een doorgewinterde naaister – een échte oma – tussen, zoals de 77-jarige Ria Cholly, die elke week een zelfgemaakt colbertje op Facebook toont, patronen deelt en nuttige tips geeft. Maar het zijn toch vooral jonge meiden en ontwerpsters uit alle windstreken die hun creaties delen en uitleg geven over hoe die te maken.
Ymke is een van hen en met bijna 30.000 volgers een groot succes op TikTok. Ze maakt haar eigen kleding, zoals topjes en jurkjes, maar ook tassen, etuis, laptop- en boekenhoezen in leuke prints. “Je bent wel echt een omaatje!” hoort ze weleens plagerig. Maar altijd is dat met een positieve ondertoon, want haar hippe creaties zijn razendpopulair en niemand kijkt er gek van op dat ze zo graag achter haar naaimachine zit. “Ik krijg veel leuke en lieve reacties. ‘O, wat knap dat je dit kunt maken,’ zeggen andere meiden vaak. Het lijkt hen heel moeilijk. Dat valt best mee. Als je er de tijd voor neemt, kan iedereen het”, vertelt Ymke.
Tutorials
Ze begon er zelf al mee toen Tik Tok nog niet eens bestond. Als kind hielp ze haar moeder Anneke, die ook kleding naaide en als blogger actief was op CraftKitchen, een website voor creatievelingen, vertelt Ymke. “Op mijn achtste kreeg ik mijn eerste naaimachientje: een roze met tierelantijntjes eraan. Ik maakte kleine dingen, zoals kleertjes voor barbies en poppen of scrunchies voor je haar. In die tijd was ik niet de enige. Ik had een creatieve klas. Een meisje zat op haakles en een vriendinnetje naaide veel. Dat doet ze nu nog steeds. Ik ben er altijd wel mee bezig geweest, maar sinds twee jaar is het een groter deel van mijn leven geworden. Na mijn havo-examen in 2021 had ik een tussenjaar en heb ik een online naaicursus gedaan. De dingen die ik daarvoor maakte, vond ik niet echt leuk. Ik zocht naar kleding in mijn eigen smaak. Mijn interesse groeide toen ik op TikTok allerlei tutorials tegenkwam. Die filmpjes waren kort en krachtig. Je kon snel zien hoe het werkte. Voor mij ideaal, want ik heb een korte concentratieboog. Bij andere TikTokkers deed ik inspiratie op voor patronen van topjes of jurkjes. Er is ontzettend veel te vinden.
Voor de stoffen ga ik naar een grote stoffenwinkel in Barneveld. Ik kom er zeker eens per week,het is mijn favoriete winkel. Ze hebben ontzettend leuke stoffen.”
Ymke deelt haar nieuwe creaties op TikTok. Aanvankelijk gewoon voor zichzelf, als uitlaatklep. Maar al gauw blijkt dat meer mensen dat leuk vinden. Duizenden volgers houden in de gaten wat ze allemaal maakt. Het raakt helemaal in een stroomversnelling als ze een bijbelhoes maakt voor influencer Zaar Goedemans en die op TikTok laat zien. Zaar Goedemans bekeerde zich na haar zwangerschap tot het christendom, ging viral op TikTok en heeft sindsdien meer dan een miljoen volgers. Net als Ymke, die zelf ook gelovig is, deelt zij haar outfits op social media.
Elk nieuw filmpje dat Ymke post, kan rekenen op honderden likes en lieve reacties – zoals ‘Wat ben je mooi!’ en ‘Zóóó cute!’– en vragen als ‘Hoe maak je dat topje?’, ‘Waar komen de oorbellen vandaan?’en ‘Welke stof heb je gebruikt?’
Ymke: “De vragen blijven maar binnenstromen. Ik probeer ze allemaal te beantwoorden, maar ik heb nog niet op iedereen kunnen reageren. Dat zou ik graag willen, maar ik doe dit helemaal alleen en kom tijd tekort. Ik vind het wel supervet dat ik zo veel andere meiden kan inspireren. Iemand heeft zelfs een naaimachine gekocht door mij! Ik had nooit kunnen bedenken dat dit allemaal zou gebeuren en daar ben ik dankbaar voor.”
