De Kunst van Zin in Seks. Deel 2.
1 juni 2015
Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.
Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.
In Deel 1 lazen jullie al hoe zin in seks iets van de laatste eeuwen is en dat het ‘libido’ helemaal geen statisch gegeven is, maar iets wat vooral bij vrouwen afhankelijk is van allerlei factoren in de context.
Als je je niet bewust bent van wat voor jou seksuele prikkels zijn, kan het lastig worden om deze actief op te zoeken. Maar het kan ook voorkomen dat je wel weet wat jou opwinding geeft, maar dat je partner je deze opwinding niet wil of kan geven. Als je wil, kan je dan gaan fantaseren tijdens de seks. Op deze manier kan je dan toch de seksuele prikkels opzoeken en de opwinding ervaren. Je zal merken dat seks dan toch belonend voor je blijft en dat je zin in seks ook niet hoeft te verdwijnen of te veranderen. Schuldgevoel naar je partner toe? Nergens voor nodig: juist door gebruik te maken van je fantasie en seks als iets prettigs te ervaren, zal je jouw partner ook als prettiger in het seksuele contact ervaren. Dit in tegenstelling tot het vermijden van seks en het krijgen van negatieve associaties met seks en je partner.
Als je merkt dat jij jouw partner en seks gaat vermijden, wordt het lastiger om de zin in seks zomaar terug te krijgen. De stap van maanden of jaren geen seks naar wel seks is namelijk voor veel stellen een grote stap. Voor seks geldt dan ook een hele simpele regel: Use it or loose it. Om te zorgen dat je seksuele systeem blijft werken moet je het blijven gebruiken, en we blijven het alleen gebruiken als we er een zekere beloning uit halen. Wat dat betreft is het net als met al het andere: Waarom zouden we tijd investeren in iets wat ons niets oplevert?
Om zin in seks te krijgen, of om de zin in seks te behouden, is het dus belangrijk om seks te blijven opzoeken en om het seksuele systeem te laten draaien. Dat klinkt misschien gek of vervelend als je er al geen zin meer in hebt, maar het werkt wel. Als we het seksuele contact blijven opzoeken en leuk maken voor onszelf, wordt het vanzelf weer belonend. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk op welke manier je het opzoekt, want je moet zelf de verantwoordelijkheid in handen nemen dat het voor jou belonend is.
Zorg ervoor dat jij weet wat voor jou seksuele prikkels zijn en waardoor jouw zin wordt aangewakkerd. Deel dit met je partner en wie weet merk je ook dat zin in seks niet iets is wat je wel of niet in een vaste hoeveelheid hebt, maar dat het iets is wat jij en je partner zelf kunnen creëren.