Placeholder

De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?

Ben jij iemand die al direct voedsel in de prullenbak gooit? Ben je bang om ziek te worden en eet je niets dat over de datum is? Kijk uit! Soms kun je producten veel langer bewaren dan je eigenlijk denkt.

Ben jij iemand die al direct voedsel in de prullenbak gooit? Ben je bang om ziek te worden en eet je niets dat over de datum is? Kijk uit! Soms kun je producten veel langer bewaren dan je eigenlijk denkt.

Dertig procent van de Nederlanders gooit minimaal enkelen keren per week eten of drinken weg, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door bureau GFK, onder ruim 1.000 huishoudens. Er wordt volgens het onderzoek vaak onnodig voedsel weggegooid.

Te snel weggooien
Toch staan mensen er voor open om hun ‘weggooi gedrag’ te verbeteren. Het stijgen van de prijzen van boodschappen speelt hierin een grote rol. Volgens twaalf procent van de deelnemers, is dit een reden om minder vaak voedsel weg te gooien of producten in te vriezen.

Maar de onderzoekers zijn ook van mening dat Nederlanders bewuster moeten nadenken over het bewaren van producten.  Je kunt namelijk op allerlei verschillende manieren voedsel of andere dingen bewaren. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat nou juist wel en niet mag, zodat je niet alsnog de fout in gaat. In Vriendin 22 legden we al een aantal belangrijke dingen uit. Zo kom je op de verpakking de houdbaarheidsdatum op twee manieren tegen: ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Producten met een THT-datum zijn ook prima te gebruiken ná de aangegeven datum. Na die tijd is de smaak of kleur ervan misschien iets minder, maar je wordt er vaak niet ziek van.

Huishoudens weten vaak niet dat producten na de ‘ten-minste-houdbaar-datum’ is verstreken nog best te gebruiken zijn. Maar Nederlanders gooien ook vaak eten weg, omdat er te vaak wordt gekozen voor grotere verpakkingen. Wanneer grotere verpakkingen voordeliger zijn, worden deze gekocht. Maar uiteindelijk wordt dit toch weggegooid.

Invriezen
Maar het gebeurd vaak genoeg dat je dingen over hebt, of dat je teveel hebt ingekocht. Vries daarom dingen in. Je bespaart geld en je hoeft niet het gevoel te hebben dat alles op moét. Wanneer je het invriest, kunnen sommige producten namelijk veel langer mee dan je denkt. Om het voor jezelf makkelijk te maken: schrijf op de verpakking de datum van wanneer je het invriest. Zo kom je niet in de problemen.

Hoelang kun je ingevroren producten dan bewaren?
– Vlees is nadat je het invriest drie maanden houdbaar.
– Een ongeopend blik groente, bruine bonen bijvoorbeeld, kun je tot na de THT datum nog zeven maanden gebruiken. Wanneer je hem opent, kun je hem wanneer je hem in de ijskast zet nog een week gebruiken.
– Wanneer je een maaltijd nadat je hem hebt gegeten invriest, kun je het nog een maand bewaren.
– Heb je zelfgemaakte pastasaus of soep – zonder vlees- over, kun je dit in de ijskast nog drie dagen gebruiken. Maar vries je het in, kun je je overheerlijke pastasaus of soep nog na een maand opeten.

Maar ook van producten die je niet invriest is de houdbaarheidsdatum vaak langer dan verwacht. Honing bijvoorbeeld, je kunt dit met gemak vier maanden in je kast laten staan. Maar sterke drank kun je écht lang bewaren. Zelfs geopende flessen, blijven zeker twee jaar goed. Het hoeft dus echt niet in een keer op!

Gooi jij vaak dingen weg? Of ben jij bewust bezig met het kopen en consumeren van je eten? Heb je nog een keer de neiging om dingen te snel weg te gooien. Denk nog eens twee keer na, je kunt er vaak meer mee dan je denkt!