Placeholder

Een kamer vol: 7 planten die je makkelijk kunt stekken

Hoe meer planten in huis, hoe beter. Wist je dat je veel kamerplanten makkelijk kunt stekken? Binnen no time staat je huiskamer vol.

Hoe meer planten in huis, hoe beter. Wist je dat je veel kamerplanten makkelijk kunt stekken? Binnen no time staat je huiskamer vol.

Op de Vriendin-redactie hebben we laatst de pannekoekenplant (pilea peperomioides) gestekt. Een van de bekendste, maar zeker niet de enige plant die je kunt stekken. Van de kamerplanten hieronder maak je ook makkelijk mini’s. Wij waarschuwen: als je eenmaal begint met stekken, werkt het verslavend.

9x planten stekken

Monstera

De gatenplant kruipt in de natuur over de bomen of de grond en heeft daardoor luchtwortels. Hier komen vervolgens de grondwortels uit. Knip een tak net boven het volgende blad af (ongeveer 1 of 2 centimeter onder de luchtwortel). Je hebt geen lange grondwortel nodig om te stekken, een knobbeltje is ook voldoende. Zet de tak met grondwortel in het water en laat ze wortelen. Zet de stek in de grond als de wortels tien tot twintig centimeter zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @plantoramic op

Vetplanten

Het is heel simpel: breek een blaadje af, leg hem op wat grond en geef af en toe water. Je moet wel geduld hebben: het kan soms wel een maand duren voor er wortels aan komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cripple Punk Designs (@cripplepunkdesigns) op

Lees ook: deze planten met roze details wil je in huis hebben

Chinees lantaarnplantje

Ook deze hangplant kun je makkelijk stekken. Knip een aantal strengen van de plant af en zet ze in een glaasje water. Zorg ervoor dat de blaadjes niet onder water staan. Wacht tot er wortels aankomen en zet het plantje in de aarde.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ⫷ donna ⫸ (@plantsmakemedance) op

Pilea Peperomioides

Ook wel bekend als de pannekoekenplant. Groeit er een kleine plantje naast de moederplant? Graaf hem uit wanneer hij ongeveer vier centimeter is en knip het plantje met wortel zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Zet ‘m daarna in de grond. Als het stekje tegen de moederplant aan groeit, kun je hem afknippen en in water zetten tot hij wortels heeft.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door A M (@a_movsesjan) op

Epipremnum aureum

Ook aan de Epipremnum groeien luchtwortels. Knip een stengel vlak na een blad af en zorg dat er ook een luchtwortel aan je stekje zit. Hang hem (met luchtwortel) in een glaasje water en zet hem in de grond als de wortels ongeveer tien centimeter zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Plantaholics ??? (@plantsinthebottle) op

Handig: 15 makkelijke kamerplanten die niet snel doodgaan

Begonia

Er zijn twee soorten begonia’s: de bladbegonia en de stengelbegonia. Je stekt ze allebei op een andere manier. Bij de stengelbegonia heb je – zoals de naam al zegt – een stengel nodig om de plant te stekken. Knip hem net boven een blad af en zet het stekje in water. Als de wortels ongeveer vijf centimeter zijn, kun je hem in de grond zetten. Om de bladbegonia te vermeerderen, hoef je het stekje niet in water te zetten. Zet een blad met een korte steel in de aarde. Zorg dat het blad de aarde aanraakt. Om de groei te bevorderen, zet je een kas over het plantje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kira (@kirafornia) op

Clusia Rosea

Knip een stengel met ongeveer drie bladeren van de plant en zet deze in water. Zet het stekje in de grond als de wortels een paar centimeter zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de plant in een glazen potje met water te laten staan, zodat de wortels goed zichtbaar zijn. Dat noem je hydroponie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kokedama! (@kokedama.ca) op


Meer van Vriendin