Canva1 2022 02 16t125844.040

Op vakantie naar Curaçao? Redacteur Monique deelt haar beste tips

Hoteldebotel verliefd worden op een eiland, kan dat? Ja, weet Monique van Vriendin nu. Ze raakt maar niet uitgesproken over al het fijne dat Curaçao te bieden heeft. “Please, mag ik terug?!”

Heb ik ooit eerder in een paar dagen tijd zó vaak “Wow, fantastisch dit!” en “Oeh, wat is het hier mooooi!” geroepen? Ik geloof van niet. Nog maar net op Curaçao aangekomen begin ik er al mee: als ik bij beachclub Pirate Bay met blote voeten in het zand aan een Amstel Bright – hét Curacoase biertje – zit. Het is negen uur ’s avonds, nog minstens 25 graden terwijl het winter is. Tussen de palmbomen hangen slingers met lichtjes, op de achtergrond klinkt een Caribisch muziekje. Nog maar twaalf uur geleden fietste ik door de regen in druilerig Nederland… Wat een lucky basterd ben ik!

Eerst wat facts

Met de auto rijd je in ongeveer een uur van het noorden naar het zuidelijkste puntje van Curaçao. Het eiland is langgerekt, 61 km lang, de breedte varieert van 5 tot 14 kilometer. Het landschap is heuvelachtig, met hier en daar een plat stuk. Voor de mooie stranden moet je langs de rustige zuidwestkust zijn. De noordkust bestaat voornamelijk uit een ruige vlakte van koraalkalksteen waar de golven tegenaan beuken. Er is maar één stad op het eiland, in het zuidwesten: Willemstad, een kwartier rijden van de luchthaven.

Willemstad is een pláátje

En die stad, daar moet je dus beslist naartoe. Alleen al voor de beroemde Pontjesbrug, die de ene helft van de stad verbindt met de andere, over de St. Annabaai heen. Het bijzondere van de brug is dat ’ie in z’n geheel open drijft als er een groot schip langs moet en ’s avonds mooi verlicht is in allerlei kleurtjes. Dit is ook dé plek om een foto te maken van de bekende kleurrijke historische koopmans- en pakhuizen aan de Handelskade. Zónder die foto kun je echt niet thuiskomen.
Tip: vlak bij de Pontjesbrug, op het Waaigatplein, drink je de lekkerste batido’s. Deze kruising tussen milkshake en smoothie (met vers fruit, ijsblokjes, gecondenseerde melk en suiker) is goddelijk!

Nog 3 Willemstad-highlights, naast lekker struinen door de straatjes met hun winkeltjes en terrassen:
• Fort Amsterdam: ooit door de Nederlanders gebouwd om de haven te beschermen tegen de Spanjaarden en destijds het hoofdkantoor van de West Indische Compagnie. Nu vergadert de Curaçaose regering er. Leuk om even de binnenplaats op te lopen en vanaf hier de gouverneurswoning en kerk te bewonderen.
• Plasa Bieu: een foodhall met verschillende keukens op een rij en lange tafels waaraan je gewoon gezellig aanschuift. Dé plek om kennis te maken met lokale gerechten tegen een schappelijke prijs.
• De overdekte Marshe Nobo markt: hier wordt vooral fruit en groente verkocht, maar je kunt er ook souvenirtjes scoren. En… er is een barretje waar je vers kokoswater kunt krijgen. De kokosnoten worden voor je ogen geopend, verser krijg je ’t niet.

Aan, in en ónder zee

Hagelwitte zandstranden, azuurblauw zeewater, palmbomen… De stranden van Curaçao lijken rechtstreeks uit de reclamefolder te komen. De twee populairste stranden zijn Jan Thiel Beach en Mambo Beach. Hier zijn veel faciliteiten en de meeste hotels, restaurant en winkels.
Het meestgefotografeerde strand is Grote Knip en ik snap meteen waarom: het turquoise water en het spierwitte strand kleuren prachtig bij de groene heuvels erachter. De zee roept, het strand lonkt. Niet veel later lig ik in het glasheldere, warme (27 graden!) water te dobberen. Wat is dít genieten… En dan te bedenken dat Curaçao in totaal maar liefst nóg 38 stranden heeft. De hemel voor strandliefhebbers dus.
En voor duikers en snorkelaars, want dit eiland staat bekend om zijn onderwaterwereld met daarin schildpadden, koralen en tropische vissen. Dan kun je natuurlijk niet aankomen met dat je eigenlijk niet durft te snorkelen. Ik verzwijg het dan ook maar, zet een duikbril op en ga met knikkende knieën achter de gids van Myronchi trips aan de zee in bij Tugboat Beach, een snorkelhotspot.
Zodra ik mijn hoofd onder water steek, zie ik meteen al de prachtigste vissen en koraal. Na een klein stukje zwemmen komen we bij de Tugboat, een sleepboot die zo’n dertig jaar geleden gezonken is. Omdat het water zo helder is, is het wrak zo’n vijf meter onder ons prima te zien. Het is bedekt met koraal, eromheen krioelt het van de vissen, de ene nog kleurrijker dan de andere. Ik kijk mijn ogen uit – verdwenen is mijn onderwatervrees.
Tip: een andere populaire snorkelplek is Playa Grandi. Grote kans dat je hier zeeschildpadden spot. Gaat op mijn to-dolijst voor de volgende keer.

