Weekend naar Brabant? Dit zijn de leukste to do’s
18 april 2022
Om Brabant kun je niet heen. Je kunt er bourgondisch genieten in de vele steden, de natuur is er prachtig, het is rijk aan cultuur én het is ook nog eens heel dichtbij. Kortom genoeg redenen om beneden de rivieren te gaan. Maar wat is leuk om te doen?
In samenwerking met VisitBrabant
Een van de leukste manieren om Brabant te beleven is via de sporen uit het verleden. Ze vertellen het verhaal van edellieden en oorlogshelden, over bloeiende industrie, onvermoeide innovatie en wereldberoemde meesterschilders.
Vijf Brabantse steden
Zo was niemand minder dan Vincent van Gogh die zijn inspiratie vond in het weidse landschap dat de Brabantse steden met elkaar verbindt. In de steden ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven, Tilburg en Bergen op Zoom liggen deze verhalen voor het oprapen. Daarom hebben we per stad de leukste to do’s voor je geselecteerd, met als extraatje het mooie vestigingsstadje Heusden.
Cultureel ’s-Hertogenbosch
- Het Noordbrabants Museum: Kunst en cultuur zitten diep in het DNA van de Brabantse hoofdstad. Dat heeft het onder meer te danken aan grote namen als Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh. De expositie ‘Van Gogh in Brabant’ in Het Noordbrabants Museum neemt je mee door zijn leven, vanaf zijn opkomst als ‘Brabants schildersmènneke’ tot wereldberoemd meesterschilder.
- Jeroen Bosch tuin: Vanuit Het Noordbrabants Museum wandel je zo naar de Jeroen Bosch tuin. Deze ‘Tuin der Lusten’ vol kleurrijke schilderingen is een verwijzing naar het wereldberoemde drieluik van de Bossche schilder.
- Wijk De Uilenburg: Tijdens een wandeling door het historische centrum mag ook De Uilenburg niet ontbreken. Ooit was dit een wijk vol pakhuizen en bedrijvigheid, nu is het een pittoresk doolhof van steegjes vol kleine ondernemers en doorkijkjes over de Binnendieze.
- Tramkade: Aan de Tramkade – voorheen een industriezone – zijn de silo’s en fabriekshallen van een oude mengvoederfabriek nu gevuld met mooie horeca- en cultuurhotspots, zoals de Bossche Brouwers en het Werkwarenhuis, met onder andere restaurant Van Aken.
Koninklijk Breda
- Stedelijk Museum Breda: Verscholen in hofjes, achter gevels en kloostermuren, ligt het verhaal van Breda. Voor een goede kennismaking met de stad begin je bij het Stedelijk Museum Breda. Het vernieuwde museum opent haar deuren eind mei.
- Kasteel van Breda, de Grote Kerk en het Begijnhof: De titel Koninklijk Breda heeft de stad te danken aan de familie Nassau die hier in de 15e en 16e eeuw resideerden. De sporen die zij achterlieten vind je terug in het kasteel van Breda, de Grote Kerk waar onder andere de eerste prins van Oranje werd begraven en het Begijnhof. In de voormalige hofhuizen van edellieden – later een klooster – bevindt zich nu het stijlvolle Hotel Nassau.
- Blind Walls Gallery: Het verhaal van Breda laat zich letterlijk lezen op straat. Blind Walls Gallery tovert grijze muren in de stad om tot kleurrijke kunstwerken, die ieder een stukje geschiedenis vertellen. Inmiddels zijn het er al meer dan honderd. Zo ontdek je verhalen over onder andere de bevrijding van Breda in 1944 en de bloeiende suikerindustrie.
- De Baronie van Breda: Een prachtig bos- en natuurgebied tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens. Je kunt er heerlijk wandelen, onder andere in het statige Mastbos en het mooie Markdal.
- Wijnhuis De Blauwe Camer: Deze verborgen parel bevindt zich in het nabijgelegen Oosterhout. Op het domein van het 750 jaar oude vrouwenklooster Sint-Catharinadal ligt een wijngaard van 7,5 hectare. Binnen de kloostermuren, bij Wijnhuis de Blauwe Camer, proef je van de kwaliteitswijnen en verse oogst uit de groentetuin.
Innovatief Eindhoven
- Philips Museum: Decennialang gaf Philips vorm aan de ontwikkeling van Eindhoven van arm boerengebied tot welvarende arbeidersstad en broedplaats van technologie en innovatie. Hierover ontdek je meer in het Philips Museum, gelegen op de plek waar de allereerste gloeilamp het daglicht zag.
- Strijp-R: Waar vroeger onderdelen van radio’s en tv’s van de band afrolden, krijg je bij Strijp-R nu een kijkje in de werkplaats van Piet Hein Eek: een van de meest succesvolle Nederlandse ontwerpers ooit. Ook leuk: Strijp-S, een voormalig Philipsterrein dat inmiddels uitgegroeid is tot culturele en culinaire hotspot.
- Kazerne: Design gaat in Eindhoven nog een stapje verder bij Kazerne, waar je eet, drinkt, werkt en slaapt in expositieruimtes. Echt een hotspot!
