Placeholder

Running met Vriendin: zo kies je de juiste sportbeha

Sportbeha’s bieden niet alleen steun, ze zijn ook nog eens een plaatje! Maar hoe kies je de juiste beha met voldoende ondersteuning?

Sportbeha’s bieden niet alleen steun, ze zijn ook nog eens een plaatje! Maar hoe kies je de juiste beha met voldoende ondersteuning?

in alle soorten en maten
Mirjam Bijleveld van De Consumentenbond: “In het algemeen kun je over sportbeha’s zeggen dat het in de eerste plaats belangrijk is dat je de juiste maat koopt: te groot of te klein geeft geen optimale steun. Laat dus onderwijdte en cupmaat opmeten bij een goede lingeriezaak. Sportbeha’s zijn er in allerlei vormen. De sporttops (korte hemdjes uit een stuk, die je over je hoofd aantrekt) geven de minste steun. Die zijn vooral geschikt voor (heel) kleine cupmaten en dan alleen voor low impact-sporten: yoga gaat er vast prima mee, maar voor balsporten, steps of hardlopen is zo’n topje een slecht plan.

Welke past bij jou?
De echte beha’s (dus met verstelbare bandjes en een sluiting op de rug) heb je grofweg in twee soorten: beha’s die je borsten tegen je lichaam drukken, en beha’s die door hun model je borsten als het ware inkapselen. De eerste soort, beha’s die je borsten platdrukken, zijn vooral geschikt voor kleinere cupmaten. Heb je een grotere maat, en zeker als je daarbij een high impact-sport wilt doen, dan geeft zo’n ‘inkapselmodel’ vaak meer steun. Hoe groter je cupmaat, en hoe beweeglijker de sport (rennen, springen, dansen), des te meer steun je nodig hebt. Welke beha het best past, hangt ook van je bouw af: heb je een brede borstkas of ben je juist smal, zitten je borsten hoog of wat lager, en dichtbij elkaar of juist met wat ruimte ertussen? 

De juiste cupmaat
Probeer meerdere merken: de 75C van het ene merk kan anders zijn dan die van het andere merk, dus pas een maat groter of kleiner dan je officiële maat als je merkt dat een beha niet goed zit. En maak onderscheid tussen je cupmaat en je onderwijdte: is bij 75C de cupmaat te klein of te groot, dan kun je gewoon een 75B of 75D proberen. Maar als de onderwijdte van een 75C te wijd is, moet je naar een 70D. Is hij te strak, dan moet je naar een 80B. Een sportbeha hoort natuurlijk aan alle kanten strakker te zitten dan je gewone beha, maar wel passend. Spring even goed op en neer in de paskamer, dan merk je vanzelf hoeveel steun een beha geeft en of je dat comfortabel vindt.

Kopen!
Bij een goede, passende hardloop-beha horen je borsten nauwelijks te bewegen als je springt. Lingeriezaken en warenhuizen verkopen vaak weinig beha’s voor high impact-sporten, gespecialiseerde (hardloop)winkels wel. Via internet zijn ze vaak goedkoper te krijgen dan bij die winkels.”


Start running met Vriendin en moedig elkaar aan

In Vriendin 17 vind je een handig plan om te gaan hardlopen. Met dit plan lukt het ook jou om over twaalf weken 15 minuten te rennen. Enthousiast geworden over hardlopen of behoefte aan extra motivatie? Op Vriendin.nl/hardlopen delen we gedurende deze 12 weken extra runningtips.

Ontmoet andere vrouwen en moedig elkaar aan!
Op deze pagina van ons forum ontmoet je andere Vriendin-lezeressen om ervaringen mee te delen, elkaar te motiveren en natuurlijk tips uit te wisselen.