Stinkt de groenbak? Zo maak je ‘m gemakkelijk schoon
9 juli 2024
Tja, een leuk klusje is het niet, maar het moet wel gebeuren om stankoverlast en ongedierte te verwijderen: het reinigen van de groencontainer. Gelukkig is dit klusje met een aantal handige tips zo gepiept.
De groencontainer wordt helaas snel vies en gaat ook snel stinken. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig goed schoon te maken. Met name nu het zomer is en de temperatuur oploopt, gaat het gft-afval rotten en komen er veel vliegen en maden op af. Met name als je op vakantie gaat is het dus slim om hem schoon achter te laten, zodat je bij thuiskomst niet voor een smerige verrassing komt te staan.
Groencontainer schoonmaken
Eigenlijk is het schoonmaken van de groencontainer niet heel moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is groene zeep, heet water, een bezem of hogedrukreiniger en een emmer. Gooi een flinke hoeveelheid groene zeep in de kliko en giet er langs de wanden 1 of meerdere emmers met heet water in. Laat het sopje goed inweken door de container te bewegen en schrob met de bezem langs de wanden om hem goed schoon te maken.
In plaats van groene zeep kun je ook schoonmaakazijn of allesreiniger gebruiken. Gebruik in ieder geval nooit chloor, want dat is schadelijk voor het milieu.
Lees ook: Dít kun je allemaal schoonmaken met groene zeep (en dat is een heleboel)
Schoonspoelen
Wanneer je alles schoon hebt geschrobd, kun je het sopje opvangen in een emmer en deze in de gootsteen leeg laten lopen. Zo komt het vervuilde water niet in het oppervlaktewater terecht, maar in het riool, waarna het gezuiverd wordt. Spoel de kliko daarna goed na met een hogedrukspuit of een tuinslang.
Groencontainer schoon houden
Het liefst wil je dit klusje niet onnodig vaak hoeven doen. Daarom is het goed om de container na het reinigen eerst goed te laten drogen. Zo voorkom je dat het afval sneller schimmelt. Leg verder altijd wat oude kranten, stro of droge bladeren onder in de bak, zodat vocht wordt opgenomen en de bodem niet zo vies wordt. Dit kun je blijven doen door af en toe een handje zaagsel toe te voegen. En is het afval erg nat? Laat het dan eerst een beetje drogen voordat je het in de container gooit. Denk bijvoorbeeld aan vers gemaaid gras.
Op vakantie
Ga je op vakantie, dan is het het slimst om de groencontainer leeg en schoon achter te laten. Lukt dit niet in verband met het ophaalschema? Dan is het goed om hem op een plek in de schaduw te zetten, waar hij zo koel en donker mogelijk staat. Je kan ook een bodempje met fijn tuinafval, waar het vocht makkelijk in trekt, in de bak gooien. Dat scheelt stankoverlast. Na de vakantie kun je met de bovenstaande tips de groencontainer dan goed schoonmaken.
Bron: vtwonen, Max Vandaag
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.