Op zoek naar het Curaçaose hert

Ben je een natuurliefhebber, plan dan beslist een bezoek aan het Christoffelpark in. Maar liefst 2300 hectare groot en vól vogels en planten, waaronder soorten die elders op het eiland niet gemakkelijk te zien zijn. Als je echt geluk hebt, spot je hier ook het Curaçaose hert. Er zijn acht wandelroutes en twee autoroutes. Je kunt op eigen houtje door het park, maar als je echt alle ins en outs wilt weten, is het slimmer om met een ranger op pad te gaan. Wel even van tevoren boeken.
Pal aan het Chistoffelpark grenst het Shete Boka National Park. Een must see hier is Boka Pistol, een inham in de kust. Het water slaat hier zó hard tegen de rotsen, dat het meters de lucht in schiet: alsof er een pistool afgaat. Camera in de aanslag dus, voor extreem Insta-waardige foto’s!
Tip: echte sportievelingen beklimmen de Christoffelberg, met z’n 375 meter de hoogste berg van Curaçao. Vanwege de warmte moet je dit wel vóór tien uur ’s morgens gedaan hebben.

Stop de tijd

Ken je dat? Zo’n moment waarop je overspoeld wordt door een enorm geluksgevoel? Het overkomt mij op mijn laatste avond op Curaçao, aan boord van Galaxie: het zeiljacht van Hilde en Norbert van Maxie Sailing, die privé-boottochten aanbieden. We hebben er een fijne zeiltocht op zitten over de Spaanse wateren en zijn terug in de haven. De zon is al onder, het is nog heerlijk warm, er zijn lekkere hapjes, er is wijn, boven ons is een sterrenhemel… Ik overdenk de afgelopen dagen: wat heb ik veel gezien, gedaan, genoten. Zo jammer dat mijn trip er bijna op zit. Eén ding weet ik wel: op een dag kom ik hier weer terug!

Zo kom je er: je vliegt rechtstreeks, in zo’n 10 uur, met KLM en TUI. De gemiddelde prijs voor een retourvlucht ligt tussen de 500 en 600 euro. Een pakketprijs is vaak goedkoper dan vliegticket en accommodatie los boeken.
Beste reistijd: het hele jaar door! De zon schijnt er altijd, er valt weinig tot geen neerslag.
Meer info: www.curacao.com

Zalig slapen

Op Curaçao kun je kiezen uit allerlei verschillende accommodaties: van hotel tot studio, van vakantiewoning tot villa. Ik verbleef in Curaçao Marriott Beach Resort. Een viersterrenhotel met ruime kamers (ga vooral voor een kamer met zeezicht!), twee zwembaden, een privéstrand en meerdere restaurants. En met misschien wel het beste ontbijt van heel Curaçao! www.marriott.com

Must eat

• Jambo: een maaltijdsoep van vis en okra.
• Kadushi: soep gemaakt van cactus.
• Mijn favoriet: stoba’s. Deze stoofpotjes van verschillende soorten vlees en/of groenten worden geserveerd met rijst, aardappels of funchi. Dat laatste is een soort polenta van mais.

4x lekker eten

Number Ten: superlekker ontbijt, gezonde lunch en… verrukkelijke taart. En alles hier is Insta-proof.
• Terwijl je geniet van je eten, heb je bij Blue View fantastisch uitzicht over de Caribische zee.
• Bij BKLYN houden ze van 90’s hiphop én van hun gasten verwennen: met heerlijke cocktails en kleine gerechtjes die je met elkaar kunt delen, zoals gefrituurde okra en tonijn.
• Alleen al vanwege de muurschilderingen is Maira’s Kitchen een bezoekje waard! De gerechten hier zijn mediterraan met een lokaal tintje.

3 dagjes uit

• De 82-jarige Dinah Veeris kweekt in Den Paradera Dina herb garden geneeskrachtige planten, die de basis zijn voor haar geneeskrachtige en verzorgende producten. Tijdens een rondleiding door haar tuin vertelt ze onder meer dat het zuur van een kalebas helpt bij keelpijn, dat cactus vol proteïnen zit en je jong houdt, en dat het slim is om aloë vera-planten rondom je huis te zetten voor good vibes.
• Kathedraal van Doornen, zo heet het 10 meter hoge kunstwerk van Herman van Bergen. Hij maakte het van 30 miljoen doornen van de Acacia Tortuosa. Met een beetje geluk tref je Herman zelf, hij vertelt bezoekers maar wat graag over de symboliek van zijn levenswerk. De kathedraal staat in de tuin van Landhuis Bloemhof, waar nog meer kunst te bewonderen is.
• Curaçao telt meerdere zoutpannen: ooit gemaakt om zout te winnen uit zeewater. Ze worden niet meer gebruikt, maar je kunt eromheen wandelen en vaak ook flamingo’s spotten. Bij Landhuis Jan Thiel zit zo’n zoutpan. Een perfecte plek voor een picknick: de beheerder van het landhuis maakt op verzoek een picknickmand vol lekkers voor je klaar.

Tekst: Monique Nelis
Foto: Curaçao Tourist Board en privébeeld

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.