Voorkom een boete: dit zijn de regels voor verlichting op je fiets
12 november 2024
Nu het buiten weer langer donker is, is het tijd om de verlichting van je fiets te controleren. Want zonder werkende fietsverlichting of reflectoren is de kans op een boete groot. Daarom een opfrisbeurt over de regels van fietsverlichting, zodat je veilig de weg op gaat.
Vaste en losse fietsverlichting
Op de fiets moet je in het donker en bij slecht zicht je verlichting aanzetten. Nu kan het zo zijn dat je vaste lampen kapot zijn. De overheid geeft aan dat het toegestaan is om losse lampjes te gebruiken. Hierbij geldt wel: het licht moet wit of geel aan de voorkant zijn en rood aan de achterkant.
Let ook goed op dat je bij losse lampjes niet de knipperstand gebruikt. Dit maakt het voor weggebruikers namelijk lastiger om in te schatten hoe snel je rijdt.
Lees ook: Waarom je nooit met je elektrische fiets van de stoep af moet fietsen
Extra regels bij losse lampjes
Het gebruik van losse lampjes heeft nog wat andere regels. Er mag bijvoorbeeld niks over het lampje heen hangen. Daarnaast mag je de lampjes vastmaken aan je rug of borst, maar niet aan je hoofd, armen of benen. Ook mag je geen spaakverlichting of meerdere koplampen gebruiken. Wanneer je je niet aan de regels houdt, zoals het gebruik van knipperlicht, kan dat je een boete van €60 opleveren.
Reflectoren
Je denkt er misschien minder snel over na, maar ook de reflectoren op je fiets moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet er op de achterkant van je fiets een rode reflector zitten. Deze mag niet de vorm van een driehoek hebben. Daarnaast moeten er witte of gele reflectoren op je banden zitten en moeten je trappers bij elkaar vier reflectoren hebben. Mis je een van deze reflectoren? Dan kun je een boete van €40 krijgen.
Bron: Rijksoverheid, Radar
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.