De beste tips om energie te besparen: een handig overzicht
18 november 2024
De verwarming een graadje lager zetten, minder lang douchen: veel energiebesparende tips liggen voor de hand, maar je moet er maar net even opkomen. Handig dus, dit overzicht!
Warm & comfortabel
Ultiem herfstgevoel: met een kop thee op de bank uit het raam staren, terwijl het buiten regent of stormt. Maar dan wil je er natuurlijk wel warmpjes bij zitten – letterlijk – dus niet dat die warmte meteen vervliegt omdat het in huis tocht. Dus isoleer je het dak en de spouwmuur van je woning zo goed mogelijk. Maar goed, dat is lang niet altijd mogelijk. Omdat de kosten te hoog zijn, of omdat je in een huurwoning woont. Geen zorgen, nog genoeg andere, ‘kleinere’ manieren om iets aan de isolatie in je huis te doen.
Pak die good old kitspuit en dicht naden en kieren in huis af, plaats tochtstrips rondom ramen en deuren en sluit ventilatieroosters als het écht koud is. Natuurlijk is ventileren belangrijk, maar doe dit dan ’s ochtends een uurtje zodat het wel doorlucht, maar niet meteen als min tien aanvoelt. Het zijn maar kleine dingen, maar ze kunnen je verwarmingsbehoefte wél met twintig procent verlagen. Stel dat je 100 euro per maand uitgeeft aan verwarmingskosten, kan dat jaarlijks dus zomaar 240 euro schelen – toch weer mooi meegenomen.
Lekker dik
Wil je een goed excuus om weer eens over een woonboulevard te struinen, ga dan eens op pad voor nieuwe gordijnen. Ook daarmee kun je namelijk de warmte binnenhouden, ’s nachts – de enige vereiste is dan wel dat ze dik en isolerend zijn.
Slim ding
Die verwarming een graadje lager zetten loont, dat moge duidelijk zijn: jaarlijks kan dit namelijk oplopen tot 90 euro in jouw voordeel. Maar met een slimme thermostaat ga je nog een stapje verder, want je kunt bijvoorbeeld op afstand je huis opwarmen – handig als je bijna thuis bent en in een warme woonkamer wil binnenkomen. Daarnaast kun je ook pér kamer de temperatuur bepalen, omdat je per radiator een aparte verwarmingsknop hebt – en waarom die slaapkamer de hele dag door verwarmen als je er toch alleen de nacht doorbrengt, onder een deken? Je portemonnee is je dankbaar, want je kunt zo’n 14 procent besparen aan gas voor verwarming. Slimmer ga je het niet krijgen.
Laad ’m thuis
Heb je een elektrische auto? Een laadpaal aan huis lijkt een investering (je betaalt er tussen de twee- en vierduizend euro voor), maar thuis laden is vaak wel voordeliger – je hoeft geen starttarief te betalen en vaak liggen de tarieven bij openbare laders hoger. Wat heet: gemiddeld bespaar je er 350 euro op jaarbasis mee.
Warm kunstje
Het fijne aan een inductiekookplaat is niet alleen dat je ’m makkelijk schoonhoudt. Je kunt er ook energie mee besparen, bijvoorbeeld door je kookzones uit te zetten als je klaar bent met het koken van een gerecht, maar de boel nog wel even wilt laten doorwarmen – de restwarmte doet daar prima dienst voor. Door jouw inductieplaat vijf minuten eerder uit te zetten, bespaar je alweer 375 kWh. En als je je pannen dan ook nog eens centraal op diezelfde kookzone neerzet, voorkom je dat er warmte en dus energie verloren gaat. It’s the little things.
Move die sensor
Hartstikke sfeervol, die tuinverlichting, maar natuurlijk wel zonde van al die energie. Anderzijds wil je ook niet op de tast naar je sleutels zoeken, of lopen pielen met het slot. De oplossing: verlichting met bewegingssensoren. Dan gaat je lamp alleen aan als je in de buurt bent en beweegt. Ook handig voor ín huis, bijvoorbeeld in de gang of op zolder (als je daar niet vaak komt).
Trek die stekker eruit
Nee, je moet opladers niet in het stopcontact laten zitten. Ja, zo’n vaste plek is wel handig om snel je telefoon of tablet in te pluggen als je thuis bent. Alleen vergeet je daardoor negen van de tien keer de stekker eruit te trekken. Maar dan gaat er dus wel tussen de 0,5 en 10 watt aan energie verloren. Dat kunnen een paar tientjes per jaar zijn, maar het bedrag kan ook oplopen tot 200 euro – afhankelijk van het aantal opladers in huis. De oplossing is simpel, zoals altijd: zet er een stekkerdoos met een timer tussen voor de momenten dat je uit huis bent en die opladers niet gebruikt.
Van A naar B
Het lijkt logisch om een A-apparaat te verkiezen boven de B-variant, want die eerste is toch altijd het meest energiezuinig? Niet altijd, gek genoeg. Nieuwe producten worden namelijk steeds vaker ontworpen met een beperktere levensduur – een marketingtrucje, zodat je sneller weer een nóg nieuwere scoort. Daarbij kan een A-apparaat veel functies hebben die je nooit gebruikt en kan het energieverbruik hoger zijn dan bij een eenvoudig B-apparaat dat alleen doet wat je nodig hebt.
Tekst: Mirthe Diemel
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.