Alles over hoofdluis
23 augustus 2013
De scholen beginnen weer en dat betekent een verhoogde kans dat je kind hoofdluis oploopt. Maar wat is hoofdluis precies? En wat kun je het beste doen als je het ontdekt? We vroegen het een deskundige.
De scholen beginnen weer en dat betekent een verhoogde kans dat je kind hoofdluis oploopt. Maar wat is hoofdluis precies? En wat kun je het beste doen als je het ontdekt? We vroegen het een deskundige.
Marjolein Verkerk, medewerker Prioderm:
"Hoofdluis komt het meeste voor bij kinderen. Het is een beestje dat van warme, vochtige en donkere plekken op de hoofdhuid houdt en daarom vaak wordt aangetroffen in de nek, achter de oren en onder de voorhoofdharen. Jonge kinderen zijn een gemakkelijk doelwit voor een hoofdluis, omdat ze tijdens het spelen en knuffelen vaak dicht met de hoofden bij elkaar zitten. Voornamelijk na de schoolvakanties is het vaak raak. Tijdens de vakanties wordt namelijk minder gecontroleerd op hoofdluis, waardoor hoofdluis zich sneller verspreidt en het aantal besmettingen toeneemt.
Als je hoofdluis hebt ontdekt, is het van belang om direct te starten met de behandeling. Het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert 2 methoden om hoofdluis te behandelen:
- Je kunt hoofdluis behandelen door 2 weken dagelijks te kammen (nat haar) met een netenkam (metalen tanden) om de hoofdluizen en neten uit het haar te verwijderen.
- Indien het kammen praktisch niet haalbaar is, of niet werkt, dan kun je een hoofdluismiddel gebruiken om de hoofdluizen en neten te doden. Het is volgens het RIVM niet langer meer nodig om meubels, beddengoed, knuffels, kleding etc. te reinigen bij een besmetting. Volgens het RIVM komt een besmetting namelijk tot stand doordat een hoofdluis van hoofd naar hoofd loopt en niet via meubels en kleding.
Lees altijd goed de bijsluiter of gebruiksaanwijzing van een hoofdluismiddel. Bij sommige producten kan een nabehandeling na 1 week nodig zijn.
Als je hoofdluis hebt ontdekt, is het belangrijk om alle gezinsleden te controleren op hoofdluis. Daarnaast moet de omgeving ook geïnformeerd worden, zodat andere ouders en de school eventueel voorzorgsmaatregelen kunnen nemen om hoofdluis te voorkomen.
Op www.luizenradar.nl kun je anoniem een melding maken van hoofdluis, zodat je anderen kunt waarschuwen. Ook kun je op deze website zien of er hoofdluis is gemeld in jouw buurt, zodat je desgewenst voorzorgsmaatregelen kunt nemen.”
Omdat hoofdluis erg besmettelijk is en veel voorkomt bij kinderen is het belangrijk om kinderen wekelijks te controleren op hoofdluis met behulp van een stof- of luizenkam (plastic tanden). Mocht er sprake zijn van hoofdluis, dan ben je er snel bij en kun je de omgeving waarschuwen, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding tegen te gaan.