Katteneigenaren, opgelet: 6 dingen die je voor je dier zou moeten doen
18 januari 2023
Alleen het beste voor je kat en dat gaat verder dan een schone bak en goed eten, deze tips & tricks houden je kat blij en gezond.
1. Geef water uit de stromende kraan
Katten houden niet van stilstaand water, daar kunnen ziekteverwekkers inzitten. Zet een paar keer per dag de kraan een klein beetje open of geef je kat water met speciale drinkfonteintjes.
Tip: zet voer- en drinkbakjes niet tegen de muur. Katten houden ervan om overzicht te hebben tijdens het eten of drinken.
2. Zorg elke week voor een fris mandje
Vuil, stof, bacteriën, schimmels en andere ziekmakers hopen zich makkelijk op, dus maak de kattenmand een keer per week grondig schoon. Was een wasbare hoes op zestig graden. Gebruik een mild geurend wasmiddel. Als de mand van je kat ineens anders ruikt, heb je kans dat hij er niet meer in gaat liggen. Stofzuig de hoes voordat je ‘m wast, zo voorkom je dat er veel haren in de wasmachine terechtkomen. Laat de hoes hierna aan de lucht drogen.
Een wasbare mand was je met de hand in lauw water (of in de wasmachine als dit op het wasetiket staat). Stofzuig een niet-wasbare mand een paar keer per week, waarvan een keer grondig. Vlekken verwijder je deppend met een vochtige doek. Stinkt de mand? Laat ‘m een paar uur buiten luchten en klop goed uit.
Tip: alhoewel fluffy manden er leuk uitzien en heerlijk liggen, zijn het stofvangers. Dit kan de slijmvliezen en ogen van een kat irriteren en allergische reacties uitlokken. Bekleding van katoen is makkelijker schoon te houden.
3. Maak de kattenbak voorzichtig schoon
Zo’n vuile bak is niet alleen vies, het is ook een bron van ziektekiemen. Ook voor mensen. Goed schoonhouden dus. Gebruik klonterende kattenbakvulling, dan schep je uitwerpselen en urine er makkelijker uit. Doe dit dagelijks, vul de korrels aan als dat nodig is en haal elke week alle korrels uit de bak en maak de bak goed schoon met heet water en afwasmiddel. Spoel hierna goed af.
Gebruik bij het schoonmaken huishoudhandschoenen, zo verklein je de kans op toxoplasmose, een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet. Deze komen het meeste voor in de uitwerpselen van je (jonge) kat. In principe is het ongevaarlijk, behalve als je zwanger bent. Een baby kan afwijkingen aan het zenuwstelsel of oog krijgen. Verschoon daarom nooit de kattenbak als je zwanger bent.
Ruik je kattenurine heel sterk? Dat is een teken dat je vaker de kattenbak moet schoonmaken. De ammoniak van kattenplas kan namelijk je ogen, neus en keel irriteren.
4. Speel met je kat
Zo blijft ‘ie in topvorm. Een kat wordt vooral geprikkeld door iets dat van hem af beweegt: gooi knuffelmuisjes en balletjes dus niet naar hem toe, maar van hem af. Doe dit ook met hengeltjes en touwtjes. Duw die niet in de kattensnoet, dat vindt hij niet prettig. Wissel snelheid af: laat het ene moment je kat lekker rondrennen om vervolgens juist het touw langzaam van hem af te bewegen. Laat je kat ook weleens het balletje, touwtje of muisje vangen. Anders verliest hij interesse.
5. Poets de tanden van je kat
Zo’n 2,2 miljoen katten hebben op jonge leeftijden al gebitsproblemen, zoals ontstoken tandvlees en tandplak. Een vieze adem is een belangrijk signaal dat er iets mis is. Houd het gebit van je kat goed schoon door zijn tanden twee tot drie keer per week te poetsen. Doe dit met speciale kattentandpasta en een kattentandenborstel. Laat je kat eerst wennen. Doe wat tandpasta op je vinger en laat je kat dit eraf likken. Raak voorzichtig de tanden van je kat aan. Als dit goed gaat, kun je de tandenborstel erbij pakken. Beloon je kat met een snack als ‘ie doet wat jij van hem verwacht. Zo wordt het tandenpoetsen steeds makkelijker.
6. Geef eten met beleid
Geef geen bak vol eten, een kat eet het liefst drie tot vier keer een kleine maaltijd per dag. Bovendien houden ze van vers; voer dat al een paar uur staat, eten ze niet meer op. Zet het voerbakje altijd op dezelfde, rustige plek. Schep het voer hierbij in een ondiep, ovaal bord. Dan raken de snorharen de randen niet en kan je kat in alle rust eten. Zorg dat het eten op kamertemperatuur is. In de natuur eten katten ook voedsel, zoals muizen en vogeltjes, dat nog een beetje warm is.
Tip van de redactie
Laserlampjes zijn al jarenlang een klassieker onder de kattenspeeltjes. Dit Laserlampje is eenvoudig te gebuiken. Ideaal voor baasjes die hun kat de komende jaren alle plezier van de wereld gunnen, maar dan wel terwijl ze zelf op de bank kunnen relaxen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Laserlampje voor katten
Tekst: Whitley Volger
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.