24 redenen waarom het geweldig is om een huisdier te hebben
12 november 2020
Ze verrijken je leven, geven onvoorwaardelijke liefde en zijn altijd blij je weer te zien. Maar honden, katten, konijnen, cavia’s en leguanen zijn niet alleen beestachtig leuk, ze zijn ook nog eens heel goed voor je.
1. Ze zorgen voor ontspanning
Een dier aaien heeft een positieve uitwerking op je bloeddruk en het aantal stresshormonen in je lijf. Professor James Serpell, dierenwetenschapper aan de universiteit van Pennsylvania: “Dieren vestigen de aandacht op zich en zorgen zo voor afleiding, waardoor je je meteen rustiger voelt.”
2. Ze zorgen voor meer beweging
Hondenbezitters hebben door hun dagelijkse blokje om vaker een gezond gewicht, minder last van hoge bloeddruk en minder vaak neerslachtige gevoelens dan mensen zonder hond. Vooral seizoensgebonden depressies gaan aan hen voorbij. Ze gaan dan ook gemiddeld twintig procent minder vaak naar de huisarts. “Dat komt niet alleen door de lichaamsbeweging, maar ook door het gevoel ‘nodig’ te zijn en ergens voor te kunnen zorgen”, zegt professor James Serpell, dierenwetenschapper aan de universiteit van Pennsylvania.
3. Katten verlichten mantelzorg
Je zou denken dat een kat extra werk is voor een mantelzorger. Maar ouderen die veel zorg nodig hebben, hebben zo veel afleiding door het dier, dat het proces voor iedereen minder zwaar wordt. Zelfs in het geval van alzheimerpatiënten: zij hebben minder ‘uitbarstingen’ als er een kat in huis is, ontdekte professor Lynette Hart van de universiteit van Californië. Hetzelfde lijkt op te gaan voor vogels en konijnen.
4. ‘Mijn huisdier luistert beter naar me dan mijn partner’
Dit zegt 25 procent van de mensen met een relatie in het onderzoek van Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie.
5. Aquameditatie
Het lichamelijke en mentale effect van tien minuten naar een aquarium kijken is te vergelijken met twintig minuten mediteren, volgens onderzoek van de universiteiten van Plymouth en Exeter.
6. Ze bieden troost bij verdriet
Anouk: “Mijn chihuahua Diva kwam al met twaalf weken bij me. Ze is altijd blij me te zien en troost me als ik verdrietig ben. De liefde die ik van haar krijg, is onvoorwaardelijk. Als ze komt ‘vragen’ of ze bij me in bed mag, mag dat. Ze past er nog net bij, naast de kater en mijn vriend Bob.”
7. Ze maken je vrolijk
Word jij van een kwispelende staart of een spinnende kopjesgever ook meteen vrolijk? Uit onderzoek van de BBC blijkt dat de meeste mensen die dit zien, binnen vijf seconden moeten (glim)lachen en interactie met het dier aangaan.
8. Minder risico op astma
Vroeger dacht men dat kinderen allergisch werden door huisdieren en dat beesten vooral moesten worden vermeden als je uit een allergiegevoelige familie kwam. “Steeds meer onderzoeken tonen aan dat kinderen die opgroeien met harige beesten juist veel minder risico hebben om allergieën en astma te ontwikkelen”, vertelt kinderarts James Gern in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. Kinderen die meteen vanaf hun geboorte met een huisdier opgroeien, hebben 19 procent kans om allergieën en eczeem te ontwikkelen, tegen 33 procent van de kinderen die zonder huisdier opgroeien.
9. ‘Mama, waarom heeft een lieveheersbeestje stippen?’
Dankzij huisdieren raken kinderen geïnteresseerd in de natuur en in dieren in het algemeen.
10. Goed voor de ontwikkeling
Natuurlijk ben je als ouder altijd hoofdverantwoordelijke voor de verzorging van muizen, ratjes, cavia’s en andere huisdieren. Maar een huisdier wakkert bij kinderen vanaf een jaar of zes verantwoordelijkheidsgevoel, empathie en zorgzaamheid aan. Een huisdier is bovendien een vriendje dat er altijd is voor je kind.
11. Ze vormen een levende alarminstallatie
Niet alle honden zijn misschien even afschrikwekkend, maar ze weten wel bijna allemaal dat ze stennis moeten schoppen bij onraad. Vogels doen dat trouwens ook vaak. En poezen zijn geboren brandmelders.
12. Ze verrijken je leven
Esther: “Mijn hond Luna is bijna drie en is echt een allemansvriend: van onze familie, vrienden, buren… Als ze een keer niet meegaat naar een verjaardag, vraagt iedereen waar ze is. Niet alleen mijn leven is rijker geworden door haar, ook dat van de mensen om me heen.”
13. Ze zorgen voor gezonde kinderen
Een kind dat opgroeit in een huis waar een hond rondloopt, is vaak gezonder dan een kind dat het zonder hond moet doen, blijkt uit Fins onderzoek, gepubliceerd in Pediatrics, een tijdschrift over kindergeneeskunde. Ze hebben minder vaak oorontsteking, zijn minder vaak verkouden en hebben minder vaak antibiotica nodig. De onderzoekers denken dat het immuunsysteem van baby’s en kinderen die opgroeien met een hond sterker is door alle bacteriën waar ze mee te maken krijgen.
14. Honden zijn contactmagneten
Hondenbezitters kennen meer mensen in hun buurt én hebben meer contacten dan mensen die geen hond hebben. “Een hond is dus niet alleen zelf al een prima remedie tegen eenzaamheid en isolement,” vertelt Nadine Kaslow, professor en psychiater aan de universiteit van Emory, “maar hij maakt ook contact leggen met anderen makkelijker, vooral als je verlegen bent.”
