Placeholder

Hoe en wat: kostgeld vragen

Je kinderen worden ouder en hebben naast school een bijbaantje. Kun je ze dan om kostgeld vragen? En hoeveel vraag je dan?

Je kinderen worden ouder en hebben naast school een bijbaantje. Kun je ze dan om kostgeld vragen? En hoeveel vraag je dan?

Het vragen om kostgeld is helemaal niet raar. Niet alle ouders doen het, maar het kan je kind wel goed voorbereiden op de toekomst.

Op z'n 18e wordt van een kind verwacht dat hij financieel onafhankelijk is. Hij krijgt studiefinanciering om zelf zijn school te betalen, hij moet zijn eigen zorgverzekering betalen en betaalt voor zijn kleding en uitgaansleven. Kostgeld hoort eigenlijk in dat rijtje thuis.

Jongeren die nog thuis wonen maar wel werken, hebben veel te besteden, maar wanneer ze zelfstandig wonen hebben ze niet veel geld meer over naast de maandelijkse kosten. Het is daarom belangrijk om ze te leren dat levensonderhoud geld kost.

Kostgeld is een vergoeding voor de uitgaven van een huishouden, zoals de huur of hypotheek, de energiekosten en de boodschappen. Wanneer een kind volwassen is en een eigen inkomen heeft kan hij best een steentje bijdragen.

Het vragen van kostgeld kan lastig zijn. Als je dit gesprek met je kind aangaat, bereid je dan goed voor, zodat je goed kunt onderbouwen. Bepaal een bedrag en houd je daar ook aan. Er is geen standaard kostgeldbedrag, zelf kun je kijken wat jij redelijk vindt. Misschien een vast percentage van de maandelijkse kosten of een percentage verdeeld naar inkomen of gebruik.

Voor de een kan kostgeld helpen met het betalen van de rekeningen, voor de ander is het alleen een onderdeel van de opvoeding. Natuurlijk is het niet verplicht, maar het is wel belangrijk om jongeren de verantwoordelijkheid te leren.