Het 28-dagen-schoonmaakplan: pak iedere dag een klusje aan
6 mei 2024
Zin in een voorjaarsschoonmaak 2.0? Een opfrisbeurt voor je dagelijks leven? Met dit 28 dagen-plan pak je iedere dag een overzichtelijk opruim- of schoonmaakklusje aan waardoor je (weer) geniet van je huis.
Opruimbasics
Een goede opruimbeurt brengt je zoveel meer dan een net huis, volgens Frederike Galle-Dunk van Sort it out. Ze heeft als professional organizer en opruimcoach al heel wat mensen geholpen hun huis en leven weer op orde te krijgen. “Opruimen zorgt voor rust en ruimte om je heen maar ook in je hoofd. Een teveel aan spullen kost veel energie en tijd.”
Met deze drie tips van Frederike bedwing je de chaos als een pro:
Tip 1: “Ga niet overal in huis aan de gang, maar focus je steeds op één ruimte. Twee dozen en een vuilniszak is alles wat je nodig heb. In de doos ‘Wegdoen’ doe je alle spullen die je weg kunt geven aan familie, vrienden of de kringloop. In de doos ‘Elders opbergen’ doe je alles wat niet in de kamer waar je bezig bent thuishoort. In de afvalzak gaat alles wat kapot is en in de kliko kan. Berg je spullen zoveel mogelijk op in transparante boxen die je labelt. Dat scheelt zoeken.”
Tip 2: “Bij opruimen gaat het erom dat je beslissingen neemt. Dat is het lastigst bij spullen die je dagelijks om je heen hebt. Vaak stellen mensen deze keuzes uit door spullen bijvoorbeeld naar zolder te brengen. Het is handiger te beginnen op de plek waar je het meest last van hebt, zoals je keuken of badkamer. Daardoor heb je er elke dag plezier van en het motiveert om meer op te ruimen.”
Tip 3: “Stop met opruimen op het moment dat je het nog leuk vindt. Kijk vooral ook wat je wél hebt gedaan. Iedere keer iets kleins doen, zorgt ervoor dat het grote geheel van rotzooi minder wordt. Vergeet ook niet om jezelf te belonen voor je harde werk, bijvoorbeeld met een kop thee na afloop of een bloemetje op je opgeruimde tafel.”
Schoon in 10 minuten
“Schoonmaken is leuk als je in tien minuten klaar bent en dus in tien minuten resultaat ziet.” Suus Sengers van Suusmaaktschoon.nl deelt sinds een paar jaar allerlei superhandige en snelle schoonmaaktips via haar website, Facebook, Pinterest en allerlei bladen. Met deze basics maak je je huis in no time iedere dag een beetje schoner.
Tip 1: Hier kun je niet zonder:
• Een set van een microvezeldoek en speciale doek met ruitstructuur (duodoeken) waarmee je je spiegels, ramen en glazen deuren laat glanzen zonder dat je sop nodig hebt.
• Microvezeldoekjes (eens in de zoveel tijd vervangen!)
• Een wasbare dweil met stok
• Vloerwisser voor in de badkamer
• Groene zeep, azijn, baking soda en ossengalzeep. Hiermee krijg je alles in huis milieuvriendelijk schoon.
Tip 2: “Verspreid het schoonmaken van je huis over meerdere dagen. Een verdieping per keer en het liefst op een vaste dag. Stoffen, nat afnemen, stofzuigen en, als nodig, dweilen is dan zo gepiept.”
Tip 3: “Stofzuig zeker met een huisdier iedere dag. Maak je wc’s dagelijks schoon en haal een lapje over de astafel. Kost bijna geen tijd als je het bijhoudt. Maak schoon met je ogen. Zie je een vlek, viezigheid of spinnenweb? Haal het gelijk even weg.”
Dag 1: Boekenbal
Vandaag ga je kritisch door je verzameling boeken heen. Frederike: “Werk per plank en ga bij ieder boek na: Ga ik dit boek vaker lezen? Is de informatie nog actueel? Word ik er blij van of maak ik er iemand anders, een boekenmarkt of de kringloop blij mee? Meestal kan er aardig wat weg. En je maakt ruimte voor nieuwe boeken.” Stof en sop de leeggehaalde boekenplank natuurlijk gelijk even af.