Cadeau
Ymke verkoopt inmiddels haar tassen, etuis, laptophoezen, bijbel- of boekenhoezen via haar Instagram-account. “Ze kunnen zelf de stof voor de binnen- en buitenkant kiezen, waardoor de tas of hoes persoonlijker wordt. Aan een tas ben ik ongeveer tweeënhalf uur bezig en een boek- of laptophoes drie kwartier. Als je het vaker doet, gaat het steeds sneller. Kleding maak ik alleen voor mezelf. Het is te veel werk om die ook te verkopen. Ik heb ook mijn opleiding er nog bij. Voor mijn beste vriendin heb ik laatst wel een topje met strik aan de achterkant gemaakt. Dat extra werk doe ik voor haar graag. En op verjaardagen geef ik vaak een laptop-hoes cadeau.”
Ymke studeert creative business in Amsterdam en doet momenteel als minor de opleiding fashion en marketing in Leeuwarden. “Sinds deze zomer woon ik daar op mezelf in een studio. Natuurlijk staat mijn naaimachine op de keukentafel, met al mijn stoffen en een strijkijzertje. Zodra ik vrije tijd heb, ga ik naaien en haken. Het is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken. Als ik eenmaal bezig ben, ben ik heel gefocust. Vandaag heb ik nog een laptophoes en een bijbelhoes gemaakt.”
Ook in haar ouderlijk huis in Barneveld kruipt ze vaak achter de naaimachine. Daar deelt ze een atelier met haar moeder. Het materiaal staat in een grote vitrinekast, waar Ymke ook gebruik van mag maken. “Ik ben eigenlijk vaker in Barneveld dan in Leeuwarden. Als een echte huismus ben ik het liefst thuis. Daar is het supergezellig met z’n zevenen. Ik heb twee broertjes en twee zusjes. Mijn zusjes van elf en zestien hebben altijd zin om me te helpen met naaien en maken zelf ook dingen. Mijn broertje van zeven kon natuurlijk niet achterblijven. Hij heeft zelf een toilettasje gemaakt. Zó lief. Mijn moeder zit sinds tien jaar helemaal in het wereldje van haken. Ze heeft haar eigen webshop, waar ze haar creaties verkoopt. Dat ik nu bezig ben met kleren maken en op TikTok zit, vindt ze heel leuk en ze vertelt erover aan vriendinnen.”
Ymke weet nog niet precies wat ze in de toekomst wil gaan doen. “Ik denk aan de marketingkant van fashion en dan een eigen bedrijfje erbij. In ieder geval wil ik het maken van tassen, hoezen en kleding niet opgeven, want ik haal er veel energie uit. Zoiets als Bomb the brand in Amsterdam lijkt me erg leuk. Zij hebben een eigen atelier, verkopen daar hun creaties en patronen en organiseren naaicursussen.”
Uit mijn comfortzone
Ymke kijkt er alweer naar uit om nieuwe kleding te gaan maken. “Altijd zoek ik naar mooie patronen en inspirerende filmpjes. Ik heb nu het plan om een blouse met een soort ruches te maken en een spijkerbroek. Dat laatste is wel moeilijk, maar ik wil het proberen. Bij fashion designers heb ik supervette dingen gezien. Soms vermaak ik ook bestaande kledingstukken, die er daardoor net even anders uit zien. Het lijkt me sowieso leuk om eens uit mijn comfortzone te gaan en iets heel nieuws met andere stoffen te maken.”
Die nieuwe ideeën deelt ze met vriendinnen. Haar volgers ziet ze niet alleen online, maar ook in levenden lijve. Regelmatig organiseert ze bijvoorbeeld een knutsel-middag. “Vorig jaar vroeg ik in een video op TikTok of meer meiden het leuk zouden vinden om samen te gaan naaien en haken. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, zag ik meteen meer dan driehonderd reacties. Bizar! Dat had ik echt niet verwacht. Met een aantal meiden hebben we afgesproken. Later heb ik ook nog een keer een grotere knutselmiddag georganiseerd in het centrum van Barneveld. Het heeft me veel nieuwe, creatieve vriendinnen opgeleverd. Voor mij is dat het eigenlijk het meeste waard!”

TikTok: @ymkekooistra
Instagram: @ymkerosalie
Tekst: Marloes de Moor
Foto: Yasmijn Tan
Visagie: Lisette Verhoofstad
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.