Placeholder

Als je kind niet wil slapen…

Ken je dat? Het is bedtijd voor je kleine en je vreest het al: hij of zij wil echt niet naar bed! Bij ieder kind verloopt het anders, maar veel kinderen willen op een gegeven moment niet meer naar bed terwijl het wel bedtijd is.

Ken je dat? Het is bedtijd voor je kleine en je vreest het al: hij of zij wil echt niet naar bed! Bij ieder kind verloopt het anders, maar veel kinderen willen op een gegeven moment niet meer naar bed terwijl het wel bedtijd is.

Vaak is dit een onderdeel van het opgroeien.

Slaapproblemen in de babytijd
Als je baby net geboren is, weet je dat het een tijdje moet stellen met weinig nachtrust. Het duurt meestal 6 weken of langer voordat je kindje een dag- en nachtritme heeft ontwikkeld. Veel baby's worden ook na die periode toch nog regelmatig huilend wakker in de nacht. Veel ouders vragen zich af wanneer je het huilen moet gaan negeren en wanneer moet je je baby troosten? De stelregel is eigenlijk dat je zeker totdat je baby een halfjaar oud is (en misschien nog wel langer), je je baby altijd kunt troosten zonder hen daarmee aan te leren dat ze door te gaan huilen je aandacht kunnen krijgen.

Op internet vind je veel informatie over dit onderwerp, en er zijn ook boeken verkrijgbaar. Lekker slapen zonder huilen beschrijft een lieve methode om je baby (0-2 jaar) lekker te laten slapen. Verkrijgbaar bij Ako.nl voor 14,95 (je betaalt geen verzendkosten).

Slaapproblemen in de peutertijd
Als je baby een peuter wordt, krijgt hij of zij ook steeds meer een eigen willetje. Ze verkennen hun grenzen en hier hoort ook bij dat ze niet meer naar bed willen. Een slaapritueel helpt om van het slapengaan iets prettigs te maken: een vaste volgorde van de handelingen en het voorlezen van een verhaaltje maken je peuter rustig en bereiden hem of haar voor op het naar bed gaan. 

Ervaar je grote slaapproblemen en brult je peuter de hele kamer bij elkaar? Er zijn verschillende opvattingen over hoe je als ouder hiermee om kunt gaan. Eén van de meest gangbare opvattingen is dat je peuter weet dat als hij of zij blijft huilen, jij uiteindelijk naar hen toekomt. Daarmee beloon je het huilen en houd je dit gedrag in stand. Het vergt wat inspanning en een aantal slapeloze nachten, maar je kunt dit patroon doorbreken door je kind te laten huilen. Negen van de tien keer zal je peuter na drie nachten niet meer huilen en is het slaapprobleem verleden tijd. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd terecht bij het consultatiebureau.     

Een paar algemene tips om je kind lekker te laten slapen:

  • Zorg voor een bedritueel waarbij je elke avond een aantal vaste stappen doorloopt
  • Zorg ervoor dat je kind zijn of haar kamer als veilig en prettig ervaart, gebruik dit dus ook niet als plek om straf te geven
  • Houd eventuele stress-situaties in de gaten zodat je weet dat die de oorzaak kunnen zijn van de slaapproblemen
  • Bereid je kind voor op het naar bed gaan: meld een half uur voordat ze gaan slapen, dat het zo bedtijd is en zorg voor niet te veel drukte kort voor het slapen

Boekentips:
Als je me helpt kan ik het alleen is een gids voor de eerste zeven jaar van je kind. Het bevat handige informatie over allerlei onderwerpen zoals slapen, spelen, eten en nog veel meer. Verkrijgbaar bij AKO, € 19,95 (je betaalt geen verzendkosten).

Ontdekken wat je kind écht nodig heeft geeft volop praktische tips en adviezen. Hoe stel je als ouder paal en perk aan moeilijk gedrag en ontdek je samen met je kind wat hij op dat moment werkelijk nodig heeft? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek. Verkrijgbaar bij AKO, € 19,95 (je betaalt geen verzendkosten).