Dag 2: Mest je mailbox uit
Dit kan een behoorlijke klus zijn, maar alle beetjes helpen. Schrijf je vandaag uit voor alle nieuwsbrieven die je niet leest. Via de zoekbalk vind je al je nieuwsbrieven heel eenvoudig terug. Boven- of onderaan iedere nieuwsbrief vind je een knop of link om uit te schrijven.
(bron: Gewoonopgeruimd.nl)
Dag 3: Kritisch door de keukenkasten
Vanaf vandaag is de keuken aan de beurt. Veel tijd? Dan kun je alle kasten opruimen en schoonmaken. Weinig tijd? Doe dan één kast of la per keer. Je kruidenlaatje of bestekbak kun je ook uitzoeken terwijl je aardappels staat te koken. Check je voorraadkast en doe alles wat niet eetbaar meer is weg. Check je keukenspullen en ga na wat je eigenlijk nooit gebruikt. Dat kan naar de kringloop. Dingen die kapot zijn gaan de kliko in. Een sopje door je kasten en je keuken is weer als nieuw. Vergeet de koelkast en de vriezer niet.
Dag 4: Medicijnencheck
Kijk je medicijnvoorraad en EHBO-doos na. Breng medicijnen die over datum zijn en/of die je niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Zo komen er geen resten in het milieu terecht. Maak gelijk een lijstje van zelfzorgmedicatie en verbandmiddelen die je wil aanvullen.
Dag 5: Pak je plinten mee</h2 Suus: “Waarschijnlijk haal je af en toe best een stofzuiger over je plinten, maar vaak zit er heel wat oud stof aan vastgeplakt. Bestel een fles isopropylalcohol om deze plaklaag er eenvoudig vanaf te krijgen. Neem vandaag alle plinten in huis af. Kussentje onder de knieën en gaan.”
Dag 6: Kledingkast make-over
Frederike: “Check bij ieder item: Draag ik het nog? Is het heel/netjes? Als dat niet zo is, dan kan het weg. Kleding die niet meer past of die je al drie jaar niet hebt gedragen kan meestal ook weg. Doneer het of verkoop mooie items via Vinted. Met lange boekensteunen houd je de stapels die makkelijk omvallen mooi recht.”
Dag 7: Nieuwe gewoonte
Frederike: “Houd vanaf nu elke avond een 5-minuten-opruimrondje. Doe wat niet in de woonkamer hoort in een doos en breng deze items gelijk naar de ruimte waar ze vandaan komen. Zo start je de volgende dag lekker opgeruimd.”
Dag 8: Weg met die ‘drop zone’
Wat is de ‘drop zone’ in jouw huis? Het tafeltje in de hal, het rommelhoekje op de eettafel, jullie garderobe, die hoek in de garage waar iedereen zijn sportspullen neergooit? Vandaag maak je er korte metten mee, want zoals Frederike het stelt: “Zo’n vergaarplek werkt als een magneet en trekt nóg meer spullen op die plek aan.”
Dag 9: Groene oase
Suus: “Zet vandaag je kamerplanten buiten en sproei ze lekker schoon. Je planten knappen hier enorm van op. Zijden bloemen en plastic planten worden weer als nieuw in de vaatwasser.”
Dag 10: Post op orde
Achterstallige administratie? Maak je post open. Stop rekeningen die nog betaald moeten worden in een bakje en schrijf er ‘betalen’ op. Doe in één tijdschriftcassette de post die je op een later moment kan lezen. In een ander stop je de papieren die je wil bewaren. Werk deze voortaan een keer per week op een vast moment weg en archiveer dan belangrijke papieren.
(bron: Organiseer je leven Els Jacobs)
Dag 11: Auto aan de beurt
Is je auto een rijdend rommelhok? Hoog tijd om de binnenkant op te ruimen, te stofzuigen en er een microvezeldoekje doorheen te halen. Frederike tipt een achterbak-organizer, te koop bij ANWB.
Dag 12: Raambekleding weer fris
Suus: “Was je gordijnen als dat kan en breng ze anders naar de stomerij. Luxaflex maak je heel eenvoudig schoon in bad. Houten luxaflex doe je in koud water. Oxi erbij, een tijd laten dobberen en daarna afspoelen. Buiten hangen en afspoelen kan ook. Laten uitlekken tot ze droog zijn en weer ophangen.”
Dag 13: Voorbereid op reis
Frederike: “Heel handig zijn vakantiechecklists. Voorbeelden die je kunt personaliseren vind je onder andere op Anwb.nl. Ik heb er een in mijn computer opgeslagen voor de zomervakantie, een weekje skiën, een stedentrip en een weekendje weg in een huisje. Printen, afstrepen en inpakken maar.”
