Hoe je jezelf kunt beschermen tegen emotioneel misbruik in een narcistische relatie

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen emotioneel misbruik in een narcistische relatie

Emotioneel misbruik in een narcistische relatie heeft een grote impact op je welzijn en zelfvertrouwen. De volgende adviezen kun je als handvatten gebruiken om jezelf te beschermen en je eigen geluk te bepalen.

Emotioneel misbruik in een narcistische relatie

Misschien voelt het niet altijd zo, en zeker niet op dieptepunten, maar jij hebt de kracht om jezelf te beschermen en uit de schadelijke dynamiek te stappen die emotioneel misbruik heet. Onthoud dat je recht hebt op een veilige en liefdevolle relatie. Op de volgende manieren krijg je (weer) grip op jezelf en de situatie.

1. Wees bewust van rode vlaggen

Extreme zelfgerichtheid, een gebrek aan empathie, manipulatief gedrag en een onverzadigbare behoefte aan bewondering: zomaar drie kenmerken die passen bij een narcistische persoonlijkheid. Herken je deze signalen in jouw partner? Dan is het tijd om bewust te worden van wat er speelt in de relatie en jezelf hiertegen te beschermen.

Lees ook: Stephanie was getrouwd met een narcist: ‘Tien jaar lang heeft hij me voorgelogen en bedrogen’

2. Zoek steun

Een sterk supportnetwerk is goud waard. Zeker in een complexe relatie als die met een narcist. Omring jezelf met mensen die je vertrouwt, zoals vrienden, familie of professionals die je kunnen helpen om de situatie te begrijpen en je emotioneel kunnen steunen tijdens het herstel.

3. Durf nee te zeggen

Narcisten hebben een talent om grenzen te overschrijden en jouw persoonlijke ruimte binnen te stormen. Het is tijd om een lijn te trekken en je grenzen zo goed en kwaad als het kan te bewaken. Wees duidelijk over je behoeften, standpunten en grenzen. Laat je niet manipuleren om ze te veranderen. Jij bent hier de baas over.

4. Vergroot je zelfvertrouwen

Emotioneel misbruik in een relatie maakt korte metten met je zelfvertrouwen, waardoor je opnieuw moet leren hoe sterk je bent. Vergroot en versterk je zelfbeeld. Ontdek je sterke punten, omring jezelf met positiviteit en onthoud dat jij ertoe doet.

5. Vraag om hulp

Het is moeilijk om patronen te doorbreken en veranderingen door te voeren. Als je behoefte hebt aan professionele hulp is dat meer dan oké. Een therapeut of counselor begeleidt je bij het verwerken van de emotionele schade, het herstellen van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van gezonde copingmechanisme.

6. Vertrouw op je intuïtie

Jouw intuïtie is een krachtig hulpmiddel, maar na emotioneel misbruik mis je misschien het gevoel dat je op je eigen onderbuikgevoel kunt bouwen. Als iets niet goed voelt in de relatie, luister dan naar dat stemmetje binnenin. Vertrouw op je instinct en neem je gevoelens serieus: je krijgt deze signalen met een reden.

Lees ook: Ruzie met een narcistische partner: 5 dingen die je zult herkennen

7. Gun jezelf selfcare

Selfcare is een belangrijk onderdeel tijdens het proces van herstel. Doe dingen waar je van geniet, investeer tijd in activiteiten die je energie geven en zorg goed voor jezelf. Je verdient liefdevolle aandacht en zorg, dus geef het jezelf.

8. Blijf trouw aan jezelf

Emotioneel misbruik zorgt ervoor dat je jezelf soms verliest. Of dat je niet meer zo goed weet wie je nu bent en waarvoor je staat. Iets om aan te werken is trouw blijven aan jezelf, je waarden en doelen.

9. Stel realistische verwachtingen

Wees realistisch over de mogelijkheid om een narcistische partner te veranderen. Accepteer dat je de ander niet kunt ‘fixen’ en dat verandering van binnenuit moet komen. Focus op je eigen groei en welzijn. Vraag jezelf ook af of het gezond is om in deze relatie te blijven. Zeker als er emotioneel misbruik aan te pas komt.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images