Dit effect heeft een relatie met een narcist op je zelfvertrouwen

Dit effect heeft een relatie met een narcist op je zelfvertrouwen

Heb je ooit een relatie gehad waarin je zelfvertrouwen beetje bij beetje afbrokkelde? Of merk je dat je nu in zo’n relatie zit? Dan bestaat de kans dat je te maken hebt met een narcist. Aan de volgende signalen kun je de effecten herkennen van een relatie met een narcistisch persoon.

Relatie met een narcist

Een narcist is iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het is een aandoening die je bij iemand kunt herkennen door een gebrek aan inlevingsvermogen, een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, de behoefte aan bewondering en manipulatief gedrag.

Een ‘echte’ en gezonde relatie onderhouden vinden narcisten lastig. Gedurende de tijd dat je samen bent, zijn ze in staat om je te kwetsen en zelfs te schaden met hun (egocentrische) gedrag.

Lees ook: Daniëlle werd voor 63.000 euro opgelicht: ‘Het is een narcist en pathologische leugenaar’

Effecten van een relatie met een narcist

Soms sluipt het gedrag erin. Of misschien heb je niet door dat je gemanipuleerd, bespeeld en gekleineerd wordt waar je bij staat. De effecten van deze relatie zijn groot. Zo kun je te maken krijgen met het volgende.

1. Constante kritiek en minachting

Een narcistische partner heeft vaak kritiek op alles wat je doet. Ze maken je belachelijk en maken je gevoelens kleiner of minder belangrijk voelen dan ze zijn. Op den duur voel je je onwaardig en ga je zelfs aan je eigen beslissingen twijfelen.

2. Isoleren

Narcisten houden het liefst hun partners geïsoleerd van hun vrienden en familie. Daardoor ontstaat het gevoel dat je alleen nog maar je partner hebt om op terug te vallen, waardoor je zelfvertrouwen verder afbrokkelt. Je wereld wordt hierdoor steeds kleiner.

3. Emotionele manipulatie

Narcisten zijn meesters in emotionele manipulatie. Niemand kan je zo’n schuldgevoel aanpraten over iets waar je geen controle over hebt als een narcistisch persoon. Ze laten je denken dat je op alle vlakken tekortschiet. Dat dit je zelfvertrouwen beschadigd, is een understatement.

4. Onvoorspelbaar gedrag

Met een narcist weet je nooit wat je aan hem hebt. De wispelturigheid leidt tot angst en stress. Je bent nooit zeker hoe ze reageren, wat je zelfvertrouwen ondermijnt en ervoor zorgt dat je op eieren loopt.

5. Verlies van identiteit

Je kunt jezelf verliezen als je een relatie hebt met een narcistisch persoon. Hoe? Omdat je bezig bent om aan zijn behoeften en wensen te voldoen en daardoor jezelf vergeet. Het leidt tot identiteitsverlies, waardoor je je minder waardig voelt.

Lees ook: Annemarie werd jarenlang mishandeld door haar narcistische partner

Effecten herkennen

Dat is nogal wat. Als je zelf in een vergelijkbare relatie zit, is het soms lastig om de effecten te herkennen. Mocht je twijfelen, dan wijzen de volgende signalen erop dat je mogelijk met een narcist te maken hebt.

  • Je voelt je voortdurend onzeker en minderwaardig
  • Je vermijdt het uiten van je eigen behoeften en verlangens
  • Je hebt het gevoel dat je nooit aan de verwachtingen van je partner kunt voldoen
  • Je merkt dat je geïsoleerd bent van vrienden en familie
  • Je voelt je voortdurend gestrest en angstig in de relatie

Lees ook: Dít is de manier waarop een narcist relaties beëindigt

Zelfvertrouwen en eigenwaarde herstellen

Als het erop aankomt, ben je zelf de eerste persoon waarop je terug kunt vallen in het leven. Daarom is het zo belangrijk om aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde te werken. Ook jij mag er zijn. Zeker na een verbroken relatie kun je je op je laagst voelen. De volgende stappen helpen je langzaam maar zeker om je weer sterker te voelen.

1. Zoek hulp

Overweeg professionele hulp, zoals therapie, om te leren omgaan met de emotionele schade en trauma’s van de relatie.

2. Bouw een supportnetwerk op

Zoek steun bij vrienden en familie die je vertrouwt en haal de banden met je dierbaren weer aan. Een sterk sociaal netwerk helpt je bij het herstellen van je eigenwaarde.

3. Besteed tijd aan zelfzorg

Het is nu tijd om aan jezelf te denken. Richt je op selfcare en het ontwikkelen van gezonde gewoonten, zoals voldoende slaap, een dagelijkse wandeling, goed eten en lezen.

4. Leer grenzen stellen

Grote kans dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen na een moeilijke relatie. Oefen hiermee en zeg nee wanneer dat nodig is. Dit helpt je bij het bewaken van je grenzen en het respecteren van je eigen behoeften.

5. Vergeef jezelf

Wees geduldig met jezelf. Het is niet niks wat je hebt meegemaakt. Vergeef jezelf voor eventuele fouten die je hebt gemaakt in de relatie.

Lees ook: Stephanie was getrouwd met een narcist: ‘Tien jaar lang heeft hij me voorgelogen en bedrogen’

Vriendin’s tip

Narcisme is een bekende en regelmatig voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. In Narcisme in relaties krijg je antwoorden op vragen als Waar kun je een narcist aan herkennen? Welke gevolgen heeft dit gedrag voor de relatie? En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images