Dag 14: Lekker luchten
Suus: “Laat vandaag je matras een paar uur luchten voor het open raam. Dat is na een lange winter geen overbodige luxe. Beddengoed eraf en op zijn kant zetten, that’s it. Maak er vanaf nu een gewoonte van om iedere maand je matras om te keren.”
Dag 15: Zoek je schoenen uit
Net als bij je kleding, wees ook hier een beetje streng. Wat je niet meer draagt kan je doneren, wat kapot is in de kliko.
Dag 16: Digitale administratie
Frederike: “Geef bij je (zorg)verzekeraar, bank en bij abonnementen aan dat je alleen nog digitale post wil ontvangen. Sla de gegevens en mail op in de cloud in mapjes, zoals je ze ook in een ordner zou doen. Geef je partner toegang. Dat scheelt een hoop zoekwerk én post op tafel.”
Dag 17: Online boodschappen
Frederike: “Een keer per week boodschappen doen bespaart je heel veel tijd. Verzamel door de week heen wat je nodig hebt in de app van je favoriete supermarkt. Zorg ervoor dat je altijd één artikel op voorraad hebt, zodat je nooit zonder zit. Als je het op orde hebt, hoef je het alleen nog maar bij te houden.”
Dag 18: Fotobom
Ruim de fotomap in je telefoon wekelijks op en gooi weg wat niet relevant is. Online vind je handige to do’s voor het opruimen van je ontplofte fotomappen.
Dag 19: Badkamer opruimen
• Laat alleen spullen op de wastafel staan die daar echt moeten staan. Geef de rest een andere plek.
• Bewaar alleen wat je echt gebruikt.
• Vervang oude handdoeken, een muffe badmat of overjarige wc-borstel.
• Zet een vloerwisser in de badkamer en veeg iedere dag losse haren in een hoekje, kun je een keer per week opruimen.
Dag 20: Badkamer als nieuw
Suus: “Je kranen laat je glimmen door er een microvezeldoekje met azijn om te wikkelen. Laat een tijd zitten en spoel na. De afvoer is zo weer fris met een eetlepel baking soda en wat natuurazijn. Laten staan en daarna kokend water er overheen. Je tegels worden weer glanzend met een spons gedrenkt in karnemelk. Naspoelen en klaar. Maak je glazen douchewand kalkvrij met citroensap of een droogtrommeldoekje. Dit lukt als de aanslag nog niet in het glas geëtst is. Kitranden worden schimmelvrij met een wattenstaafje met waterstofperoxide.”
Dag 21: Over de kop
Gooi vandaag je tas en portemonnee leeg en doe alleen terug wat er echt in thuishoort.
Dag 22: Harige Harry
Heb je een huisdier? Zoek vandaag alle speeltjes uit, maak voerbakken schoon, doe het kleed in de was en haal een lapje door de mand.
Dag 23: Bakken maar
Stofzuig alle kruimels uit de oven, strooi een laagje baking soda op de bodem en spray er natuurazijn overheen. Halfuurtje intrekken, de smurrie met keukenpapier weghalen en navegen met een natgemaakte microvezeldoek. That’s it!
Dag 24: Clean machine
Maak het filter van je vaatwasser schoon en zet een kom met natuurazijn in het bovenste rek van de lege afwasmachine. Zet de vaatwasser aan op het heetste programma en schoon is de machine!
Dag 25: Wassysteem
Geef iedereen in huis een eigen wasmand. Breng schone was ook weer terug in een eigen mand. Dat voorkomt dat de was overal in huis rondslingert.
Dag 26: Wachtwoorden
Zet je wachtwoorden bij elkaar in een digitale wachtwoordmanager. Even een werkje, maar het scheelt je in de toekomst heel veel tijd.
Dag 27: Goed voornemen
Frederike: “Neem je vanaf vandaag voor om dingen die maar vijf minuten kosten in huis, gelijk te doen.”
Dag 28: To do
Een open deur wellicht, maar een to do-lijst maakt je leven zoveel makkelijker. Naast een actielijst, kun je ook een lijst ‘onthouden’ (leuke film), projecten (klussen in huis) en ‘wachten op’ (geld) maken.
Vriendin’s favoriet
Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Tekst: Nathalie van der Brug
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.