Tweedehand e-bike kopen

Hier moet je op letten bij het kopen van een tweedehands e-bike

Accu  Bij de aanschaf van een tweedehands e-bike is de accu het belangrijkste onderdeel om op te letten. Als je een fiets koopt met een slechte accu, dan kan dat een flinke miskoop zijn. Moet je een nieuwe accu kopen, dan kost dat je zo enkele honderden euro’s. Je kunt in overleg met de verkoper…

Accu 

Bij de aanschaf van een tweedehands e-bike is de accu het belangrijkste onderdeel om op te letten. Als je een fiets koopt met een slechte accu, dan kan dat een flinke miskoop zijn. Moet je een nieuwe accu kopen, dan kost dat je zo enkele honderden euro’s. Je kunt in overleg met de verkoper daarom het beste de accu laten testen bij een fietsenmaker. Veel fietsenmakers hebben namelijk een accutester die aangeeft hoeveel procent van de oorspronkelijke capaciteit nog aanwezig is.

Leeftijd van de tweedehands e-bike

Naast de status van de accu is het goed om te checken hoe oud de e-bike is. Volgens de ANWB hebben e-bikes die ouder zijn dan 5 jaar minder rijcapaciteiten die nieuwere fietsen wel hebben. Het is goed om te overwegen of het in dat geval niet slimmer is om door te sparen en een nieuwe e-bike te kopen uit het goedkopere segment. Hierbij weet je in ieder geval zeker dat de accu nieuw is. 

Lees ook: Elektrisch fietsen is even gezond als gewoon fietsen, zo blijkt uit onderzoek

Slijtage

Loop een rondje om de fiets en bekijk goed of je andere slijtage tegenkomt. Vooral als een fiets veel kilometers heeft gemaakt, is de kans groter dat de ketting en tandwielen slijtage vertonen. Check verder de remmen, het frame en de overige bewegende delen op slijtage. Zorg ervoor dat hier iemand bij is die een deskundig oog heeft, want die kan de elektronische bedrading van de fiets controleren. Heb je twijfels? Laat de fiets dan controleren door een fietsenmaker. 

Onderhoudsbeurten

Vraag bij de verkoper naar de onderhoudsbeurten die de fiets gehad heeft, zodat je zeker weet dat de fiets goed onderhouden is. Dit kun je checken door te vragen naar de bijbehorende boekjes en/of facturen.

Bron: ANWB, Consumentenbond
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.