Placeholder

De kunst van Perfectie

Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks schrijft zij over seksualiteit en relaties.

Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks schrijft zij over seksualiteit en relaties.

We streven allemaal naar een perfecte relatie. Maar wat maakt een relatie nou perfect? En is het niet zo dat juist de imperfecties van jouw eigen relatie, de relatie perfect maken voor jou?

Wat we meekrijgen vanuit de wijsheden der media:
‘Om een gelukkige, gezonde en perfecte relatie te hebben, moeten we minstens 3 tot 4 keer per week seks hebben en het liefste met penetratie. Tevens moeten we altijd een orgasme bereiken en moeten we er altijd van genieten. Zin in seks moet je overkomen en is er praktisch altijd als je merkt dat je partner zin heeft in seks.

We moeten altijd diepzinnige gesprekken voeren en moeten elkaar altijd wat te vertellen hebben. We mogen geen discussies voeren en moeten het altijd eens zijn of worden. Keuzes maken doe je dan ook altijd samen zonder dat een van beiden daarbij een compromis hoeft te sluiten. Boosheid is een emotie die nergens toe leidt. ‘

Veel stellen hebben hoge verwachtingen van elkaar en vooral ook van zichzelf als partner. Maar wanneer houden we nou eens op onze relaties te idealiseren en kunnen we gelukkig zijn met wat we hebben. Wat voor één iemand de perfecte relatie lijkt, is voor een ander een onwenselijke relatie. We hebben allemaal andere behoeften en het wordt tijd dat je daar ook voor uit durft te komen.

Er is geen ideale relatie die zich uit in perfecte gemiddelden en toch laten we ons erdoor leiden!

Hoe het er werkelijk uitziet: Soms hebben we helemaal geen zin of behoefte aan seks. We voelen ons te veel ‘mama’, we zijn moe of onze partner heeft iets stoms gezegd. We faken wel eens een orgasme, genieten eindeloos veel van seks zonder een orgasme te krijgen en soms is seks zelfs heel hard werken.

Diepgaande gesprekken zijn lang niet altijd leuk en samen uren zwijgen in de auto is soms heerlijk. Het ergens niet over eens zijn is verrukkelijk, vooral als je elkaar in je waarde laat. Als je elkaar ‘eigenwijs’ kan noemen en het erbij kan laten. Boosheid is lang niet altijd een misplaatste emotie en mag er echt wel zijn binnen de relatie. Laat het alleen niet omslaan in woede of wrok. Tenslotte: Een relatie is altijd een kwestie van met elkaar meebewegen. Je hoeft jezelf niet volledig te veranderen voor de ander, maar houd er gewoon rekening mee dat we te maken hebben met twee verschillende personen met verschillende behoeften en heb daar respect voor.

Kijk eens naar wat jullie relatie perfect maakt voor jou. Sta eens stil bij hoe fijn het is, in plaats van hoe veel beter het zou moeten naar aanleiding van de perfecte gemiddelden en relatiegeheimen.