5 tips om nep-webshops te herkennen
6 februari 2018
Vandaag is Safer Internet Day, om te wijzen op de gevaren van internet. Dat is nodig, want er zijn meer nep-webshops dan ooit.
Vandaag is Safer Internet Day, om te wijzen op de gevaren van internet. Dat is nodig, want er zijn meer nep-webshops dan ooit.
We moeten steeds beter opletten. Tegenwoordig maken oplichters volledige kopieën van bestaande webshops en daar zijn ze te goed in geworden. Bezoekers maken geld over en ontvangen vervolgens een nepartikel, of helemaal niets. Volgens de politie moest er in 2017 wel 438 keer actie ondernomen worden tegen nep-webwinkels. In 2016 was dit maar 35 keer het geval.
Wat kun je zelf doen?
Het wordt dus steeds lastiger om fraude voor te zijn. De volgende tips maken het online shoppen in ieder geval veiliger.
1. Is een aankoop te mooi om waar te zijn?
Dan is dat vaak ook zo. Bij twijfel gewoon niet doen dus. Denk maar aan Marktplaats of Facebookgroepen, waar je moet uitkijken voor gestolen spullen die te goedkoop worden aangeboden.
2. Check reacties van anderen
Zoek de webshop op via Google en kijk of anderen negatieve ervaringen hebben met de webshop.
3. Kijk naar het keurmerk
Check op de website van Thuiswinkel Waarborg of de website het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg heeft gekregen.
4. Is de informatie op de website volledig?
Informatie als KvK-nummer, btw-nummer, voorwaarden over levering, betaling, retourneren mag niet ontbreken.
5. Betaal met creditcard
Dat zijn je aankopen in ieder geval verzekerd. Ook is Paypal een een goede optie.
Ben je opgelicht en weet je niet wat je moet doen? Neem een kijkje op de website van de politie.
Internetoplichting moeilijker maken
In 2017 gaf justitie al aan internetoplichting moeilijker te willen maken voor verdachte websites. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Betaaldiensten kunnen voortaan na een seintje van de politie zelf actie ondernemen. Wachten op justitieel onderzoek is niet nodig. Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, hoopt dat steeds meer betaaldiensten met hen gaan samenwerken. Momenteel doen twaalf betaaldiensten mee.
Bron: Ad.nl, Thuiswinkel Waarborg, Fraudehelpdesk.nl
Waar let jij op met online shoppen? Deel hieronder je reactie.