- Van Gogh Village: Fiets vanuit Eindhoven over het lichtgevende Van Gogh Roosegaarde fietspad naar Van Gogh Village Nuenen. Het dorp wordt ook wel zo genoemd omdat hier meer dan 23 locaties herinneren aan Van Gogh. Je treedt hier dus letterlijk in zijn voetsporen. Nuenen is waar Van Gogh enkele jaren woonde en maar liefst een kwart van al zijn werken maakte. In het gloednieuwe Van Gogh Village Nuenen (voorheen Vincentre) maak je kennis met zijn leven en ontdek je het Brabant dat hem inspireerde tot zijn meest bekende werken. Ook Vincents Lichtlab is nieuw. Hier ga je zelf aan de slag met licht en kleur, net zoals Vincent dat deed.
Textielstad Tilburg
- TextielMuseum: Van oudsher is Tilburg het bruisende bolwerk van de textielindustrie. Een stuk geschiedenis dat via industrieel erfgoed nog altijd op eigen wijze sfeer geeft aan deze stad. De verhalen van toen komen tot leven in het TextielMuseum. Maar dat niet alleen. Als bezoeker ontdek je in het TextielLab ook hoe Tilburg nog altijd toonaangevend is op het gebied van design en textiel wereldwijd en kun je de kunstenaars zelf aan het werk zien.
- Spoorzone: Nog een uniek stukje herbestemd erfgoed wacht bij de rauwe Spoorzone, waar unieke foodconcepten, street art en culturele hotspots nu het straatbeeld vormen. Een van de pronkstukken is LocHal; van oorsprong een locomotiefhal, nu een indrukwekkende en prijswinnende bibliotheek met expositieruimte Stadsbalkon, dat je ook uitzicht over de stad geeft.
- Landschapspark Moerenburg: Dat in Tilburg alles net even anders dan anders wordt gedaan, zie je ook als je het centrum verlaat en via de gezellige Piushaven naar Landschapspark Moerenburg loopt. Hier gaan groen en industrie hand in hand, grazen de schapen naast een rioolgemaal en bewonder je metalen kunstwerken pal naast de kunstzinnige contouren van Huize Moerenburg. Ook hier liet Van Gogh zijn sporen na. Je ontdekt het verhaal via de Van Gogh NP Wandelroute Tilburg.
Bergen op Zoom
- Markiezenhof: Bergen op Zoom is een van de oudste steden van Nederland. Het heeft talloze smalle straatjes, oude pleintjes en maar liefst 800 monumenten. Het verhaal van de stad vind je terug in het Markiezenhof, het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen. Dit oudste woonpaleis van Nederland herbergt ook het Kermismuseum. Een aanrader als je met kinderen gaat.
- Gevangenpoort: Deze poort is gebouwd rond 1350 als onderdeel van een stenen vestingmuur met omgrachting. Door uitbreiding van de vesting kwam de poort in de vijftiende eeuw binnen de muren van de stad te liggen. Daarna is het lange tijd als gevangenis gebruikt. Inmiddels is de Gevangenpoort een buitenpost van het stadspaleis en museum het Markiezenhof.
- Brabantse Wal: Buiten de stad even de natuur in? De Brabantse Wal is een uniek landschap met hoogteverschillen van wel 20 meter boven NAP. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Bezoek zeker in dit gebied de Mozesbrug en Uitkijktoren Pompejus bij Fort de Roovere in Halsteren.
Vestingstad Heusden
- Zuiderwaterlinie: Dwars door Brabant, van Grave tot Bergen op Zoom, slingert de Zuiderwaterlinie. Deze historische verdedigingslinie vormt een ketting van 11 vestingsteden. Parel van de linie is Heusden, waar met historische poorten, stadswallen en bastions het vestingverleden nog op elke hoek voelbaar is.
- Stadswandeling: Maak een stadswandeling over kinderkopjes en vestingwallen. Je wandelt door schilderachtige straatjes en smalle steegjes en ontdekt tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met mooie gevelstenen. In de eeuwenoude panden zitten tegenwoordig veelal ateliers en unieke boetiekjes. Boven op de vestingwallen heb je een mooi uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap, de Bergsche Maas en de gerestaureerde stad.
- Vismarkt: Bourgondisch genieten doe je op de Vismarkt. Loop het plein niet voorbij aan de doorkijkjes naar de haven en molen.
- Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen: Tien kilometer ten zuiden van Heusden ligt Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Wist je dat dit een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa is? Je vindt er talloze wandel- en fietsroutes die je de weg wijzen door de uitgestrekte natuur met bos, heide en vooral heel veel zand.
Meer leuke tips?
Ga naar visitbrabant.com en laat je inspireren door wat deze prachtige provincie nog meer te bieden heeft. Alles is er dichtbij. Combineer bijvoorbeeld de stad met natuur, de natuur met een attractiepark (zoals De Efteling) of een attractiepark met een stad. En eerlijk: aan één dag heb je eigenlijk niet genoeg. Blijf lekker overnachten voor nog meer tijd voor elkaar. In Brabant.