De kunst van vibrators en orgasmen
7 september 2015
Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.
Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.
Seksspeeltjes, iedereen kent ze, heel veel mensen hebben ze, maar lang niet alle mensen durven dit toe te geven. Sterker nog, enkel het uitspreken van ‘vibrator’, ‘dildo’ of ‘buttplug’, brengt bij de meeste mensen al het schaamrood op de wangen. En dat fascineert me, want dagelijks worden er online duizenden seksspeeltjes besteld. Door jonge en oude mensen. Door stellen en singles.
Een belangrijke doelgroep voor seksspeeltjes zijn vrouwen die moeite hebben met klaarkomen, of die nog nooit een orgasme hebben ervaren. Voor vrouwen die moeite hebben met het bereiken van een orgasme, kan een vibrator zorgen voor net dat beetje extra stimulatie waardoor je toch een orgasme krijgt.
De meningen onder seksuologen over het gebruik van een vibrator bij orgasmeproblemen zijn wisselend. Want ja, het is fijn om te ervaren dat je klaar kan komen (wat je zelfvertrouwen kan geven en je helpt een orgasme te bereiken wanneer je partner je bevredigt), maar het kan ook heel goed zijn dat je lichaam went aan de stimulatie van een vibrator en het hierdoor extra moeilijk wordt om een orgasme te krijgen zonder vibrator.
Hierbij kan je je voorstellen dat de stimulatie die van een vibrator afkomt, in het niets vergeleken kan worden met de stimulatie door masturbatie of orale seks. De frequentie van de trillingen zijn zo hoog, en soms zo sterk, dat er wel een orgasme volgt, maar dat de opbouw van lichte opwinding naar het punt van bijna klaarkomen wordt overgeslagen.
De intensiteit van het orgasme wordt door veel vrouwen dan ook anders ervaren, waarbij het soms prettig kan zijn om snel naar een orgasme te komen (bijvoorbeeld wanneer het orgasme gebruikt wordt om te ontspannen voor het slapen gaan). Terwijl de voorkeur vaak toch gaat naar de opbouw van opwinding naar het orgasme die er plaats vindt met een partner of met de hand, zonder gebruik van de vibrator.
Klaarkomen is namelijk niet alleen een kwestie van de juiste stimulatie van de clitoris. Er speelt ook een belangrijk ander aspect mee: namelijk de emotionele verwerking van alle seksuele prikkels. Je clitoris kan wel de juiste stimulatie krijgen om een orgasme te krijgen, maar krijgt je geest dat ook? Ervaren je hoofd en lijf ook opwinding en verlangen? Worden deze ook gestimuleerd?
Het grootste verschil tussen een orgasme met behulp van een vibrator, of een orgasme dat je op een andere manier bereikt, is dat je een eerste vaak krijgt, terwijl je het tweede bereikt. Gun je zelf de tijd om een orgasme te bereiken en ervaar hoe opwinding en verlangen een voorwaarden zijn om een orgasme te kunnen bereiken. Want lichamelijk gezien kan iedereen een orgasme bereiken, mentaal gezien remmen veel vrouwen zichzelf.