Déze beestjes kunnen in je voorraadpotten zitten

Déze beestjes kunnen in je voorraadpotten zitten

Staat jouw kast vol met voorraadpotten om pasta, rijst en meel vers te houden? Dat is natuurlijk super handig voor de houdbaarheid van de producten. Maar er is een nadeel: er zijn namelijk beestjes die in je voorraad kunnen zitten, zelfs als alles in afgesloten potten zit. 

De voorraadinsecten zijn erg klein, waardoor ze moeilijk te zien zijn. Toch kruipen ze makkelijk in verpakkingen of potten die al een tijd achterin de kast staan. Welke insecten vaak in voorraadkasten gevonden worden, lees je hieronder.

Graanklander

Vind je een klein kevertje van ongeveer 3 tot 5 mm met een langwerpige snuit in je kast? Dan gaat het waarschijnlijk om een graanklander. Dit beestje smult graag van rijst, havermout en andere granen. 

Voorraadmot

Bij motten denk je waarschijnlijk voornamelijk aan kledingkasten, maar sommige motten gaan graag af op je voorraadkast. Er zijn verschillende soorten voorraadmotten die allemaal hun eigen voedselvoorkeur hebben. Denk bijvoorbeeld aan de cacaomot, de meelmot en de vruchtmot. De motten houden van een warm plekje. 

De eerste volwassen motten zijn niet een bedreiging voor de etenswaren, maar ze leggen er wel eitjes in. De larven die hieruit voorkomen tasten je eten wel aan. 

Meel- of schimmelmijt

Soms zie je geen gekke dingen in de meel, maar kan het product wel erg muf ruiken. Meestal is dit een teken dat er meelmijt of schimmelmijt in de meel zit. Deze zijn nog geen halve millimeter groot, waardoor ze amper te zien zijn. Heb je goede ogen, dan kun je ze herkennen als lichtbruine stipjes in de meel. Ruikt de meel vies of zie je de stipjes? Dan kun je het product beter weggooien. 

De mijten houden van vochtige plekken. Daarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid van je voorraadkast regelmatig te checken. Volgens Milieu Centraal is het goed om de luchtvochtigheid onder de 60 procent te krijgen. Dit kun je onder meer doen door goed te ventileren. 

Wat te doen tegen voorraadinsecten?

Die voorraadinsecten wil je natuurlijk liever niet tussen je voedsel hebben. Gelukkig zijn er volgens Milieu Centraal een aantal maatregelen die je kunt nemen. 

  1. Zet oude etenswaren vooraan in de kast, zodat je die als eerste opmaakt. Let ook goed op de houdbaarheid. 
  2. Bewaar droge producten, zoals rijst, meel, pasta, granen en dierenvoeding in een afgesloten pot op een koele en droge plek. 
  3. Zie je dat etenswaren zijn aangetast? Gooi ze dan weg en maak de kast goed schoon.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.