15. Ze zijn goed voor je hart
Mensen die een hartaanval hebben gehad, hebben een twee maal grotere overlevingskans als ze een huisdier hebben. Dat komt vooral door betere cholesterolwaarden en een gezondere bloeddruk, blijkt uit onderzoek van Blair Justice, professor psychologie aan de universiteit van Texas: “Leuk voorbeeld: aandeel handelaren met hoge bloeddruk vertonen bij stress lagere waarden nadat ze een hond of poes hebben aangeschaft. Interactie met een huisdier stimuleert de aanmaak van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine: stofjes waarvan je je prettig en rustig gaat voelen.”
16. Ze zorgen voor hechtere relaties
“Hoe meer je je verbonden voelt met je huisdier, hoe meer je je ook verbonden voelt met andere mensen, zoals ouders of broers en zussen”, aldus Roos Vonk, hoog leraar sociale psychologie. “Het lijkt er dus op dat relaties tot huisdieren en mensen vergelijkbare vormen van intieme relaties zijn, die elkaar aanvullen.”
17. Ze geven een nieuwe impuls aan je relatie
Niets leukers dan samen ergens voor te zorgen.
18. Ze houden je gezond
“Leguanen zijn prachtig. Ze hebben iets sprookjesachtigs, het zijn een soort draakjes. Na aardig wat geduld en oefenen is mijn leguaan Sam van twee inmiddels tam. Hij klimt overal op en zit graag op schoot. Omdat ik voor hem altijd groenten in huis heb, ben ik die zelf ook meer gaan eten. We delen graag een worteltje!”
19. Ze geven het goede voorbeeld
Rek je, net als je kat, ook eens eindeloos lang uit, of schud net als een hond alles lekker van je af. En als dingen tegenzitten: slaap je zorgen weg. Echt, we kunnen nog zo veel van onze huisdieren leren.
20. Ze kunnen helpen om het ‘lezen’ onder de knie te krijgen
Kinderen die moeite hebben met lezen, krijgen er meer grip op als ze hun huisdier voorlezen. Die oordeelt namelijk niet en vindt het vooral erg gezellig om bij zijn voor lezende baasje te liggen. In het dierenasiel in Amersfoort lezen kinderen katten voor: dat is goed voor hun leesvaardigheid en ook fijn voor de beestjes, die zo meer aandacht krijgen.
21. Jij en je huisdier begrijpen elkaar
Honden- en poezenbaasjes kunnen in ruim negentig procent van de gevallen duiden wat hun huisdier wil. Daarnaast hebben hondenbaasjes aanleg om ook de geluiden van andermans hond te kunnen uitleggen. Andersom pikken honden en poezen feilloos het stemgeluid van de vertrouwde baas eruit als ze worden getest. (Dat ze er niet altijd naar luisteren, is weer wat anders.) Een andere uitkomst uit dit onderzoek van de universiteit van Michigan is dat katten een beter geheugen hebben dan honden. Een hond kan iets ongeveer vijf minuten onthouden, een kat zestien uur. Dat is langer dan apen kunnen onthouden, en het gaat richting het geheugen van de mens.
22. Ze geven onvoorwaardelijke liefde
Het maakt huisdieren niet uit of je haar stom zit, of je een paar kilo te zwaar bent of iets op je werk volledig hebt verprutst. Je hond is altijd blij je te zien, ook al ben je maar vijf minuten weggeweest, en die liefde is onvoorwaardelijk. En oké, je kat vindt het idioot dat je ín water gaat liggen, maar komt wel gezellig bij je op de badrand zitten. Huisdieren kunnen bovendien uitstekend luisteren, oordelen niet en kunnen je geweldig troosten als je verdrietig bent.
23. Ze zorgen voor orde en regelmaat
Huisdieren geven structuur aan je dag: ze hebben eten, verzorging en aandacht nodig. Liefhebbende baasjes komen graag voor hen uit hun bed om ze eten te geven, uit te laten of een kattenbak, konijnenhok of vogelkooi schoon te maken. En iedereen, zelfs zelfverklaarde vrijbuiters, gedijt bij een beetje structuur, volgens magazine Psychology Today.
24. Ze houden ook van jou
Als hond en baasje elkaar aankijken, stijgt bij allebei het niveau in oxytocine spectaculair. Dit zogenaamde knuffelhormoon dat moeders helpt van hun baby te gaan houden, zorgt voor een fysieke respons die zorgzaamheid stimuleert en de band versterkt. “Het verklaart waarom honden en mensen al zo lang een goede relatie hebben”, aldus onder zoeker Takefumi Kikusui van de Japanse Azabu University. “Dat wisten we natuurlijk al, maar de mate waarin bij beide partijen de oxytocine piekt, is wel verrassend. Dan heb je het echt over grote liefde.”
Vriendin’s favoriet
Het bevorderen van de intelligentie van je hond en tegelijkertijd de verveling verjagen? Dat kan met deze hondenpuzzel vol snackvakjes en bewegende delen. Niet alleen werkt je hond voor zijn voeding, maar het voorkomt ook verstikking en spijsverteringsstoornissen. Het unieke design van het hondenspel laat huisdieren tijdens het eten spelen, wat de voedingstijd vertraagt en zo de spijsvertering ondersteunt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Foto: Getty Images
Lees ook: dít huisdier past perfect bij jou op basis van je sterrenbeeld
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.